«Η μαγειρική δεν είναι για εμένα επάγγελμα, είναι αγάπη», υποστήριζε πάντα με πάθος. Η Βέφα Αλεξιάδου, η μεγάλη κυρία της ελληνικής κουζίνας, έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών. Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.
Η Βέφα Αλεξιάδου κατοικούσε μόνιμα στη Χαλκιδική, στο σπίτι για το οποίο είχε δηλώσει πως είναι ό,τι της απέμεινε από τη μεγάλη περιουσία της.
Γεννήθηκε στον Βόλο στις 13 Μαρτίου 1933. Ήταν σύζυγος του καθηγητή του Αριστοτελείου Κωνσταντίνου Αλεξιάδη, με τον οποίο απέκτησε δύο κόρες: την Αλεξία που πέθανε από ανακοπή καρδιάς στις 29 Οκτωβρίου 2014, και την Άντζελα που στις 10 Φεβρουαρίου 2015.
Σπούδασε χημικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (μία από τις μόλις τέσσερις γυναίκες στο Τμήμα), και συνέχισε στο Berkeley των ΗΠΑ, με αντικείμενο την υγιεινή των τροφίμων, τη διακόσμηση του τραπεζιού και τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη.
Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Δύο από αυτά έχουν βραβευτεί, το 1998 και το 2000 στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μαγειρικής στο Perigueux της Γαλλίας. Στην ίδια έκθεση το 2000 της απονεμήθηκε το ιδιαιτέρως τιμητικό βραβείο Best Culinary Business Professional.
Την τηλεοπτική της καριέρα την ξεκίνησε στα πρώτα χρόνια προβολής του «Πρωινού καφέ» του ΑΝΤ1. Το 2003 παρουσίασε στο Mega την εκπομπή «Τα Μυστικά Της Βέφας» και το 2009 στο Alter την εκπομπή «Στην κουζίνα με τη Βέφα»
Στις ευρωεκλογές του 2024 ήταν υποψήφια με τον ΛΑΟΣ.