Έκτακτη οικονομική βοήθεια για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Λιβάνου αποφάσισε να χορηγήσει η UNESCO που από τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου έχει σε καθεστώς «προσωρινής ενισχυμένης προστασίας» 34 πολιτιστικούς χώρους στην περιοχή οι οποίοι απειλούνται από ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
Ανάμεσα στα 34 πολιτιστικά αγαθά βρίσκονται οι αρχαιολογικοί χώροι της Μπααλμπέκ και της Τύρου που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Άλλοι χώροι και μνημεία που υπάρχουν σε πόλεις χιλιετιών, τους οποίους αφορά η απόφαση αυτή είναι η Σιδώνα, η Αντζάρ, το Ανάκτορο Μπεϊτεντίν και το Εθνικό Μουσείο της Βηρυτού. «Στο εξής έχουν το υψηλότερο επίπεδο ασυλίας έναντι των επιθέσεων και των χρήσεων για στρατιωτικούς σκοπούς», σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.
«Ο μη σεβασμός των όρων αυτών συνιστά σοβαρή παραβίαση της Σύμβασης της Χάγης του 1954 (για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης, σ.σ.) και ανοίγει τη δυνατότητα άσκησης διώξεων», προειδοποιεί η UNESCO. Το Ισραήλ συνεχίζει τα φονικά του πλήγματα, καθώς μαίνεται ο πόλεμος από τις 23 Σεπτεμβρίου κατά του σιιτικού ισλαμιστικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
🔴 BREAKING
The UNESCO Committee for the Protection of Cultural Property in the Event of Armed Conflict has decided to grant provisional enhanced protection to 34 cultural properties in #Lebanon.
Full press release: https://t.co/GwpZ1FFgvA #ProtectHeritage pic.twitter.com/UfGdMBTmXq
— UNESCO 🏛️ #Education #Sciences #Culture 🇺🇳 (@UNESCO) November 18, 2024
Η απόφαση αυτή λαμβάνεται μετά την «έκτακτη συνεδρίαση» της Επιτροπής για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης, έπειτα από αίτημα του Λιβάνου, στα γραφεία της Unesco στο Παρίσι. Είχε προηγηθεί αίτημα προς την Unesco 300 προσωπικοτήτων από το χώρο του πολιτισμού, εκ των οποίων αρχαιολόγοι και πανεπιστημιακοί, οι οποίοι κάλεσαν την Κυριακή την Unesco να εγγυηθεί την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του Λιβάνου.
Αντιδρώντας στην απόφαση της Unesco, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι χαιρέτισε σε ανακοίνωση «μια νίκη για το δίκαιο και ένα ηχηρό χαστούκι για τον ισραηλινό εχθρό που συνεχίζει τις καταστροφικές του επιθέσεις κατά του Λιβάνου».