Εξήντα χρόνια έχουν περάσει από το μαύρο 1964, που για τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης είναι ταυτόσημο με τις απελάσεις και τον ξεριζωμό. Χιλιάδες Ρωμιοί ξεριζώθηκαν από την πόλη όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν, από την πόλη που διαμόρφωσε την ταυτότητά τους.
Για την ιστορία των Ρωμιών της Πόλης, οι απελάσεις του 1964 είναι γεγονός εξίσου σημαντικό με την ανταλλαγή των πληθυσμών (1923-24), το Φόρο Περιουσίας / Βαρλίκ Βεργκισί (1942-43) και τα Σεπτεμβριανά (1955).
Παρότι έχουν περάσει 60 χρόνια από τότε, ο αριθμός των ακαδημαϊκών μελετών που πραγματεύονται τις απελάσεις του 1964 είναι περιορισμένος – όπως άλλωστε και η γνώση της τουρκικής και της ελληνικής κοινής γνώμης αναφορικά με αυτήν την τραυματική εμπειρία.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων, την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου ο εκδοτικός οίκος Ιστός και το Ίδρυμα Hrant Dink διοργανώνουν στην Κωνσταντινούπολη (Μαράσλειος Σχολή, Φανάρι) ημερίδα με τίτλο «H 60ή επέτειος των απελάσεων του 1964 και οι Ρωμιοί της Πόλης», με τη συμμετοχή απελαθέντων και αφιερωμένη στη μνήμη του σπουδαίου Κωνσταντινουπολίτη Αλέξη Αλεξανδρή.
Οι εισηγήσεις θα πραγματοποιηθούν στα ελληνικά και στα τουρκικά, με ταυτόχρονη μετάφραση.
Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας.