Μόνιμη στέγη αποκτούν στο Βαμβακόφυτο του Δήμου Σιντικής τα Μπαμπούγερα, το αρχέγονο δρώμενο κωδωνοφορίας που τελείται την Κυριακή της Αποκριάς και σηματοδοτεί το «ξύπνημα» της φύσης.
Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το Σπίτι του Μπαμπούγερου θα στεγαστεί στον ανενεργό παιδικό σταθμό του Βαμβακόφυτου με τη φιλοδοξία να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση την οποία υπογράφει ο δήμαρχος Σιντικής Γεώργιος Τάτσιος, «οι δεκάδες νέοι του Μορφωτικού Λαογραφικού Ομίλου Βαμβακοφύτου που συνεχίζουν τη χιλιόχρονη Παράδοση των Μπαμπούγερων βρίσκουν αρωγό και μπροστάρη το Δήμο Σιντικής για την υποστήριξη και ανάδειξη του δρώμενου!».
Το έθιμο
Την τελευταία μέρα του Τριωδίου οι κάτοικοι του Βαμβακόφυτου, πιστοί στην παράδοση, μετατρέπουν το χωριό σε μια μεγάλη σκηνή με πρωταγωνιστές τους Μπαμπόγερους, που σε πολλά σημεία θυμίζουν τα δικά μας Μωμοέρια.
Πρόκειται στην ουσία για παιδιά, ενήλικες και… ηλικιωμένους μεταμφιέζονται και ξεχύνονται συνοδεία μουσικής –και πιο συγκεκριμένα ζουρνάδων– στα σοκάκια του χωριού.
Σύμφωνα με περιγραφή του Ανδρέα Γκένιου, προέδρου του Μορφωτικού-Λαογραφικού Ομίλου Βαμβακοφύτου Σερρών, στην πομπή συμμετέχουν ο παππούς, η γιαγιά, ο γαμπρός, η νύφη ( τα κυρίαρχα πρόσωπα του καρναβαλιού), ο παππάς, ο αστυνομικός, ο αρκουδιάρης με την αρκούδα, ο λατερνατζής, ο σκουπιδιάρης, ο γανωτής, ο πεπελάσκος (που απωθεί τους ανεπιθύμητους με την στάχτη) και άλλες φιγούρες που διαχρονικά ενσωματώθηκαν στην ομάδα των μπαμπούγερων.
Η ομάδα αυτή πλαισιωμένη από την ομάδα περιφρούρησης, τους ταπουζάρηδες που με την άγρια όψη των ζωόμορφων μασκών με τα κέρατα, τα δέρματα, τα κουδούνια και τα τοπούς (ξύλινα ρόπαλα με σχοινί που καταλήγουν σε μια σκληρή ραμμένη υφασμάτινη μπάλα) τα οποία χτυπούν με δύναμη στο έδαφος, επιβάλουν την τάξη και προστατεύουν την ομάδα των μπαμπούγερων από τα πειράγματα και την προσπάθεια των θεατών να κλέψουν τη νύφη και να διασπάσουν την ομάδα.