Τέλος εποχής των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως τις γνωρίζουμε έως σήμερα, προανήγγειλε ο Νίκος Δένδιας κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.
«Θα πρέπει να πάμε γρήγορα σε κλείσιμο 137 στρατοπέδων. Γρήγορα, μέσα στο 2025 αυτό να έχει τελειώσει. Η αντίληψη κάθε πόλη και στάδιο, κάθε χωριό και γυμναστήριο δεν μπορεί να ισχύει για τα στρατόπεδα. Δεν μπορεί. Ο στρατός γίνεται μη αξιόμαχος. Πρέπει, επίσης, να μπούμε στην εποχή των drones. Κάθε μονάδα του Ελληνικού Στρατού θα έχει δυνατότητα αντι-drone και οι 3 από τους 4 τύπους των Ταγμάτων που δημιουργούμε, θα έχουν και δυνατότητα να εκπέμπουν drones», είπε.
Υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να κλείσουν κι άλλα στρατόπεδα, ωστόσο όπως εξήγησε «δεν έχουμε χρήματα να επενδύσουμε για να μεγαλώσουν τα άλλα και να κλείσουμε άλλα 250».
Έχει εκπονηθεί «ένα πρόγραμμα κατά φάσεις και η πρώτη φάση είναι αυτή» κάτι που σημαίνει «και αύξηση της πυκνότητας των μονάδων». «Θα καταργήσουμε περισσότερους από 30 Σχηματισμούς, θα ενοποιήσουμε Σχηματισμούς, ώστε να μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε ανθρώπινο δυναμικό και να μεγαλώσουμε την ισχύ πυρός», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι «Πάμε στο Στρατό σε μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία, με ευέλικτες μονάδες, μεγάλης πληρότητας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μονάδες στο Έβρο, όχι μονάδα. Μονάδες στον Έβρο που έχουν πληρότητα κάτω από 30%. Και υπάρχει μονάδα στην Πελοπόννησο που έχει πληρότητα 130%. Αυτό δεν έχει λογική». Εξάλλου «Δεν έχει λογική να έχουμε περισσότερα στρατόπεδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, 800 και στρατόπεδα. Θα προχωρήσουμε άμεσα».
«Πρέπει», συνέχισε ο Νίκος Δένδιας, «να μπούμε στην εποχή των drones. Κάθε μονάδα του Ελληνικού Στρατού θα έχει δυνατότητα αντι-drone, και οι 3 από τους 4 τύπους των Ταγμάτων που δημιουργούμε θα έχουν και δυνατότητα να εκπέμπουν drones.
«Ως προς το Ναυτικό», ξεκαθάρισε, ότι «θα υπάρξει μια τεράστια ισχυροποίηση. Το Ναυτικό θα αποκτήσει δυνατότητες στρατηγικού πλήγματος που δεν είχε ποτέ στην ιστορία του ελληνισμού». «Και επίσης αποκτά», συμπλήρωσε, «τη δυνατότητα Αντιαεροπορικής Άμυνας Περιοχής. Θα μπορεί να προβάλλει την ισχύ του. Όχι απλώς να υπερασπίζεται το Αιγαίο».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διευκρίνισε ότι «η Δομή Δυνάμεων στην πραγματικότητα αφορά και τις επιλογές της χώρας στα ευρύτερα θέματα που αφορούν τα εξοπλιστικά και τις μεταρρυθμίσεις που θέλουμε να προχωρήσουμε κάτω από το πλαίσιο της “Ατζέντας 2030″».
«Η πραγματικότητα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ως χώρα είναι να περάσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις στον 21ο αιώνα, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να ανταποκρίνονται με επιτυχία στις διευρυνόμενες προκλήσεις που υπάρχουν στον περιβάλλον ασφάλειας», συμπλήρωσε.