Με θεία λειτουργία στον ιερό ναό Παναγίας Μουζεβίκης και του πολιούχου της πόλης Αγίου Μηνά, επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Γερμανού Καραβαγγέλη και μαθητική και στρατιωτική παρέλαση γιόρτασε σήμερα, Δευτέρα, η Καστοριά τη συμπλήρωση 112 χρόνων από την απελευθέρωσή της από τον οθωμανικό ζυγό.
Τη θεία λειτουργία τέλεσε ο μητροπολίτης Καστοριάς Καλλίνικος, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.
«H πατρίδα, η θρησκεία, η γλώσσα, οι παραδόσεις και η συλλογική μνήμη είναι τα ταυτοτικά στοιχεία του σύγχρονου Πολιτισμού και είναι τα θεμέλια στους καιρούς της παγκοσμιοποίησης, είναι τα θεμέλια υποστήριξης των κεκτημένων του Έθνους», τόνισε ο υπουργός στον σύντομο χαιρετισμό του.
Πρόσθεσε, δε, ότι ως Έλληνες «οφείλουμε να διατηρήσουμε στην εθνική μνήμη κάθε επέτειο όχι μόνο ως ιστορική ανάμνηση αλλά κι ως εκπαιδευτική διαδικασία για τις επόμενες γενιές».
Ο κ. Δένδιας σημείωσε ακόμη ότι «η διατήρηση της εθνικής ταυτότητας σε καμία περίπτωση δεν συνιστά συντηρητική ατζέντα», διευκρινίζοντας ότι η λέξη συντήρηση δεν έχει αρνητικό αλλά «βαθύτατα θετικό πρόσημο».
«Συντήρηση και πρόοδος μπορούν και πρέπει να συνυπάρχουν, αλίμονο εάν ο ελληνισμός δεν συντηρήσει με επιμέλεια τα ταυτοτικά του στοιχεία, επί των οποίων εδράζεται το έθνος, και επιτρέψει να υποκύψουν στη σήψη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Υπογράμμισε ότι η διατήρηση των στοιχείων της εθνικής ταυτότητας «είναι ενέργεια βαθύτατα ενωτική, συγχρόνως συντηρητική και ταυτόχρονα προοδευτική, ενώ υπερβαίνει κόμματα, κυβερνήσεις, υπερβαίνει παρατάξεις, ενώνει τους Έλληνες και την ίδια στιγμή συμβαδίζει με την επιδίωξη της ευρωπαϊκής μας προόδου». Υπενθύμισε, δε, ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαλε την Ελλάδα στην ΕΕ για «να θωρακίσει και να συντηρήσει το εθνικό οικοδόμημα, όχι για να το αλλοιώσει».