Τη συσπείρωση ομογενειακών αλλά και άλλων σωματείων που συνδέονται με τη Γενοκτονία των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων, στις αρχές του 20ού αιώνα, από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και την κεμαλική Τουρκία προκάλεσε η απόφαση της πρωθυπουργού της Βικτόριας Τζάσιντα Άλαν να αντιταχθεί σε μια κοινοβουλευτική πρόταση με στόχο την αναγνώρισή τους από την αυστραλιανή πολιτεία.
Η σχετική πρόταση επρόκειτο να κατατεθεί στο πολιτειακό Κοινοβούλιο από την αρχηγό των Πρασίνων στη Βικτόρια Σαμάνθα Ράτναμ, ωστόσο αποσύρθηκε επισήμως την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, αφού απέτυχε να λάβει την υποστήριξη του Κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένης της πρωθυπουργού Άλαν και της κυβέρνησης των Εργατικών.
Αμέσως μετά την απόσυρση της πρότασης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «ξέρουμε ότι πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πολύ έντονα για αυτό το θέμα», αλλά «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για αυτήν την πρόταση. Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή πλήγωσε την κοινωνική συνοχή σε αυτή τη χώρα και οδήγησε σε τόσο μεγάλο διχασμό. Αυτή τη στιγμή πρέπει να επικεντρωθούμε στην ένωση των κοινοτήτων, όχι στη δημιουργία μεγαλύτερου διχασμού», κατέληγε η δήλωσή του.
Η αντίθετη στάση της πρωθυπουργού Άλαν και η επακόλουθη απόσυρση της πρότασης προκάλεσε την οργή των Ελλήνων της Αυστραλίας, οι οποίοι παραδοσιακά υποστηρίζουν δυναμικά τους κυβερνώντες Εργατικούς στις κάλπες.
Τις μέρες που ακολούθησαν συσπειρώθηκαν μαζί τους Αρμένιοι, Ασσύριοι, Κούρδοι, Κύπριοι, Ταμίλ, Τιγκρέι, Λιβανέζοι, Ινδουιστές, Χριστιανοί, αλλά και Ισλαμιστές, καταθέτοντας μέχρι στιγμής 35 ψηφίσματα στην πρωθυπουργό της Βικτόριας και σε μέλη του κοινοβουλίου, υποστηρίζοντας μια μελλοντική πρόταση αναγνώρισης των γενοκτονιών, όπως ανέφερε η Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αυστραλίας.
Ειδικότερα, η υποστήριξη της πρότασης έχει ήδη εκφραστεί με επίσημες επιστολές από:
- Αγγλικανική Μητρόπολη Μελβούρνης
- Αρμενική Αποστολική Εκκλησία της Αυστραλίας
- Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αυστραλίας (ANC-AU)
- Αυστραλιανό Ασσύριο Χαλδαϊκό Συριακό Δίκτυο Συνηγορίας
- Λέσχη Κοινωνικής Ανάπτυξης Ασσυριακής Αυστραλίας
- Ασσυριακή Εκκλησία της Ανατολικής Αυστραλίας
- Ασσυριακό Δημοκρατικό Κίνημα
- Ασσυριακή Δημοκρατική Οργάνωση
- Ασσυριακό Εθνικό Συμβούλιο – Αυστραλία
- Αυστραλιανό Ίδρυμα Ασσυριακών Τεχνών και Λογοτεχνίας
- Ελληνικό Συμβούλιο της Αυστραλίας
- Αυστραλιανή Συμμαχία Tigray
- Σύλλογος Μπεθ Ναχρέιν Ασσυρίας
- Κυπριακή Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτόριας
- Συμβούλιο Εθνοτικών Κοινοτήτων Darebin
- Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ελληνισμός Ανατολίας
- Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας
- Ομοσπονδία Ηλικιωμένων Πολιτών Ελλάδος
- Food For Thought Network
- Ελληνική Αυστραλιανή Πολιτιστική Ένωση Μελβούρνης
- Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών
- Ελληνικός Εβραϊκός Σύλλογος Βικτόριας
- Μαρωνιτική Επαρχία Αυστραλίας Νέας Ζηλανδίας και Ωκεανίας
- Παναυστραλιανή Δικαιοσύνη για την Κύπρο
- Πανσαμιακή Αδελφότητα Μελβούρνης Πυθαγόρας
- Παμμακεδονικός Σύλλογος Μελβούρνης και Βικτόριας
- Φοίνιξ η Νέα Γενιά
- Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Μελβούρνης και Βικτόριας «Ακρίτες Του Πόντου»
- Αυστραλιανή Ομοσπονδία Ποντιακών Συλλόγων
- Ελληνική κοινότητα Μελβούρνης και Βικτόριας
- Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αυστραλίας
- Ενωμένο Αυστραλιανό Λιβανέζικο Κίνημα
- Οι Νέοι Ασσύριοι
- Επιστροφή στην Ανατολία
- Συμβούλιο Εκκλησιών της Βικτόριας
Η επιστολή του Συμβουλίου Εκκλησιών της Βικτόριας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η αναγνώριση αυτών των γενοκτονιών δεν είναι μόνο σημαντική για την επιβεβαίωση της ιστορίας, αλλά χρησιμεύει επίσης ως μέσο για τη συμφιλίωση του παρελθόντος και μια αίσθηση οριστικού τέλους στους απογόνους των επιζώντων. Με μια ευρύτερη έννοια, η αναγνώριση παίζει επίσης αναπόσπαστο ρόλο στην πρόληψη μελλοντικών γενοκτονιών – μια άποψη που υποστηρίζουν ευρέως οι μελετητές της γενοκτονίας».
Από την πλευρά της, η Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αυστραλίας εκτίμησε ότι «μια τέτοια πρόταση έχει συντριπτική υποστήριξη και στα δύο σώματα από όλες τις πλευρές της πολιτικής και ότι η ψήφισή της είναι απλώς θέμα χρόνου».
Ακολούθως, ο πρόεδρος του Αυστραλιανού Ελληνικού Συμβουλίου της Βικτόριας Πίτερ Στεφανίδης δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι το Κοινοβούλιο της Βικτόριας υπερασπίζεται την αλήθεια και τη δικαιοσύνη και προωθεί την ανεκτικότητα μέσω της απαγόρευσης της χρήσης ναζιστικών διακριτικών και της προώθησης ενός περιβάλλοντος συμφιλίωσης για τους ιθαγενείς Αυστραλούς. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες φωνές που το πιέζουν να γίνει ένα Κοινοβούλιο άρνησης γενοκτονίας. Δεν μπορεί να είναι και τα δύο».
Η πρωτοβουλία Joint Justice Initiative, που ηγείται μιας μελλοντικής πρότασης, ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2020 στο Κοινοβούλιο της Αυστραλίας και περιλάμβανε την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης από την Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αυστραλίας (ANC-AU), το Εθνικό Συμβούλιο των Ασσυρίων – Αυστραλίας (ANC) και το Ελληνικό Συμβούλιο της Αυστραλίας (AHC), το οποίο κηρύσσει την αναγνώριση από την Αυστραλία της Γενοκτονίας των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων ως προτεραιότητα εκ μέρους των κοινοτήτων τους.
Μέχρι σήμερα τη Γενοκτονία Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων έχουν αναγνωρίσει τρεις πολιτείες, η Νέα Νότια Ουαλία το 1997, η Νότια Αυστραλία το 2009 και η Τασμανία το 2023.
⇒ Πηγές: Αρμενική Εθνική Επιτροπή Αυστραλίας, The Greek Herald