Με το ταραπολόξ’, τραπολόξ’ ή ταραπουλούξ’ ζωνάρ’ συνεχίζεται το αφιέρωμα στα αθέατα αποκτήματα του Μουσείου της Μέριμνας Ποντίων Κυριών «Κεντώντας τη μνήμη».
Πρόκειται για το τέταρτο στη σειρά παρουσίασης αθέατο απόκτημα, το οποίο σχολιάζει ο δρ. Κωνσταντίνος Στεφανίδης.
Πρόκειται για ένα γιορτινό ολομέταξο ανδρικό και γυναικείο ζωνάρι που φοριέται πάνω από τα εξωτερικά ενδύματα. Έχει μήκος 228 εκ. και πλάτος 100 εκ.
Αποτελείται από τρία διαφορετικά κομμάτια πλάτους 33 εκ. ενωμένα μεταξύ τους με πυκνή πλέξη μεταξωτού ώχρινου κορδονιού, που μοιάζει με ψαροκόκαλο.
Κάθε κομμάτι φέρει πυκνές κάθετες και οριζόντιες ραβδώσεις διαφορετικού χρώματος όπως σκούρο βυσσινί, πράσινο, μαύρο και κίτρινο. Οι δύο κατά πλάτος παρυφές του ενδύματος διακοσμούνται με κρόσσια. Η εμπρόσθια όψη φέρει ζωντανά, έντονα χρώματα ενώ η οπίσθια πιο σκούρα και άτονα.
Το ένδυμα αυτό φοριόταν από νέους και νέες τις Κυριακές και τις ημέρες των γιορτών. Αποτελούσε, επίσης, το επίσημο ζωνάρι της νύφης. Πρόκειται για ένδυμα εισαγωγής από την Τρίπολη της Αφρικής.
Μάλιστα, παρατίθεται κι ένα σχετικό δίστιχο από την ποντιακή παράδοση: «Κορτσόπον δωδεκάχρονου ταραπολόζ’ ζωσμένον, κλίσκουμαι κά’ φιλώ ατο, κί θέλ’ τ’ αφωρισμένον».