Ακαθόριστος παραμένει ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τη φονική πλημμύρα στη Βαλένθια, σίγουρα όμως ξεπερνά τους 150 και θα εξακολουθήσει να ανεβαίνει όσο οι έρευνες για επιζώντες συνεχίζονται.
Οι ισπανικές υπηρεσίες διάσωσης κάνουν λόγο για τουλάχιστον 158 νεκρούς, ενώ το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων EFE ανέφερε 140 θύματα. Ο προηγούμενος απολογισμός των Αρχών, χθες, έκανε λόγο για 95 νεκρούς.
Συγκλονιστική είναι η εικόνα που μεταδίδει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) και δημοσίευσε η εφημερίδα El País με το «πριν» και «μετά» της περιοχής που επλήγη:
🔴 DIRECTO | Así ha quedado la zona de la albufera de Valencia, en una Imagen publicada por la Agencia Espacial Europea (ESA) https://t.co/TkIZ4wInYZ pic.twitter.com/bTlAvqxIcq
— EL PAÍS (@el_pais) October 31, 2024
Σήμερα εκδόθηκε νέα προειδοποίηση για καταιγίδες, που αφορά τμήματα της ανατολικής περιφέρειας της Βαλένθιας.
Δάκρυα χαράς
Ο Φρανθίσκο Μπαϊξάουλι χρειάστηκε δύο μέρες για να διανύσει μία απόσταση 30 χιλιομέτρων από την εργασία του στην πόλη του Αλφαφάρ, περπατώντας μέσα στις λάσπες, μεταξύ συντριμμιών και κατεστραμμένων αυτοκινήτων.
Η άφιξή του, με ένα σακίδιο στην πλάτη, προκάλεσε δάκρυα χαράς στη σύζυγο και τον γιο του, οι οποίοι φοβόντουσαν για τη ζωή του, ειδικά τις πρώτες στιγμές της κακοκαιρίας την Τρίτη.
«Φοβόμασταν πάρα πολύ, διότι ο σύζυγός μου δεν ερχόταν σπίτι και δεν γνωρίζαμε πού βρισκόταν. Είδαμε το νερό να πλημμυρίζει τα πάντα και τη στάθμη του να ανεβαίνει, βλέπαμε ανθρώπους σε απόγνωση, ορισμένους να τρέχουν για να φτάσουν στα σπίτια τους, τα αυτοκίνητα να έχουν παρασυρθεί από τα λασπόνερα στους δρόμους», είπε η σύζυγός του, Άνχελα Μουνιόζ. «Στη συνέχεια υπήρξε διακοπή στην ηλεκτροδότηση, δεν είχαμε νερό και είχαμε παγιδευτεί εκεί χωρίς να γνωρίζουμε τι θα συνέβαινε».
Επιστρέφοντας από το λιμάνι Σαγούντο, ο 53χρονος Μπαϊξάουλι χρειάστηκε να μείνει σε μια συνοικία μόλις 5 χιλιόμετρα από την Αλφαφάρ, «το μοναδικό σημείο στο οποίο μπορούσα να φτάσω. Τηλεφώνησα στη σύζυγό μου και τον γιο μου και γνώριζα ότι ήταν καλά στο σπίτι. Δεν μπορούσα να φθάσω εκεί έως σήμερα».
Έχοντας επανασυνδεθεί και πάλι –και με τη συνοδεία του σκύλου τους–, η οικογένεια επιθεώρησε τους κοντινούς δρόμους, όπου ορισμένοι από τους γείτονές τους καθάριζαν τα συντρίμμια.
«Δεν είχαμε νερό έως σήμερα και δεν έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα, τρώγαμε σάντουιτς για δύο μέρες… Τα τρόφιμα στο ψυγείο έχουν σαπίσει και δεν μπορούμε καν να κάνουμε ένα μπάνιο», περιέγραψε η Μουνιόζ.