Θλίψη έχει σκορπίσει στον ποντιακό αλλά και τον επιχειρηματικό κόσμο η είδηση θανάτου του διευθύνοντα συμβούλου της Lion Design και αγωνιστή για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, Τάσου Τερζίδη.
Πολιτικός φίλος του Μιχάλη Χαραλαμπίδη, έδωσε μάχες για εθνικά θέματα ως Πόντιος και γνώριζε όσο λίγοι την ιστορία του Ελληνισμού της Μαύρης Θάλασσας. «Έφυγε» χτυπημένος από τον καρκίνο δίνοντας πολύχρονη, αλλά άνιση μάχη και η κηδεία του θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή στις 11:00, στο κοιμητήριο της Άνω Γλυφάδας.
Ποιος ήταν
Παιδί Πόντιων μεταναστών από τη Ρωσία, γεννήθηκε στο Δουργούτι, στην περιοχή του Νέου Κόσμου στην Αθήνα, όπου οι γονείς του είχαν εγκατασταθεί προσωρινά στις παράγκες. Παρά τις κακουχίες, ο ίδιος, σύμφωνα με τους δικούς του ανθρώπους, «ανέφερε συχνά γελώντας τα παιδικά του χρόνια σαν τις πιο ευχάριστες στιγμές και μέρες της ζωή του».
Σε ηλικία 8 χρονών άρχισε να εργάζεται ως βοηθός σερβιτόρου στην ταβέρνα του θείου του μαζί με τον αδελφό του Γιώργο, για να βοηθήσουν την οικογένειά τους. Ωστόσο, η μοίρα τούς έπαιξε άσχημο παιχνίδι όταν ο αδελφός του σκοτώθηκε στην Κύπρο υπερασπιζόμενος τα ελληνοκυπριακά εδάφη στην ηλικία των 20 ετών.
Ο Τάσος Τερζίδης με τις οικονομίες του έμαθε γαλλικά και έφυγε στη Γαλλία, όπου σπούδασε Οργανική Χημεία στη Dizon και συνέχισε στο Παρίσι (PhD Organic Chemistry στο Université de Paris- 6 Jussieu).
Ποτέ όμως δεν ξέχασε την προγονική του καταγωγή, την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, ενεπλάκη στα διοικητικά δρώμενα της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων, στην δημιουργία της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος, όπου διετέλεσε μέλος στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο, ενώ στη συνέχεια πρωτοστάτησε και στη δημιουργία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.
Παράλληλα, επαγγελματικά ανερχόταν μέρα με τη μέρα. Αποποιούμενος τον τίτλο βοηθού καθηγητή στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, μπήκε με δειλά βήματα σε μια εταιρεία πλαστικών που έφτασε να απασχολεί περισσότερα από 100 άτομα.
Η Lion Design αποτέλεσε την πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη που άρχισε την κατασκευή ενισχύσεων για στηθόδεσμους, τα γνωστά bra cups, ενώ στις «ανακαλύψεις» του ανήκουν επίσης τα οικιακά πλαστικά σκεύη μια χρήσης – μαχαίρια, πιρούνια, κουτάλια, ποτήρια, πιάτα – σε βαθμό που δεν προλάβαινε τις παραγγελίες. Έκτοτε και ως σήμερα ασχολείτο με κατασκευές ειδικών πλαστικών υψηλής τεχνολογίας για γυναικεία φορέματα και εσώρουχα,προμηθεύοντας με αυτά τις πιο διάσημες βιομηχανίες του κόσμου.
«Φίλτατε Τάσο μας στεναχώρησες και μάλιστα πολύ άσχημα»
«Ο φίλος μας Τάσσος, ο γίγαντας με ψυχή μικρού παιδιού, ο άνθρωπος που είχε βιώσει όλες τις κακουχίες και λύπες της ζωής, ο επιστήμονας που έδωσε μάχες για εθνικά θέματα ως Πόντιος Έλληνας, ο φίλος με το παντοτινό χαμόγελο και τα ευγενή πειράγματα για καθέναν, σήμερα το πρωί εγκατέλειψε τα εγκόσμια… […] Θα σε θυμόμαστε με την αγάπη που μας περιέβαλες, τον καλό σου λόγο για όλους, την «ανθρωπιά» σου, το κουράγιο σου μέχρι να λυγίσεις από τον άνανδρο, ύπουλο εχθρό… Και είχες πολλά να δώσεις ακόμη… Καλό σου ταξίδι φίλτατε, εκλεκτέ…» σημειώνει με θλίψη ένας από τους καλούς του φίλους, ο Ηλίας Χριστέας.
Από την πλευρά του, ο ομότιμος καθηγητής καρδιολογίας ΑΠΘ και επίτιμος πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Γιώργος Παρχαρίδης έγραψε σε ανάρτησή του ότι «Σήμερα η Ποντιακή οικογένεια θρηνεί, γιατί έφυγε από κοντά της ένας μεγάλος Έλληνας ποντιακής καταγωγής ο Τάσος ο Τερζίδης. Η συμβολή του Τάσου στην ταυτότητα και στον πολιτισμό του ποντιακού ελληνισμού ήταν τεράστια και ακατανίκητη. Διεπίστωσα στα 30 χρόνια χρόνια γνωριμίας μας ότι ήταν ένας έντιμος άνθρωπος με ατελείωτη ανθρωπιά, ευγενικός, προσήνης, σοβαρός και έτοιμος πάντα για προσφορά. Καλό παράδεισο και ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».
Τέλος, ο οικονομολόγος και παρουσιαστής τηλεοπτικών εκπομπών Γεώργιος Παναγιωτίδης, έγραψε «Αντίο Τάσο. Με μεγάλη οδύνη αναγγέλω τον θάνατο του εκλεκτού μου φίλου και μεγάλου Έλληνα Τάσου Τερζίδη. Τι κρίμα για την Ελλάδα να φεύγουν τόσο εκλεκτοί άνθρωποι που αφήνουν βαθύ αποτύπωμα στη ζωή τους τόσο επιτυχημένο. Τάσο ήσουνα πολύ μεγάλος για να σε ξεχάσω. Καλό σου ταξίδι μετά των Αγγέλων!».