Έκανε το κινηματογραφικό ντεμπούτο του το 1948, στη Μαντάμ Σουσού του Δημήτρη Ψαθά (σενάριο: Νίκος Τσιφόρος). Στο θεατρικό σανίδι όμως είχε ανέβει πολλά χρονιά νωρίτερα, το 1932 (σε ηλικία μόλις 19 ετών), στην παράσταση Λοκαντιέρα, με το θίασο του Μιχάλη Κουνελάκη.
Ο λόγος για τον σπουδαίο ηθοποιό Μίμη Φωτόπουλο, που είχε γεννηθεί στις 20 Απριλίου 1913 στη Ζάτουνα της Γορτυνίας.
Συνολικά στη μακρά πορεία του είχε συμμετάσχει σε πάνω από 100 ταινίες, σε δύο από τις οποίες είχε γράψει και το σενάριο. Από τις μεγάλες του επιτυχίες θεωρούνται οι: Ταξιδιώτης χωρίς αποσκευές, Κάλπικη λίρα, Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο, Το σωφεράκι, Ο γρουσούζης, Ο Θόδωρος και το δίκαννο.
Στιγμές από τους ρόλους αυτούς επέλεξε η Φίνος Φιλμ για να μας θυμίσει ότι ο «θείος Μίμης» πέθανε σαν σήμερα, το 1986:
Ο Μίμης Φωτόπουλος είχε πει κάποτε «δεν παίζω θέατρο για να αρέσω αλλά για να εκτονώνομαι εγώ». Σήμερα θυμόμαστε τον σοφό μας μάγκα μέσα από υπέροχες στιγμές του στην Φίνος Φιλμ 🎬#ΜίμηςΦωτόπουλος (1913 – 1986) pic.twitter.com/on48jShuZH
— Finos Film (@FinosFilm) October 29, 2024
Πολύπλευρος καλλιτέχνης καθώς ήταν, ο Μίμης Φωτόπουλος είχε ιδιαίτερα αξιόλογο συγγραφικό έργο (τέσσερις ποιητικές συλλογές, τρία αυτοβιογραφικά βιβλία και δύο θεατρικά έργα). Δείγμα της ποίησής του αλιεύσαμε από τη σελίδα «Μίμης Φωτόπουλος Official» στο facebook :
Μπουλούκια 1940
Μια φοβερή γαλήνη
έχει απλωθεί στην κάμαρά μου
απόψε
και με τυλίγει παράξενα.
Με πνίγει
το τραγούδι ενός σκύλου
καθώς σκίζει τη νύχτα
και το γαύγισμα
ενός μεθυσμένου Εγγλέζου
που περνάει κάτω
από το παράθυρό μου.
Στο 17 δωμάτιο του “Νικόσια”
είν’ όλ’ απόψε χωρίς ζωή.
Το παλτό που ‘ναι κρεμασμένο
σ’ έναν παράξενο καλόγερο
ένα πράσινο τραπεζομάντηλο
η οδοντόβουρτσα που κοιμάται
μέσα σ’ ένα ποτήρι
ο καθρέφτης κι η καράφα
με το νερό.
Όλα τα ‘χει σκεπάσει η πλήξη.
Μονάχα το τσιγάρο
ζει τη ζωή του
ανάμεσα στα δάχτυλά μου
που σπαράζουν.
Επιπλέον είχε στο ενεργητικό του πέντε εκθέσεις ζωγραφικής με δικά του έργα. Η τελευταία του εμφάνιση στο θέατρο ήταν το 1984, μαζί με τον Λάκη Λαζόπουλο, στην επιθεώρηση Μια στο Καστρί και μια στο πέταλο.
Στο βίντεο που ακολουθεί, από το Αρχείο της ΕΡΤ (και την ιστορική σειρά εκπομπών «Παρασκήνιο»), μιλά για τη ζωή και τη δουλειά του σε έναν μονόλογο μπροστά στην κάμερα. Παρακολουθούμε πλάνα από ταινίες του και ακούγεται ο ίδιος να διαβάζει. Ανάμεσα στα χαλάσματα ενός χώρου ο οποίος χρησιμοποιήθηκε ως κινηματογραφικό στούντιο, υποδύεται αρχικώς τον αόμματο από την Κάλπικη λίρα, μιλάει για ταινίες του και σχολιάζει την περίοδο αυτή της ακμής του κλασικού ελληνικού κινηματογράφου.