Την ευλογία της ιερής εικόνας της Κυράς του Πόντου, της Παναγίας Σουμελά, από το προσκύνημα του Βερμίου πήραν οι Σανταίοι, στο πλαίσιο της επετείου των 100 χρόνων από την ίδρυση του οικισμού της Νέας Σάντας στην περιοχή του Κιλκίς.
Μάλιστα, η επέτειος συμπίπτει με τον εορτασμό της εκατονταετηρίδος της μητρόπολης Πολυανής και Κιλκισίου και ο διπλός εορτασμός ήταν παραπάνω από λαμπρός.
Το ιερό εικόνισμα κόμισε ο εφημέριος του σωματείου «Παναγία Σουμελά» αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Μετεντζίδης, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο Γεώργιο Τανιμανίδη και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και το υποδέχθηκαν ο μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου Βαρθολομαίος, ο οποίος ηγήθηκε της πομπής που το μετέφερε στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της Νέας Σάντας.
Την εικόνα συνόδεψαν μεταξύ άλλων η φιλαρμονική της Ν. Σάντας, τιμητικό άγημα της 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας «Πόντος», εκπρόσωποι των τοπικών ποντιακών συλλόγων με παραδοσιακές φορεσιές και λάβαρα και εκπρόσωποι πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή όταν Πόντιοι τραγούδησαν υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας προς δόξαν της Παναγίας, πριν εισέλθει η θαυματουργή εικόνα στον ναό «Σουμέλα λέν την Παναγιά, Σουμέλα λέν και σένα, Θα προσκυνώ την Παναγιά, Κι έρχουμαι με τ’εσένα…».
Στη συνέχεια, στη διάρκεια του αναστάσιμου εσπερινού χοροστατούντος του μητροπολίτη Βαρθολομαίου, πλήθος πιστών έσπευσε να προσκυνήσει την ιερή εικόνα, με την οποία τους συνδέουν στενοί ιστορικοί δεσμοί.
«Η Ν. Σάντα λούζεται μέσα στο φως της Υπεραγίας Θεοτόκου»
Στον λόγο του ο μητροπολίτης Βαρθολομαίος υπογράμμισε ότι «σήμερα η Ν. Σάντα λαμπροφορεί, λούζεται μέσα στο ουράνιο φως της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία προσήλθε στην ιστορική Ν. Σάντα για να δώσει την ευλογία της, την χάρη της και την σκέπη της».
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στη συμπλήρωση ενός αιώνα από την ίδρυση του οικισμού και της μητρόπολης και την ποντιακή καταγωγή των κατοίκων, σημείωσε ότι «φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ανύψωση της Επισκοπής Πολυανής σε Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου και παράλληλα συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον ερχομό των προσφύγων προγόνων μας στη νέα πατρίδα τους, στη Ν. Σάντα. Ριζώθηκαν εδώ με τους καημούς, τους πόνους, τις πίκρες, τα δάκρυα τους αλλά και την παρηγοριά του Θεού, την ακλόνητη πίστη τους στον μόνο αληθινό Τριαδικό Θεό, την εργατικότητα, την φιλοτιμία και την φιλαλήθεια που δηλώνει μέχρι και σήμερα ότι είμαστε Έλληνες αδούλωτοι Πόντιοι, έχοντας καμάρι και υπερηφάνεια την καταγωγή μας, διατηρώντας τις αλησμόνητες πατρίδες ζωντανές στην καρδιά μας, στη μνήμη μας, στον λόγο και στα έργα μας».
Το επόμενο πρωί, στην αρχιερατική θεία λειτουργία, Σανταίοι και προσκυνητές από την ευρύτερη περιοχή προσήλθαν για τη Θεία Ευχαριστία και για να αποδώσουν ευλαβικά τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη τους στην Κυρά του Πόντου.
Μετά τη λειτουργία, ο μητροπολίτης υπενθύμισε στους παρευρισκόμενους ότι «γιορτάζουμε τα 100 χρόνια ζωής των προγόνων μας που ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές εστίες και έχτισαν έναν τόπο ευλογημένο για να ριζώσουν και να κάνουν το κλάμα τους προσευχή και μέσα σε αυτήν την αλησμόνητη πατρίδα να ζει η νέα πατρίδα και παράλληλα να σκεφτόμαστε και να διδάσκουμε στους νεότερους αυτά που είχαμε και χάσαμε ως Γένος Ελλήνων Ποντίων».
Εκδήλωση για την επέτειο των 100 χρόνων του οικισμού
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση – αφιέρωμα στην επέτειο, κατά τη διάρκεια της οποίας προβλήθηκε ιστορικό ντοκιμαντέρ για τη δημιουργία του οικισμού της επτάκωμης Σάντας υπό την επιμέλεια του συγγραφέα Δημητρίου Πιπερίδη, ενώ εκφωνήθηκαν σχετικές ομιλίες από τις συνταξιούχους εκπαιδευτικούς Φρειδερίκη Τσαχουρίδου – Χατζηαποστόλου και Ευγενία Μαυροπούλου, εγγονή του Ιωάννη Μαυρόπουλου, ο οποίος υλοποίησε το ρυμοτομικό σχέδιο του οικισμού.
Στον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του οικισμού και μίλησε για τους πρώτους, αλλά και τους σημερινούς κατοίκους της Νέας Σάντας. «Εργατικοί, φιλοπρόοδοι και ιδιαίτερα κοινωνικοί, με την ταυτότητα του Πόντιου πρόσφυγα, οι πρώτοι Σανταίοι διακρίθηκαν για την αγάπη τους για τον πολιτισμό, τις τέχνες και τα γράμματα. Έβαλαν τις βάσεις για την ανάπτυξη της Νέας Σάντας και η επιδίωξη αυτή, έχει επιτευχθεί με την πληθυσμιακή υπεροχή του οικισμού, ο οποίος παραμένει ένα ακμαίο οικιστικό οικονομικό κέντρο, αξιοποιώντας θετικά το πλεονέκτημα της βιομηχανικής ζώνη και την παρουσία του στρατιωτικού σχηματισμού της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας» κατέληξε.
Οι πρώτες οικογένειες
Η Φρ. Τσαχουρίδου αναφέρθηκε στον ερχομό των 70 οικογενειών στην περιοχή της Ν. Σάντας τονίζοντας ότι «οι Σανταίοι πρόσφυγες παρά την πείνα, τη φτώχεια και γενικότερα τις αντίξοες συνθήκες των πρώτων ετών, φαίνεται να διέθεταν τεράστια ψυχικά και σωματικά αποθέματα. Μέσα σε λίγα χρόνια κατάφεραν να χτίσουν πολλές από τις προσωρινές κατοικίες και μερικά από τα δημόσια κτήρια», ενώ σε άλλο σημείο παρουσίασε την δράση των τοπικών Συλλόγων και του Σχολείου.
Από την πλευρά της, η Ευγ. Μαυροπούλου συγκίνησε το κοινό με την αναφορά της στο πρωτοποριακό για την εποχή έργο του Ιωάννη Μαυρόπουλου με την ανέγερση των κατοικιών βάσει ρυμοτομικού σχεδίου και τοπογραφικού σχεδιαγράμματος, καθώς και των κτηρίων κοινής ωφέλειας όπως σχολείο, εκκλησία, κοινότητα, την κατασκευή δικτύου ύδρευσης.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ποντιακούς χορούς από τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων Νέας Σάντας που απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα των παρισταμένων.
Την οργανωτική επιμέλεια των εκδηλώσεων είχε ο δήμος Κιλκίς σε συνεργασία με τη μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου, τον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς, τον Σύλλογο Ποντίων Νέας Σάντας, τον Σύλλογο Γυναικών, την Φιλαρμονική, τον Ποδοσφαιρικό Σύλλογο Ν. Σάντας καθώς και τον Σύλλογο Ποντίων Θεσσαλονίκης η «Επτάκωμος Σάντα».
Πηγή: maxitis.gr