Τα τελευταία δύο χρόνια ο Ιάπωνας δρ Κόσουκε Φουκούντα από το Πανεπιστήμιο του Κιότο κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να αναδείξει τον ποντιακό πολιτισμό στην πατρίδα του. Έχοντας ζήσει στην Ελλάδα, σπουδάσει στο ΑΠΘ, συναναστραφεί με Ποντίους και αγαπήσει τον πολιτισμό και την παράδοσή τους, ο δρ Φουκούντα δικαιωματικά έχει κερδίσει το δικαίωμα να χαρακτηρίζεται «Πόντιος εξ αγχιστείας».
Τον Νοέμβριο του 2023 είχε επιστρέψει στη χώρα μας για να πάρει μέρος στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο «Συναντήσεις και κείμενα του Καζαντζάκη για μη Έλληνες συγγραφείς και καλλιτέχνες» που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, παρουσιάζοντας την εισήγησή του «Τι είναι ο “Νέος Ανατολισμός” στο Ταξιδεύοντας: Ιαπωνία, και ποιοι είναι ο Χάννι Ίτο και η Γιόσιρο».
Φέτος, περίπου έναν χρόνο μετά, το Σάββατο 2 Νοεμβρίου, και μαζί με τον συνάδελφό του από το Πανεπιστήμιο Otsuma Women’s University of Tokyo καθηγητή δρ Akihiko Watanabe, διοργανώνουν στο Τόκιο την εκδήλωση «Αφιέρωμα στον Ποντιακό Ελληνισμό» στους χώρους του εκπαιδευτικού ιδρύματος.
Προσκεκλημένοι είναι κατά κύριο λόγο Ιάπωνες, καθώς το ελληνικό στοιχείο είναι περιορισμένο στην ασιατική χώρα, ωστόσο ισχυρή θα είναι η εκπροσώπηση του Πολιτιστικού Ποντιακού Συλλόγου Καλαμαριάς «Οι Μίθριοι» – επιτίμο μέλος της οποίας είναι ο δρ Φουκούντα.
Οι χοροδιδάσκαλοι του Συλλόγου Παναγιώτης και Μπάμπης Κυρμανίδης θα είναι εισηγητές στην εκδήλωση όπου θα γίνει εκτενή αναφορά στον ποντιακό πολιτισμό, την ιστορία, τους χορούς, την ενδυμασία, τη γαστρονομία, τα μουσικά όργανα και την ποντιακή διάλεκτο. Μαζί τους θα βρίσκεται και ο μουσικός του Συλλόγου Σωκράτης Μουρατίδης.
Όπως σημειώνει ο Μπάμπης Κυρμανίδης, «με χρήση εφαρμογών μετάδοσης εικόνας και ήχου, θα συνδεθούμε απευθείας με Ελλάδα και θα έχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε ακόμα τρεις σημαντικές ενότητες. Την Ιστορία, από τον καθηγητή Θεοδόση Κυριακίδη, αλλά επίσης τη γλώσσα μαζί με το εξαιρετικό εργαλείο (Pontian Lyrics) που δημιούργησε ο Κωνσταντίνος Καρακασίδης. Η κυρία Σοφία Ιακωβίδου θα μιλήσει για την Ποντιακή Ποίηση», αναφέρεται στο προφίλ του Συλλόγου.