Ο Λουκάς Μπάρλος δεν ήταν απλώς ένας πρόεδρος για την ΑΕΚ. Υπήρξε ο αναμορφωτής της Ένωσης, ο οποίος θυσίασε την περιουσία του προκειμένου να την ανεβάσει στην κορυφή.
Ο θείος Λουκάς της ΑΕΚ ήταν μοναδική περίπτωση ποδοσφαιρικού παράγοντα.
Από τον Μάρτιο του 1974 που βρέθηκε επικεφαλής της διοικήσεως των «κιτρινόμαυρων», έθεσε ως στόχο της ζωής του η ομάδα να επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο, διακόπτοντας την κυριαρχία του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού.
Ο Λουκάς Μπάρλος γεννήθηκε το 1920 στη Θεσσαλονίκη, με καταγωγή από το μαρτυρικό Δίστομο Βοιωτίας, που τον Ιούνιο του 1944, καταστράφηκε ολοκληρωτικά από τους Γερμανούς κατακτητές. Έφερε το όνομα του γιατρού παππού του, ενώ ο πατέρας του και ο θείος του είχαν πρώτοι ανακαλύψει και αξιοποιήσει το πλούσιο, σε κοιτάσματα βωξίτη, έδαφος της ιδιαίτερης πατρίδας του.
Έως τα 54 του χρόνια δεν ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο, ενώ ήταν φίλος του Άρη, καθώς υπήρξε ποδοσφαιριστής στα «τσικό» της ομάδας της Θεσσαλονίκης. Όμως, από τον Μάρτιο του 1974 ασχολήθηκε με τα διοικητικά της ΑΕΚ, διαδεχόμενος τον Ιωάννη Θεοδωρακόπουλο στην προεδρία της ομάδας. Στόχος του, να διακόψει την κυριαρχία του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Πρώτο σημαντικό βήμα ήταν η επιλογή του προπονητή· και ο Τσεχοσλοβάκος Φράντισεκ Φάντροκ τον δικαίωσε πλήρως, δημιουργώντας μια εξαιρετική ομάδα. Ο Μπάρλος του πρόσφερε τα «καλύτερα υλικά» προχωρώντας σε σπουδαίες μεταγραφές.
Σε μία τριετία αποκτήθηκαν σπουδαίοι Έλληνες ποδοσφαιριστές, ο Γιώργος Δέδες, ο Γιώργος Σκρέκης, ο Μπάμπης Ιντζόγλου και ο περιζήτητος Θωμάς Μαύρος από τον Πανιώνιο, ο Τάκης Νικολούδης από τον Ηρακλή, ο Χρήστος Αρδίζογλου από τον Απόλλωνα, ο Νίκος Χρηστίδης από τον Άρη και το καλοκαίρι του 1978 ο Μίμης Δομάζος ως ελεύθερος από τον Παναθηναϊκό.
Ταυτόχρονα η ΑΕΚ ενισχύθηκε και με σπουδαίους ξένους παίκτες. Αρχικά ήρθαν οι Γερμανοί Βάλτερ Βάγκνερ και Τίμο Τσανλάιντερ και στη συνέχεια ο Ουρουγουανός Μίλτον Βιέρα, που είχε περάσει από τον Ολυμπιακό. Κορυφαία του μεταγραφή ίσως ήταν ο ασύγκριτος Γιουγκοσλάβος επιθετικός Ντούσαν Μπάγεβιτς.
Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η μεγάλη ΑΕΚ του Μπάρλου. Έως τον Ιούνιο του 1981 που παράμεινε στην προεδρία της, έγινε ο «σημαιοφόρος» της απογείωσης της. Η Ένωση έφτασε στους ημιτελικούς του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 1977, όπου αποκλείστηκε από τη Γιουβέντους, κατέκτησε νταμπλ το 1978, ενώ αναδείχτηκε πρωταθλήτρια και το 1979!
Ο θείος Λουκάς της ΑΕΚ έμεινε στις καρδιές όλων των φιλάθλων, καθώς ήταν ο άνθρωπος που έβαλε υποθήκη το σπίτι του για να ολοκληρωθεί η σκεπαστή εξέδρα στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Έχοντας πετύχει τον ποδοσφαιρικό στόχο του να κάνει την ομάδα πρωταγωνίστρια, έχασε την προσωπική περιουσία του.
Ο Μπάρλος αποχώρησε από τη διοίκηση της ΑΕΚ στις 9 Ιουνίου 1981, παραδίδοντας στον Ανδρέα Ζαφειρόπουλο. Στις 20 Οκτωβρίου 1999 έφυγε από τη ζωή, μένοντας στην ιστορία της ΑΕΚ ως ο πρόεδρος των έργων και των τίτλων.
Στο νέο της γήπεδο, υπάρχει το παρεκκλήσι του Οσίου Λουκά, ενώ στο Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ υπάρχει η ξεχωριστή γωνιά με τα όσα πέτυχε.