Εν αρχή είναι το όνομα, οπότε ο Πρόδρομος Κουλούμπας (όπως ήταν το πραγματικό του όνομα), όταν αποφασίζει να βγει στο θέατρο, βαφτίζεται σε Μάκη Δεμίρη. Η ψιλόλιγνη φιγούρα του κυριαρχεί στις ταινίες που έπαιξε. Αλλά δεν ήταν ένας αλεξιπτωτιστής του χώρου. Είχε σπουδάσει στη Δραματική Σχολή του Πέλου Κατσέλη και στο Ωδείο Αθηνών, άρα το θέατρο τον ενδιέφερε. Το γεγονός ότι (κυρίως στο σινεμά) του έδιναν δεύτερους ρόλους και κωμικούς, ήταν όπως φαίνεται κάτι που δεν τον ενοχλούσε.
Βέβαια, στο κλισάρισμα εκείνης της περιόδου δεν είχε πολλές εναλλαγές χαρακτήρων. Από μάγκας μέχρι… τραυλός.
Αλλά νά που στο πέρασμα του χρόνου ο Δεμίρης όχι μόνο δεν ξεχάστηκε, αλλά πέρασε και στην γενιά των ανθρώπων που είδε και αγάπησε αυτές τις ταινίες από την τηλεόραση. Και φυσικά το ότι έγινε αγαπητός στο κοινό με αυτό το ρεπερτόριο, του πιστώνεται ως επιτυχία.
Ο θρίαμβος και ο γάμος
Αρχές δεκαετίας 1970 και η τηλεόραση πια έχει εισβάλει στη χώρα. Οι δε ελληνικές σειρές κυριαρχούν, έστω και αν υπάρχουν μόνο δύο κανάλια. Τα πρώτα ονόματα του κινηματογράφου –πλην ελαχίστων εξαιρέσεων– δεν τα πήγαν καλά στη μικρή οθόνη.
Αντιθέτως, ηθοποιοί που ήταν κυρίως δευτεραγωνιστές στο σινεμά, γνώρισαν τεράστια επιτυχία. Έστω και με μία σειρά.
24 Φεβρουαρίου 1972 κάνει πρεμιέρα στην ΥΕΝΕΔ η σειρά «Η γειτονιά μας». Όπως καταλαβαίνει κανείς από τον τίτλο, ήταν μια λαϊκή σειρά. Έφερε όμως την υπογραφή ενός σπουδαίου: Του Κώστα Πρετεντέρη.
Ένας από τους ηθοποιούς που ήθελαν οι συντελεστές ήταν ο Γιάννης Βογιατζής. Ο ηθοποιός όμως, καθώς ήταν δεσμευμένος με κινηματογραφικό συμβόλαιο, δεν μπορούσε να συμμετάσχει, με αποτέλεσμα ο σεναριογράφος να προτείνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον Μάκη Δεμίρη. Και από εδώ ξεκινάει ο θρίαμβος.
Ο Δεμίρης υποδυόταν τον καφετζή Μάκη Κατσαούνη, που είχε χρόνια σχέση με την κομμώτρια Σάσα (που υποδυόταν η Σάσα Καστούρα).
Η σειρά όχι απλώς γνωρίζει επιτυχία, αλλά μπαίνει στην κατηγορία που όταν προβαλλόταν άδειαζαν οι δρόμοι. Το δε ζευγάρι λατρεύεται από τον περισσότερο κόσμο. Μάλιστα πολλοί πίστευαν ότι ήταν ζευγάρι και στην πραγματική ζωή. Και όταν τελικά ύστερα από πολλά εμπόδια το ζευγάρι παντρεύτηκε στη σειρά, τότε οι φήμες πήραν φωτιά.
Κάθε τέλος και μια αρχή
Μπορεί η «Γειτονιά» να τελείωσε το 1977, όμως τον Δεκέμβριο του 1975 υπήρξαν ριζικές αλλαγές. Αρκετοί από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους (ανάμεσά τους και ο Δεμίρης με την Καστούρα) αποχώρησαν. Η βασική αιτία ήταν ότι το αρχικό (και βασικό) καστ της σειράς πληρωνόταν με τους χαμηλούς μισθούς που πληρωνόταν και όταν ξεκίνησε η σειρά, και παρά την τεράστια επιτυχία της «Γειτονιάς» και τις πολλές ώρες των γυρισμάτων, οι ηθοποιοί αυτοί εξακολουθούσαν να αμείβονται λίγο.
Παράλληλα, ορισμένοι γνωστοί ηθοποιοί που έκαναν κάποιο πέρασμα (guest) από τη σειρά, αμείβονταν με νέους, ευνοϊκότερους όρους από ό,τι το παλιό καστ. Και επειδή υπήρχαν και συμβόλαια, όταν ήρθε η ώρα της ανανέωσής τους, οι ηθοποιοί δεν υπέγραψαν.
Ο Μάκης Δεμίρης βίωσε τη μετάβαση από τα εξώφυλλα στην ηρεμία, αλλά δεν έμεινε άνεργος. Ούτως ή άλλως στο θέατρο –και ειδικά στην επιθεώρηση– ήταν από τους υπολογίσιμους ηθοποιούς. Συν το ότι η μίνι ανάκαμψη του εγχώριου εμπορικού σινεμά τού έδωσε και μια προσωπική επιτυχία στο ρόλο του καθηγητή Θεολογίας στα δύο πρώτα Ρόδα τσάντα και κοπάνα.
Η σωτήρια βοήθεια του Στάθη Ψάλτη
Την περίοδο των 80ς ταινιών και των βιντεοκασετών, έρχονται τα δυσάρεστα: Ο ηθοποιός είχε καρκίνο στον φάρυγγα. Εκείνη την περίοδο στο πλευρό του στέκεται (και εμπράκτως) ο καλός του φίλος, Στάθης Ψάλτης. Ο μεγάλος κωμικός τού έδωσε χρήματα για να ταξιδέψει στη Ρωσία σε εξειδικευμένους γιατρούς, οι οποίοι του έδωσαν δεκαπέντε χρόνια ζωής.
Σώζεται μεν, αλλά τα πρόβλημα μόλις έχουν αρχίσει αφού είχε προβλήματα με την άρθρωσή του. Κι αυτό για έναν ηθοποιό είναι πολύ σοβαρό.
Λιγοστεύουν οι εμφανίσεις του στο χώρο και κάνει κι άλλες δουλειές παράλληλα. Και παρόλο που είχαν βγει άλλοι ηθοποιοί και δεν ήταν στην πρώτη γραμμή, το σινάφι και οι φίλοι του δεν τον ξέχασαν. Έτσι δούλευε και περιστασιακά.
Η τελευταία του δουλειά ήταν σε μια περιοδεία. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής μόλις είχε επιστρέψει στην Αθήνα ο ηθοποιός, και άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στα Πατήσια στις 14 Οκτωβρίου 1999 από ανακοπή καρδιάς. Ήταν μόλις 60 χρόνων.
Σπύρος Δευτεραίος