Πρόταση για εκεχειρία 21 ημερών ανάμεσα στο Ισραήλ και το Λίβανο κατέθεσε η διεθνής διπλωματία υπό το φόβο ενός ευρύτερου περιφερειακού πολέμου στη Μέση Ανατολή, καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες εκφράζουν ανησυχία ότι η σύγκρουση, που μαίνεται παράλληλα με τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα, κλιμακώνεται ανησυχητικά γρήγορα.
Ειδικότερα, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και άλλοι απηύθυναν έκκληση για άμεση 21ημερη κατάπαυση του πυρός κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου προκειμένου άμαχοι και των δύο χωρών να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια. Παράλληλα, έπειτα από εντατικές συνομιλίες χθες, Τετάρτη, στον ΟΗΕ, εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους για εκεχειρία και στη Γάζα.
Ωστόσο, όπως είπε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ Μαζέντ Αλ-Ανσάρι κατά την ενημέρωση του Τύπου, δεν υπάρχει προς το παρόν επίσημη διαπραγματευτική διαδικασία προς την επίτευξη εκεχειρίας στον Λίβανο.
Ο ίδιος είπε ότι δεν είναι ενήμερος για τυχόν «άμεση σύνδεση» ανάμεσα στην πρόταση για εκεχειρία 21 ημερών στον Λίβανο και στην πρόταση για εκεχειρία στη Γάζα για την οποία το Κατάρ είχε εργαστεί έντονα μαζί με την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ.
Το «μπαλάκι» στο Ισραήλ
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι εξέφρασε την ελπίδα μια κατάπαυση του πυρός να μπορέσει να επιτευχθεί γρήγορα για να τερματιστεί η σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και στο υποστηριζόμενο από το Ιράν λιβανικό σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, η οποία έχει συγκλονίσει τη χώρα του και έχει εγείρει φόβους για χερσαία εισβολή.
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου ωστόσο χαιρέτισε την έκκληση για εκεχειρία, αλλά σημείωσε ότι το κλειδί για την εφαρμογή της είναι το κατά πόσον το Ισραήλ, το οποίο μεταφέρει στρατεύματα πιο κοντά στον Λίβανο, είναι προσηλωμένο στην εφαρμογή διεθνών αποφάσεων.
Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να εξασφαλιστεί σύντομα μια εκεχειρία, ο Μικάτι απάντησε στο Reuters: «Ελπίζουμε πως ναι».
Η προσωρινή κυβέρνηση του Μικάτι περιλαμβάνει υπουργούς που έχουν επιλεγεί από την Χεζμπολάχ, η οποία θεωρείται ευρέως η ισχυρότερη πολιτική δύναμη της χώρας.
Η κατάπαυση του πυρός θα εφαρμοστεί στη «Γαλάζια Γραμμή» Ισραήλ-Λιβάνου, τη γραμμή οριοθέτησης ανάμεσα στις δύο χώρες, και θα επιτρέψει στις εμπλεκόμενες πλευρές να διαπραγματευτούν μια πιθανή διπλωματική λύση για τον τερματισμό της σύγκρουσης, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Εντολή Νετανιάχου για συνέχιση των επιθέσεων
Στον αντίποδα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για να απευθύνει ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη δώσει την απάντησή του για την πρόταση για κατάπαυση του πυρός και ότι έδωσε εντολή στον στρατό να συνεχίσει να πολεμά. Οι σκληροπυρηνικοί στην κυβέρνησή του σημείωσαν ότι το Ισραήλ θα πρέπει να απορρίψει την πρόταση για εκεχειρία και να συνεχίσει να σφυροκοπά την Χεζμπολάχ.
Στο μεταξύ δεν υπάρχει καμία ανάπαυλα στη βία. Από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη διάρκεια της νύχτας επλήγησαν 75 στόχοι της Χεζμπολάχ στην Κοιλάδα Μπεκάα και στον νότιο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων αποθήκευσης όπλων και εκτοξευτών που ήταν έτοιμοι να ανοίξουν πυρ, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός.
Τουλάχιστον 23 Σύροι, οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους και 8 άλλοι τραυματίστηκαν, όταν το Ισραήλ έπληξε στη διάρκεια της νύχτας τριώροφο κτίριο στην πόλη Γιουνίν του Λιβάνου, δήλωσε ο δήμαρχός της Αλί Κούσας στο Reuters.
Σύμφωνα με Σύρους ακτιβιστές, πάνω από 100 Σύροι πρόσφυγες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των μαζικών βομβαρδισμών του Ισραήλ εναντίον του Λιβάνου τις τελευταίες ημέρες, ανάμεσά τους 23 γυναίκες και 32 παιδιά.
Στον Λίβανο ζουν πάνω από 1,5 εκατομμύριο Σύροι που εγκατέλειψαν τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο εκεί.
Ο ισραηλινός στρατός διευκρίνισε ότι επιτέθηκε σε δεκάδες στόχους της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένων τρομοκρατών, στρατιωτικών κτιρίων και αποθηκών όπλων, σε διάφορες περιοχές σήμερα το πρωί.
Περίπου 45 βλήματα εκτοξεύτηκαν παράλληλα από τον Λίβανο προς τη δυτική περιοχή της Γαλιλαίας, κάποια από τα οποία αναχαιτίστηκαν ενώ τα υπόλοιπα έπεσαν σε ανοιχτούς χώρους, πρόσθεσε ο ισραηλινός στρατός.
Η Τουρκία ετοιμάζεται για απομάκρυνση πολιτών και ξένων υπηκόων
Η Τουρκία ετοιμάζεται για πιθανή απομάκρυνση πολιτών της και ξένων υπηκόων από τον Λίβανο, καθώς συνεχίζεται εκεί η διασυνοριακή ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ισραήλ και της ισλαμιστικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, δήλωσε σήμερα πηγή από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.
Ο στρατός έχει «τη δυνατότητα και τους πόρους να φέρει εις πέρας όποια αποστολή του ανατεθεί για την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών μας ή ξένων υπηκόων από τον Λίβανο», δήλωσε η πηγή κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.
«Γίνεται ο προκαταρκτικός σχεδιασμός και η προετοιμασία για πιθανή επιχείρηση απομάκρυνσης», δήλωσε το πρόσωπο αυτό, προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχει στο παρελθόν ολοκληρώσει με επιτυχία τέτοιες επιχειρήσεις και ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον Λίβανο.