Το τέλος της μακραίωνης ελληνικής παρουσίας στη μικρασιατική γη σηματοδότησε η Μικρασιατική Καταστροφή και η επακόλουθη υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία – φέτος συμπληρώθηκαν 102 χρόνια από το δράμα των Ελλήνων προσφύγων και του εξαθλιωμένου, ηττημένου ελληνικού στρατού.
Η 14η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από τη Βουλή ως Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Την πρώτη Κυριακή μετά την επέτειο πολλοί δήμοι και περιφέρειες τιμούν τα θύματα.
Στην Καβάλα μνημόσυνο τελέστηκε στον καθεδρικό ναό Αποστόλου Παύλου, χοροστατούντος του μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανου. Ακολούθησε κατάθεση επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης.
«Πάγιο αίτημά μας είναι η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από την Τουρκία, αλλά και διεθνή Κοινότητα. Η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας ήταν και παραμένει υποχρέωση όλων μας» τόνισε ο δήμαρχος Θεόδωρος Μουριάδης, ο οποίος συνοδευόταν από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτη Μαμτσαδέλη και τον πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Αρχέλαο Γρανά.
Στεφάνια κατέθεσαν ακόμα εκπρόσωποι του Συλλόγου Μικρασιατών Καβάλας «Μνήμη Μικράς Ασίας», της Λέσχης Ποντίων Καβάλας, του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών, της Θρακικής Εστίας Καβάλας και της Λέσχης Φίλων της ΑΕΚ Original 21 Καβάλας.