Μια επιστολή στην οποία περιγράφονται αναλυτικά οι παραβιάσεις από την Τουρκία του εναέριου χώρου, των χωρικών υδάτων και των διεθνών κανονισμών αεροπλοΐας, από τον Μάρτιο του 2023 έως τον περασμένο Ιούνιο, απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ η μόνιμη αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη.
Η πρέσβης Μαρία Μιχαήλ αναφέρει ότι καταγράφηκαν συνολικά 2.120 αεροπορικές παραβιάσεις και 137 παραβιάσεις ναυτικών κανόνων.
«Αυτές οι ενέργειες περιλαμβάνουν τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) και τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις που παραβιάζουν την κυριαρχία της Κύπρου» σημειώνει. Στην επιστολή τονίζεται ακόμα η συνεχιζόμενη στρατιωτικοποίηση των κατεχόμενων περιοχών και της ουδέτερης ζώνης, η οποία «υπονομεύει την ασφάλεια και τις προσπάθειες για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις».
Η Λευκωσία θεωρεί, και αυτό επισημαίνει στον Αντόνιο Γκουτέρες, ότι οι πολυάριθμες στρατιωτικές παραβιάσεις έχουν στόχο να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα «και να υπονομεύσουν τόσο το αίσθημα ασφάλειας του λαού όσο και τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων».
Τονίζει ακόμα ότι πλέον έχουν αποκαλυφθεί «οι προθέσεις της Άγκυρας να διαιωνίσει την κατοχή της», και προσθέτει ότι υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι «όχι μόνο για την ασφάλεια, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, αλλά και για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου».
Η Μαρία Μιχαήλ υπενθυμίζει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ότι «φέτος συμπληρώνονται 50 έτη από την παράνομη κατοχή του 37% του νησιού από την Τουρκία», και υπογραμμίζει την ανάγκη τα Ηνωμένα Έθνη να τηρήσουν τα ψηφίσματά τους για την προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου.
«Αντί να συμβάλλει σε μια λύση, ως η εισβολέας και κατοχική δύναμη, η Τουρκία εντείνει τις προσπάθειές της για την επιβολή μιας “λύσης δύο κρατών” στο νησί. Ακολουθώντας μια επιλεκτική προσέγγιση στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα χαρακτηρίζει ως παρωχημένα όταν δεν ταιριάζουν με το λόγο της και καλεί τη διεθνή κοινότητα “να αντιμετωπίσει τις πραγματικότητες στο έδαφος”, προσπαθώντας να την πείσει ότι το αποτέλεσμα της επιθετικότητάς της έχει νόμιμα αποτελέσματα», αναφέρεται στην επιστολή.
Σε άλλο σημείο της επιστολής υπογραμμίζεται ότι οι επιθετικές ενέργειες και η ρητορική της Τουρκίας αποδεικνύουν την κατάφωρη περιφρόνηση προς το διεθνές δίκαιο.
«Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στην περίπτωση της Αμμοχώστου, όπου η παράνομη μετατροπή της περιφραγμένης περιοχής συνεχίζεται ασταμάτητα, παρά την ξεκάθαρη έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας (S/PRST/2021/13) προς την τουρκική πλευρά να σταματήσει και να αντιστρέψει τις παραβιάσεις του στάτους κβο, αγνοώντας εντελώς το ψήφισμα 550 (1984) του Συμβουλίου, το οποίο καλεί για την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της και τη μεταφορά της περιοχής στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών», σημειώνεται.
Η Μαρία Μιχαήλ τονίζει «ότι είναι απαραίτητο για τα Ηνωμένα Έθνη να δείξουν ότι δεν υπάρχουν διπλά μέτρα και σταθμά στην εφαρμογή του Χάρτη».
Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα των κρατών που δέχονται επίθεση πρέπει να προστατευθούν, αναφέρει, ανεξάρτητα από την προέλευση των επιθέσεων ή το πόσος χρόνος έχει περάσει.
«Η κατάσταση που δημιούργησε η Τουρκία στην Κύπρο, μέσω της χρήσης βίας και των συνεχιζόμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διεθνούς νομιμότητας, αντικατοπτρίζει τις πραγματικές “συνθήκες επί του εδάφους”: Δηλαδή, οι παραβιάσεις του Χάρτη και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν γίνει ο κανόνας. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να στηρίξει τα δικά του ψηφίσματα και να διασφαλίσει ότι έχουν νόημα. Διαφορετικά, η αξιοπιστία του διεθνούς συστήματος υπονομεύεται σοβαρά», καταλήγει η επιστολή της μόνιμης αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη.