Οι αλλαγές στα επιδόματα, η εφ’ όρου ζωής αναγνώριση της τριτεκνικής ιδιότητας, αλλά και ο τρόπος στήριξης των εργαζόμενων γονέων, βρέθηκαν –μεταξύ άλλων– στο επίκεντρο της διυπουργικής συνέντευξης Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.
Για τους τριτέκνους
Όπως ανέφερε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, η ιδιότητα του τρίτεκνου χανόταν όταν το παιδί γινόταν 18 ετών ή όταν τελείωνε τις σπουδές. Αυτό πλέον παύει και αναγνωρίζεται η τριτεκνική ιδιότητα εφ’ όρου ζωής.
Παράλληλα, ανέφερε ότι αυξάνεται από το 12% στο 16% η ποσόστωση προσλήψεων από το σύνολο των θέσεων που προκηρύσσονται.
Για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς
Η Σοφία Ζαχαράκη προανήγγειλε πρόγραμμα 20.000 θέσεων σε δημοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, αλλά και δημιουργία ή επέκταση των ιδιωτικών και δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στόχος είναι να αυξηθούν οι θέσεις για παιδιά από 2 μηνών έως 2,5 ετών.
«Τον Οκτώβριο θα βγει η πρόσκληση προς δήμους και ιδιώτες. Η επιδότηση ανέρχεται έως το 50% του συνολικού κόστους της δομής και καλύπτει κτηριακές υποδομές, εξωτερικούς χώρους και εξοπλισμό» εξήγησε.
Για τις «Νταντάδες της γειτονιάς»
Βάσει όσων είπε η Σοφία Ζαχαράκη, διευρύνεται το πρόγραμμα των «Νταντάδων της γειτονιάς», αποκτώντας πανελλαδική εφαρμογή.
Το voucher διπλασιάζεται από 250 σε 500 ευρώ μηνιαίως για εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης ή ελεύθερους επαγγελματίες, και από 150 σε 300 ευρώ για μηνιαίως για ανέργους ή εργαζόμενους μερικής απασχόλησης.
Η ίδια μίλησε για πιλοτική εφαρμογή σε 62 δήμους με προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ, ενώ προανήγγειλε ότι στις αρχές του 2025 θα δημοσιευθεί η νέα πράξη για εφαρμογή σε όλους τους δήμους.
Άλλα μέτρα
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας προανήγγειλε ακόμα:
• Άμεση κατάργηση του φόρου 15% στις ιδιωτικές ασφάλειας υγείας για παιδιά έως 18 ετών.
• Δωρεάν προληπτικό έλεγχος γονιμότητας (ΑΜΗ) σε γυναίκες από 30 έως 35 ετών.
• Ψηφιοποίηση της διαδικασίας στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
• Παρατηρητήριο για το Δημογραφικό.
• Δημιουργία της ιστοσελίδας «all-about-my child», με πλήρη πληροφόρηση για όλες τις παροχές, γιατρούς, παιδικούς σταθμούς.
Τι αλλάζει στα επιδόματα
Αναφερόμενη στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, είπε ότι διαπιστώθηκαν σημαντικές στρεβλώσεις, όπως για παράδειγμα η απουσία περιουσιακών στοιχείων στο επίδομα παιδιού και αντικίνητρα για την αγορά εργασίας.
Η Σοφία Ζαχαράκη ανέφερε ότι αυξάνονται τα ποσά και στα τρία βασικά επιδόματα, ενώ εισάγεται το κριτήριο απαλλαγής ποσοστού του εισοδήματος από μισθωτή εργασία.
Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αυξάνεται από 216 σε 250 ευρώ και η προσαύξηση σε κάθε παιδί από 54 σε 75 ευρώ, ενώ αυξάνονται αναλόγως τα εισοδηματικά κριτήρια, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης, κινητής περιουσίας και καταθέσεων.
Ο Σοφία Ζαχαράκη ανέφερε επίσης ότι αυξάνεται το επίδομα στέγασης από 70 σε 125 και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης περιουσίας και καταθέσεων, ενώ εισάγεται και κριτήριο κινητής περιουσίας.
Σε ό,τι αφορά επίδομα παιδιού, ενοποιείται η 2η και 3η εισοδηματική κλίμακα σε μία, και έτσι αυξάνεται το επίδομα της 3ης εισοδηματικής κλίμακας από 28 ευρώ σε 45 ανά παιδί, και σε 90 ευρώ για το τρίτο παιδί και κάθε επόμενο.
Η 1η κλίμακα στο επίδομα παιδιού αυξάνεται ώστε το ποσό ενίσχυσης να εξισωθεί με τη νέα κλίμακα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε 75 ευρώ και περαιτέρω σε 150 ευρώ για το τρίτο παιδί και για τα επόμενα. Επιπλέον, εισάγονται περιουσιακά κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας, τα οποία θα είναι διευρυμένη σε σύγκριση με άλλα επιδόματα.
Έκτακτες παροχές
Τον Δεκέμβριο θα υπάρξει μία ακόμα πληρωμή:
• Οι δικαιούχοι του ελάχιστος εγγυημένος εισοδήματος θα λάβουν επιπλέον το 50% του μηνιαίου ποσού.
• Οι οικογένειες θα λάβουν μία επιπλέον δόση του επιδόματος παιδιού.
• Οι ανασφάλιστοι υπερήλικες θα λάβουν 200 ευρώ επιπλέον, όπως και οι δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων.