Σταθμό για την ενίσχυση της παρουσίας και του ρόλου των γυναικών στον ελληνισμό, αλλά και θρίαμβο για την ενδυνάμωση τους και την προώθηση της ελληνικής κληρονομιάς στο εξωτερικό αποτελεί το πρώτο συνέδριο «Γυναίκες και Ελληνισμός» το οποίο ολοκληρώθηκε στα Ιωάννινα.
Οι συζητήσεις και οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια του συνεδρίου άνοιξαν νέους ορίζοντες για την συμπερίληψη και την ισότητα, καθώς εξερεύνησαν τρεις βασικές θεματικές ενότητες που συνδέονται βαθιά με την αποστολή του Food For Thought Network (FFTN), του φορέα που ίδρυσε η Ηπειρώτισσα της διασποράς, Βαρβάρα Αθανασίου-Ιωάννου και λειτουργεί σε εθελοντική βάση για 23 χρόνια.
Ειδικότερα, οι ενότητες αυτές ήταν οι εξής:
1. Η Αντιπροσώπευση του ελληνισμού και η επιρροή του στις γυναίκες: Εξετάσθηκε πώς ο ελληνισμός έχει διαμορφώσει τις ζωές και τις ταυτότητες των γυναικών σε όλο τον κόσμο, αναδεικνύοντας την ανθεκτική επιρροή της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
2. Η Πολυδιάστατη Ταυτότητα: Γυναίκες από διαφορετικούς τομείς της ζωής μοιράστηκαν τις προσωπικές και επαγγελματικές τους διαδρομές, προσφέροντας στρατηγικές για επιτυχία και γνώσεις για την αντιμετώπιση των σύνθετων ζητημάτων της σύγχρονης ζωής, διατηρώντας ταυτόχρονα την πίστη στις ρίζες τους.
3. Η Βιωσιμότητα του Ελληνισμού: Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο πώς μπορούμε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τον ελληνικό πολιτισμό και τις αξίες σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο, εξασφαλίζοντας ότι οι μελλοντικές γενιές θα συνεχίσουν να εμπνέονται από την ελληνική κληρονομιά.
Με τη συμμετοχή περισσότερων από 150 κορυφαίων προσωπικοτήτων και καινοτόμων ιδεών, το συνέδριο έθεσε τα θεμέλια για τις μελλοντικές γενιές των γυναικών ώστε να συνεχίσουν να προάγουν τον ελληνισμό και να κατακτούν νέες κορυφές.
Δρώμενο κατά της ενδοοικογενειακής βίας
Ανάμεσα στις εργασίες πραγματοποιήθηκε ένα δρώμενο για την ενδοοικογενειακή βία, σε επιμέλεια της Βασιλικής Κατερή, στο οποίο η Γιαννιώτισσα ηθοποιός Χριστίνα Τζιάλλα, ερμήνευσε μια νύφη, η οποία δολοφονήθηκε πριν προλάβει να χαρεί το γάμο της,. Επρόκειτο για τη δραματοποίηση ενός ποιήματος που έγραψε και αφηγήθηκε η Βαρβάρα Αθανασίου-Ιωάννου, στη διάρκεια του οποίου οι σύνεδροι κρατούσαν χαρτιά με τα ονόματα γυναικών που δολοφονήθηκαν από μέλη της οικογένειάς τους.
Στη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε επίσης μια συγκινητική τελετή απονομής ενός κλαδιού ελιάς στην Βαρβάρα Αθανασίου Ιωάννου ΑΜ ως ένδειξη ειρήνης τιμής και ευγνωμοσύνης για την πρωτοβουλία της να ενώσει τις γυναίκες της Διασποράς με τις Ελληνίδες.
Όπως ανακοινώθηκε, το επόμενο συνέδριο θα γίνει στα Ιωάννινα το 2026 γιορτάζοντας τα 25 χρόνια του δικτύου FFTN.
Πηγή: epirusgate.gr