Στο επίκεντρο έντονης κριτικής βρίσκεται μια δημοτική σύμβουλος στη Ζυρίχη, μετά από ανάρτηση φωτογραφιών στις οποίες πυροβολεί για… εξάσκηση στη σκοποβολή μια καθολική εικόνα της Παναγίας με το Θείο Βρέφος και τον Αρχάγγελο Μιχαήλ.
Η 32χρονη πολιτικός Σάνιγια Αμέτι, πρώην πλέον μέλος του κόμματος των Πρασίνων-Φιλελευθέρων, με καταγωγή από μουσουλμανική οικογένεια της Βοσνίας, δημοσίευσε στον προσωπικό λογαριασμό της στο instagram φωτογραφία που πυροβολεί με αθλητικό πιστόλι και την αφίσα της θρησκευτικής εικόνας που χρονολογείται από το 1350, με σημάδια από σφαίρες στα πρόσωπα της Παναγίας και του Ιησού.
Η Αμέτι που σήμερα αυτοπροσδιορίζεται ως αγνωστικίστρια, ζήτησε συγγνώμη μετά την κατακραυγή, διέγραψε την ανάρτηση και ισχυρίστηκε ότι επέλεξε την εικόνα λόγω του κατάλληλου μεγέθους της για εξάσκηση με το πιστόλι, χωρίς να γνωρίζει τη θρησκευτική σημασία της.
Η πράξη της πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων, ιδιαίτερα από τους καθολικούς κύκλους, οι οποίοι την κατηγόρησαν για προσβολή θρησκευτικών πεποιθήσεων.
Αποτέλεσμα ήταν να διαγραφεί από το κόμμα των Πρασίνων-Φιλελευθέρων και να απολυθεί από την εταιρεία στην οποία εργαζόταν.
Η Αμέτι μεγάλωσε στην Ελβετία, όπου μετανάστευσε το 1995 μαζί με την οικογένειά της ως πρόσφυγας. Η οικογένειά της εγκαταστάθηκε σε κέντρο ασύλου στο Adliswil, ενώ η Αμέτι σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Αυτή την περίοδο γράφει τη διατριβή της στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης, με αντικείμενο την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Ο πατέρας της ήταν καθηγητής βιολογίας και πολιτικός στην πρώην Γιουγκοσλαβία.
Όπως αναφέρουν ελβετικά ΜΜΕ, η Αμέτι, λάτρης των όπλων και δικηγόρος με εξειδίκευση στην κυβερνοασφάλεια, έχει προκαλέσει ξανά στο παρελθόν, με αποκορύφωνα, την επιλογή της να φορέσει στρατιωτική στολή σε εκδήλωση μαζί με μέλη του λαϊκιστικού Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος αλλά και να προχωρά σε ανάρτηση αφισών στην Αλβανία, από όπου κατάγεται πρωταρχικά η οικογένειά της.
Selten solchen Unsinn gelesen…
“Medien wie #NZZ und Tages-Anzeiger prügeln auf Sanija Ameti ein und lassen keinerlei Unschuldsvermutung gelten. Es wirkt wie ein Nachtreten gegen jemanden, der hilflos am Boden liegt.”
“ein mittelalterliches Verständnis von Blasphemie und… https://t.co/6rs3vDZOlW pic.twitter.com/2Eta4MFllN
— Michael R. Moser (@RichtigMosern) September 10, 2024
Η Αμέτι και η οικογένειά της τέθηκαν υπό αστυνομική προστασία μετά από απειλές που δέχθηκαν, ενώ παραιτήθηκε από τη θέση της στην ηγεσία του κόμματος.
Πηγές: blick.ch, protothema.gr