Από την Αρτάκη της μικρασιατικής Κυζίκου προέρχεται αυτός ο μεζές. Όπως όλα τα μικρασιάτικα τραπέζια, έτσι και το αρτακινό δίνει μεγάλο βάρος στους μεζέδες – κι αυτός είναι πολύ πιο σύνθετος και πλούσιος από όσο ακούγεται.
Το μίγμα από αυγό και τυρί που μπαίνει πάνω σε φέτες μελιτζάνας (και όχι γύρω τους), τηγανίζεται μαζί τους σαν κροκέτα.
Είναι ένα εξαιρετικά νόστιμο ορεκτικό, ιδιαίτερο και πρωτότυπο, που θέλει μόνο λίγο παραπάνω προσοχή και μεαστρία στο τηγάνισμα.
ΥΛΙΚΑ
300 γρ. πικάντικο κεφαλοτύρι, τριμμένο |
2 μελιτζάνες φλάσκες, μικρές και όσο γίνεται μακρόστενες (ή μελιτζάνες Λαγκαδά), με τη φλούδα, κομμένες σε στρογγυλές φέτες πάχους 1,5 εκ. |
4 αυγά μικρού μεγέθους |
1 κ.σ. αλεύρι |
τα φύλλα από ⅓ μάτσου μαϊντανού, πολύ ψιλοκομμένα |
σπορέλαιο ή ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα |
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ξεκινάμε βάζοντας τις φέτες της μελιτζάνας σε μια λεκάνη με αλατισμένο νερό για 30-40’. Τις στραγγίζουμε και τις σκουπίζουμε καλά.
- Παράλληλα, σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τυρί, τα αυγά, το αλεύρι, τον μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να φτιάξουμε μια πυκνή πάστα.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 1 εκ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Μόλις το λάδι κάψει, βάζουμε μία δόση από φέτες μελιτζάνες και τις τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσει η κάτω πλευρά. Μετά τις γυρίζουμε προσεκτικά μέσα στο τηγάνι, ώστε η ροδισμένη πλευρά να βρεθεί προς τα πάνω.
- Με ένα κουταλάκι του γλυκού παίρνουμε μια καλή δόση πάστας αυγού, και με ένα δεύτερο κουταλάκι την πλάθουμε κάπως στρογγυλή.
- Την σπρώχνουμε να ακουμπήσει πάνω σε μια φέτα μελιτζάνας, καλύπτοντάς την.
- Τηγανίζουμε τη φέτα της μελιτζάνας, με την πάστα επάνω της, για 2-3’, μέχρι να δούμε ότι σχηματίζεται ένα ρόδινο, ελαφρά τραγανό δαχτυλίδι στην ένωση της πάστας αυγού-τυριού με τη φλούδα της μελιτζάνας. Αυτό είναι σίγουρο σημάδι ότι η πάστα έχει κολλήσει καλά στη μελιτζάνα. Η φλούδα βοηθά τη φέτα να διατηρήσει το σχήμα της και να μη γλιστρήσει από πάνω της η πάστα.
- Γυρίζουμε προσεκτικά κάθε φέτα για να αναποδογυρίσει και η πάστα να βρεθεί από κάτω, μέσα στο λάδι, κολλημένη πάντα στη φέτα μελιτζάνας.
- Τηγανίζουμε για περίπου 1’, πάντα σε μέτρια φωτιά, μέχρι η πάστα να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
- Βγάζουμε τις φέτες με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας, με τη χρυσαφένια πάστα προς τα πάνω.
- Σερβίρουμε το μεζέ ζεστό.