Το τελευταίο αντίο στο ναό Αναλήψεως Παπάγου στη Βέροια είπαν σήμερα συγγενείς και φίλοι στον 19χρονο Γιάννη που σκοτώθηκε πέφτοντας από παιχνίδι λούνα παρκ, στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής. Τα ερωτήματα για το δυστύχημα πολλά και αυξάνονται όσο περνούν οι ώρες.
Ο 58χρονος ιδιοκτήτης και ο 21χρονος χειριστής του μηχανήματος αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους. Η ποινική τους μεταχείριση θα αποφασιστεί μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης που ζήτησε η εισαγγελέας. Ο πρώτος κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια και ο δεύτερος για θανατηφόρα έκθεση.
Η οικογένεια του 19χρονου μέσω του δικηγόρου της ζητεί δικαίωση και απόδοση ευθυνών. Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο Νίκος Πετρίδης έκανε λόγο για «εμφανείς παραβάσεις» στο χώρο του δυστυχήματος, για «δόλο και αδιαφορία», ενώ υπογράμμισε την ευθύνη των τοπικών Αρχών.
«Χθες το μεσημέρι έσπευσα στο τόπου όπου συνέβη το μοιραίο για να δω τις συνθήκες που επικράτησαν κατά τον χρόνο του συμβάντος. Διαπίστωσα –δεν χρειάζεται κανείς να είναι ειδικός– εμφανείς παραβάσεις, σημαντικές, που ήταν σε γνώση των τοπικών παραγόντων, αλλά προφανώς και της ίδιας της επιχείρησης, κάτι που φαντάζομαι συμβαίνει εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε.
Στο ίδιο παιχνίδι με τον 19χρονο ήταν και ο αδελφός του, ο οποίος έχει περιγράψει ότι ο χειριστής του μηχανήματος τους άλλαξε θέσεις και στη συνέχεια τους ανακοίνωσε ότι «Θα το πάει δυνατά».
Αναφερόμενος ειδικότερα στην εικόνα που παρουσίαζε το μοιραίο παιχνίδι ο δικηγόρος της οικογένειας είπε: «Το συγκεκριμένο μηχάνημα κατ’ ουσίαν δεν λειτουργούσε. […] Το συγκεκριμένο παιχνίδι έχει θέσεις όπου οι επικαθήμενοι διασκεδάζουν με την κίνηση, με την ταχύτητα. Το μηχάνημα αυτό όμως δεν είχε καθίσματα γιατί ήταν σπασμένα, και ο χειριστής άλλαζε τη θέση των επιβατών για να βρει μία σταθερή θέση».
Ερωτηθείς για τις ευθύνες πίσω από την τραγωδία, τόνισε πως από τη στιγμή που συνέβη το μοιραίο ούτως ή άλλως αυτή η επιχείρηση έχει πλήρη ευθύνη. «Το ζήτημα είναι οι τοπικές Αρχές, από τη στιγμή που από τις 12 του μηνός γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει άδεια, γιατί δεν επενέβησαν άμεσα, γιατί δεν διέταξαν άμεσα τη σφράγιση. Όφειλε ο δήμος να παρέμβει» πρόσθεσε.
Και κατέληξε: «Ήταν σε πλήρη γνώση τους, δεν ήταν ένα τυχαίο περιστατικό. Αυτοί οι άνθρωποι ήξεραν πως στα χέρια τους έχουν μια ωρολογιακή βόμβα. Και εδώ θέτω ζήτημα ευθυνών. Μήπως η όλη καθυστέρηση οφείλεται στο ότι περίμεναν τη λήξη της καλοκαιρινής περιόδου, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί η επιχείρηση χωρίς να έχει συνέπειες;».