Η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια είναι πολύ πιθανό να παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν στη Μέση Ανατολή, και όχι μόνο. Ο Παλαιστίνιος πολιτικός ήταν επίσημος προσκεκλημένος της κυβέρνησης του Ιράν, με διπλωματικό διαβατήριο, για να παραστεί στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων του νεοεκλεγέντος προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν.
Η επιχείρηση εξόντωσής του έγινε στο έδαφος του Ιράν, στην πρωτεύουσα της χώρας, σε οίκημα των Φρουρών της Επανάστασης που βρίσκεται σε απόσταση 750 μέτρων από την προεδρική κατοικία.
Αν ληφθεί υπόψη ότι την προηγούμενη μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά του Ισραήλ –μετά το ισραηλινό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Βαγδάτη κατά το οποίο σκοτώθηκαν ανώτατοι αξιωματούχοι των Φρουρών της Επανάστασης–, το Ιράν αναγκάστηκε να την κάνει για να διαφυλάξει το κύρος του ως περιφερειακή δύναμη, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τώρα που τα πράγματα είναι χειρότερα η απάντηση θα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά.
Το Ιράν –που εδώ και χρόνια έχει αναπτύξει ένα εκτεταμένο δίκτυο πληρεξουσίων στη Συρία, τον Λίβανο, τη Γάζα, το Ιράκ και την Υεμένη, με εκατοντάδες χιλιάδες ενόπλους με πολεμική εμπειρία και αξιόλογες πυραυλικές δυνατότητες, όπως έχουν αποδείξει οι Χούθι, η Χεζμπολάχ και η ιρακινή Χάσντι Σάμπι–, με τη δολοφονία Χανίγια αποδείχθηκε αδύναμο στο εσωτερικό του. Δεν μπόρεσε να προστατεύσει έναν υψηλό καλεσμένο του, ο οποίος μάλιστα ήταν γνωστό ότι είναι πρώτος στόχος.
Άρα, το Ιράν για να διασώσει το πληγέν κύρος του και για να αποδείξει ότι είναι ισχυρό –αυτό δηλαδή που θέλει να δείξει τόσα χρόνια–, λογικά είναι υποχρεωμένο να απαντήσει.
Και η κατάσταση γίνεται έτι σοβαρότερη, με δεδομένο ότι μερικές ώρες πριν από τη δολοφονία του Χανίγια κατά τη διάρκεια αεροπορικής επίθεσης στη Βηρυτό σκοτώθηκε ο στρατιωτικός διοικητής της Χεζμπολάχ Φουάντ Σιουκρ, και αυτός στενός συνεργάτης της Τεχεράνης.
Συνεπώς τις επόμενες ημέρες ή ώρες θα γίνουμε μάρτυρες της απάντησης του Ιράν και της Χεζμπολάχ, καθώς και των άλλων μελών του λεγόμενου «άξονα της αντίστασης».
Το Ισραήλ είναι μια πλούσια χώρα, με ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, εξελιγμένα οπλικά συστήματα, πυρηνικά όπλα – όμως ίσως απειληθεί ακόμα και η ίδια η ύπαρξή του αν δεν έχει την ενεργή υποστήριξη των ΗΠΑ σε περίπτωση που επιτεθούν όλοι όσοι το έχουν στο «στόχαστρο». Και δεν είναι μόνο το Ιράν και τα μέλη του «άξονα της αντίστασης».
Η Τουρκία καραδοκεί να ξανακάνει τα εδάφη της Γάζας τουρκικά, όπως ήταν πριν από 100 χρόνια, κάτι που μας το υπενθύμισε πρόσφατα ο Ερντογάν, ο οποίος δεν παρέλειψε να απειλήσει το Ισραήλ με εισβολή.
Η δήλωση του Τούρκου προέδρου δεν έγινε για εσωτερική κατανάλωση: Του παρουσίασαν ένα σενάριο με βάση το οποίο η Μέση Ανατολή παίρνει φωτιά, κάτι που θα αποτελέσει μεγάλη ευκαιρία για την ανάκτηση των… απωλεσθέντων εδαφών.
Γι’ αυτό ακολούθησε η απειλητική ανάρτηση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Ισραέλ Κατς στο Χ. «Ο Ερντογάν ακολουθεί τα βήματα του Σαντάμ Χουσεΐν και απειλεί να επιτεθεί στο Ισραήλ. Πρέπει απλά να θυμάται τι έγινε εκεί [σ.σ. στο Ιράκ] και πώς τελείωσε το καθεστώς του Χουσεΐν» έγραψε. Μάλιστα δημοσίευσε μια φωτογραφία του Ιρακινού προέδρου λίγο μετά τη σύλληψή του.
Γι’ αυτό και η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, με την οποία ζητείται η αποβολή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ: «Λαμβάνοντας υπόψη τις απειλές του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για εισβολή στο Ισραήλ και την επικίνδυνη ρητορική του, ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς κάλεσε τους διπλωμάτες να συνεργαστούν επειγόντως με όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ, ζητώντας την καταδίκη της Τουρκίας και απαιτώντας την αποβολή της από την περιφερειακή συμμαχία».
Εν αναμονή της απάντησης του Ιράν και της Χεζμπολάχ και των όσων πιθανόν να επακολουθήσουν, να σημειώσουμε ότι η Τουρκία, στο ακραίο σενάριο ενός γενικευμένου πολέμου στη Μέση Ανατολή που θα δημιουργήσει καθεστώς χάους και ρευστότητας στην ευρύτερη περιοχή, επικαλούμενη τις δηλώσεις Νασράλα για στοχοποίηση της Κύπρου σε περίπτωση εμπλοκής της στον πόλεμο στο πλευρό του Ισραήλ, έχει έτοιμα σχέδια να εισβάλει στην ελεύθερη Κύπρο, αλλά και σε «κάποια ελληνικά νησιά» που εμπλέκονται στον πόλεμο.
Αυτά δεν είναι φαντασιώσεις. Ο Χακάν Φιντάν και Τούρκοι ακαδημαϊκοί ετοιμάζουν τη «νομιμοποιητική βάση».
Για τους παραπάνω λόγους, Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις επιλογές μας, και κυρίως να είμαστε έτοιμοι για όλα.