Όταν το θέατρο βγαίνει από τον ορισμένο χώρο, χρησιμοποιεί τους ήχους και το φως του φυσικού ή αστικού περιβάλλοντος και αφηγείται την ιστορία με μέρη γνώριμα, αυτό είναι μια site specific παράσταση.
Στη μικρασιατικών ριζών Νέα Κίο σκηνικό έγινε η αυλή αυθεντικού προσφυγικού σπιτιού, απέναντι από το γυμνάσιο της πόλης, για την performance που δημιούργησε ο Γιάννης Σαρηγιάννης.
Η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Κίου τη Δευτέρα και την Τρίτη παρουσίασε το Μνήμη-τραύμα, η αφήγηση του χώρου, με το οποίο ολοκληρώθηκαν τα «Μικρασιατικά 2024».
Παράλληλα, σε αυτές τις υπέροχες βραδιές μνήμης, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε από τις μαρτυρίες-ντοκουμέντα Κιωτών στο πλαίσιο της διπλωματικής εργασίας μεταπτυχιακών σπουδαστών της Σχολής Καλών Τεχνών Ναυπλίου.
Η site specific παράσταση βασίστηκε στην έρευνα που έκανε για το μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ο Γιάννης Σαρηγιάννης, ο οποίος μοίρασε στο κοινό ένα ερωτηματολόγιο προκειμένου να μπορέσει να την συνεχίσει και να την επεκτείνει.
«Πρόκειται για μια ακτιβιστική performance, καθώς ζητούμε να αναστηλωθεί το Προσφυγικό Σπίτι, διότι κρατά μνήμες ιστορικές», δήλωσε ο Γιάννης Σαρηγιάννης στο BEST Αργολίδας.