Με μια ιδιαίτερη τελετή, διάρκειας τεσσάρων ωρών, που έλαβε χώρα στον Σηκουάνα κηρύχθηκε η έναρξη των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι από τον Εμανουέλ Μακρόν. Οι 7.000 αθλητές που συμμετέχουν στη μεγαλύτερη γιορτή του παγκόσμιου αθλητισμού παρέλασαν σε… πλοιάρια, και μάλιστα υπό βροχή, στον «ιερό ποταμό», ενώ μια σειρά από δρώμενα έλαβαν χώρα στις όχθες του και σε εμβληματικά κτήρια της πόλης του φωτός. Η ολυμπιακή φλόγα θα ίπταται σε αερόστατο πάνω από το Παρίσι, σε μια ακόμη καινοτομία των Γάλλων.
Έμφαση σε αυτή την τελετή έναρξης δόθηκε στις αξίες της γαλλικής επανάστασης, ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη, καθώς και στη διαφορετικότητα.
Η Ελλάδα άνοιξε τη ναυτική παρέλαση που έκλεισε, κατά παράδοση, η αντιπροσωπεία της διοργανώτριας χώρας μπροστά σε 320.000 θεατές στις αποβάθρες και τις γέφυρες του Παρισιού.
Σημαιοφόροι της ελληνικής ήταν η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ενώ όλοι οι αθλητές μας κρατούσαν στα χέρια τους ελληνικές σημαίες. Το σκάφος της Ελλάδας διέσχισε τη γέφυρα Αούστερλιτς κι ένας τοίχος με νερό που χύνεται κάτω από τη γέφυρα άνοιξε, ελευθερώνοντας το πέρασμα για αυτό το σκάφος, το πρώτο από τα 85 που μετέφεραν περισσότερους τους αθλητές των 204+1 χωρών στο Τροκαντερό. Το πλοιάριο που παρέλασε αμέσως μετά την Ελλάδα ήταν αυτό με τους πρόσφυγες, το οποίο καραχειροκροτήθηκε.
Οι τρεις τελευταίες αποστολές που διέσχισαν τον Σηκουάνα ήταν η Αυστραλία, που φιλοξενεί τους Αγώνες του 2032, οι ΗΠΑ, που θα τους διοργανώσουν το 2026 και φυσικά η οικοδέσποινα Γαλλία.
Αναχωρώντας από τη γέφυρα Αούστερλιτς (Austerlitz), η παρέλαση πέρασε από τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων (Notre-Dame de Paris) και έφτασε κοντά στον Πύργο του Άιφελ, περνώντας κάτω από γέφυρες και πύλες, συμπεριλαμβανομένων των Πον ντεζ Αρ (Pont des Arts) και Πον Νεφ (Pont Neuf), και κοντά σε πολλά από τα ορόσημα της γαλλικής πρωτεύουσας.
Πριν την συμπλήρωση της πρώτης μισής ώρα, εμφανίστηκε στο πρώτο αστέρι της βραδιάς, η Lady Gaga, τραγουδώντας διασκευασμένο το «My thing in feather» της Zizi Jeanmaire, κοντά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων.
Η μεγάλη έκπληξη έγινε όταν οι Gojira, ένα γαλλικό metal συγκρότημα με διεθνή αύρα, συνεργάστηκαν με τη Γαλλοελβετίδα τραγουδίστρια όπερας Μαρίνα Βιότι για να ερμηνεύσουν το «Ah! Ca ira», ένα γαλλικό επαναστατικό τραγούδι.
Με 60 μουσικούς από τη ορχήστρα της Γαλλικής Ρεπουμπλικανικής Φρουράς και 36 ερμηνευτές από τη χορωδία του γαλλικού στρατού, η Γαλλίδα μέγα ποπ σταρ Άγια Νακαμούρα παρουσιάστηκε στην στη Pont des Arts, μια γέφυρα που συνδέει το Ινστιτούτο της Γαλλίας με το Μουσείο του Λούβρου, ενώνοντας τον ακαδημαϊκό κόσμο και τις τέχνες, τραγουδώντας μερικές από τις πιο γνωστές επιτυχίες της.
Ντυμένη με ένα χρυσό φόρεμα του οίκου Dior, ξεκίνησε «παντρεύοντας» δύο επιτυχίες του Σαρλ Αζναβούρ, «For me formidable» και το «La Bohême». Είναι η Γαλλίδα τραγουδίστρια που ακούγεται περισσότερο στον κόσμο, αλλά όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά μπορεί να την ερμηνεύσει πυροδότησε διαμάχη για τη γαλλική ταυτότητα.
Στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, που καταστράφηκε από μια μεγάλη πυρκαγιά το 2019, παρουσιάστηκε μια ιδιαίτερη παράσταση. Καλλιτέχνες χόρεψαν προσκολλημένοι στα ικριώματα του καθεδρικού ναού που πρόκειται να ανοίξει ξανά τις πόρτες του στις 8 Δεκεμβρίου μετά από μεγάλες εργασίες αποκατάστασης.
H σκηνή «Sororité», η έκτη της βραδιάς, άνοιξε με τη mezzo soprano Αξέλ Σεν Σιλέ τραγούδησε την Μασσαλιώτιδα. Στην πορεία εμφανίζονται δέκα αγάλματα γυναικών σε χρυσό, όπως η Αλις Μιλιάτ, Ζιζέλ Χαλιμί ή η Σιμόν ντε Μποβουάρ.
Οι θαυμαστές του ραπ της δεκαετίας του ’90 αναγνώρισαν τον αγαπημένο τους Rim’K. Ξεχωριστή η στιγμή που βίντεο εμφανίστηκε τα διάσημα Minions να κλέβουν τη «Μόνα Λίζα», ενώ υπήρξε και μια ιδιαίτερη επίδειξη μόδας.
Στις ξεχωριστές στιγμές της βραδιάς, η τραγουδίστρια Juliette Armanet με ένα πιάνο στις φλόγες και μια σχεδία τραγούδησε τον ύμνο του John Lennon για την ειρήνη, το «Imagine».
Η τελετή ολοκληρώθηκε στο Τροκαντερό, όπου βρίσκονταν σημαίες από όλες τις αντιπροσωπείες, ενώ μια σιδερένια ιππέας με τη σημαία των Ολυμπιακών αγώνων, διέσχισε τον Σηκουάνα. Η σιδερένια ιππέας αντικαταστάθηκε από μια πραγματική, η οποία παρέδωσε τη σημαία για την έπαρσή της, υπό τους ήχους του Ολυμπιακού ύμνου.
Μετά τις ομιλίες των επισήμων και την κήρυξη της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ήρθε η ώρα της φλόγας.
Ο Ζινεντίν Ζιντάν παρέδωσε τη φλόγα στον «παριζιάνο» Ραφαέλ Ναδάλ, ο οποίος έχει γράψει ιστορία στο Παρίσι και το Roland Garros. Ο πύργος του Άιφελ φωταγωγήθηκε με τους ολυμπιακούς κύκλους και στο τελευταίο κομμάτι της τελετής για το άναμμα του πρωτότυπου βωμού συμμετείχαν κι άλλοι 24 Γάλλοι αθλητές παγκόσμιας κλάσης. Οι Καρλ Λιούις, Σερένα Γουίλιαμς και Νάντια Κομανέτσι βρέθηκαν στο πλοιάριο μαζί με τον Ναδάλ που οδήγησετη δάδα στον τελικό προορισμό της.
Στη γέφυρα της Ιένα, η φλόγα παραδόθηκε στην Αμελί Μορεσμό, η οποία τη μετέφερε στο Λούβρο. Ο Τόνι Πάρκερ παρέλαβε στη συνέχεια τη δάδα και μαζί με τους υπόλοιπους Γάλλους αθλητές που περίμεναν εκεί, διέσχισαν τα τελευταία μέτρα. Ο Ρινέρ και η Περέκ ήταν οι δύο τελευταίοι λαμπαδηδρόμοι που άναψαν τον βωμό-αερόστατο, ο οποίος σηκώθηκε στον παρισινό ουρανό. Η τελετή έναρξης ολοκληρώθηκε με τη Σελίν Ντιόν να τραγουδά τον ύμνο της αγάπης, της Εντίθ Πιάφ, κάτω από το Πύργο του Άιφελ, σε μια συγκλονιστική εκτέλεση.