Την «αποσυμφόρηση» της κατάστασης που έχει προκληθεί με τουρκικά πολεμικά πλοία νότια της Κάσου και της Καρπάθου επιχειρεί το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τις έρευνες για πόντιση καλωδίου από το υπό ιταλική σημαία πλοίο «Ievoli Relume» στην ελληνική ΑΟΖ.
Ειδικότερα, η Τουρκία αντέδρασε στις έρευνες για τη μελλοντική εγκατάσταση υποβρυχίων καλωδίων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου στέλνοντας στην περιοχή πέντε μονάδες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες ζήτησαν από το ιταλικό πλοίο να μην προχωρήσει στην ολοκλήρωση των εργασιών του, καθώς πρόκειται για περιοχή της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας», σύμφωνα με το «τουρκολυβικό μνημόνιο».
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έγινε προσπάθεια παρεμπόδισης του πλοίου και στην περιοχή έσπευσαν άμεσα η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και περιπολικό ανοικτής θαλάσσης του ελληνικού Λιμενικού.
Οι συγκεκριμένες έρευνες πραγματοποιούνται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων εκτός ενός σημείου το οποίο βρίσκεται περίπου μισό μίλι εκτός χωρικών υδάτων σε διεθνή ύδατα σε περιοχή που ανήκει στην ελληνική ΑΟΖ, βάσει της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας και μάλιστα εντός των δυνητικών 12 ν.μ. των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Όπως έγινε γνωστό, για τις έρευνες έχει εκδοθεί NAVTEX του σταθμού Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας (693/24).
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το ΥΠΕΞ πραγματοποιεί επαφές σε όλα τα ενδεδειγμένα κανάλια επικοινωνίας προκειμένου να μην ξεφύγει και να αποσυμφορηθεί η κατάσταση και να ολοκληρωθούν χωρίς πρόβλημα οι έρευνες του Ievoli Relume. Συγκεκριμένα, τονίστηκε ότι «λαμβάνουν χώρα οι δέουσες συνεννοήσεις ενόψει ολοκλήρωσης της έρευνας βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού».
Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Β. Μαρινάκης, ο οποίος δήλωσε ότι «η κυβέρνηση επιδιώκει τη διατήρηση του κλίματος διαλόγου και είμαστε αισιόδοξοι σε αυτό. Διάλογος δεν σημαίνει συμφωνία και δεν σημαίνει αφέλεια. Από κει και πέρα στο διάλογο, στο τραπέζι, δεν μπαίνουν ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, εσωτερικής κυριαρχίας, ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων, πολιτική όπως είναι οι εκμεταλλεύσεις στα δικά μας χωρικά ύδατα».
Προκλητικός και ο Μπαχτσελί
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί (ΜΗΡ) έθεσε θέμα κυριαρχίας στα ελληνικά νησιά, με αφορμή την ακύρωση της συναυλίας από τη Δέσποινα Βανδή, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του skai.gr.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελληνίδα τραγουδίστρια αποφάσισε να μην τραγουδήσει σε εκδήλωση του Τουρκικού Ιδρύματος Παιδείας (TEV) στο Τσεσμέ της Σμύρνης, επειδή στον χώρο της συναυλίας υπήρχαν σημαίες, πανό και αφίσες του Κεμάλ Ατατούρκ.
«H ασέβεια μιας Ελληνίδας τραγουδίστριας προς τη σημαία μας και προς την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ στο Τσεσμέ, όπως και η προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στα νησιά που είναι υπό την κυριαρχία μας, ζορίζουν τα όρια μας και είναι παράδειγμα της λογικής του εισβολέα και της πρωτόγονης στάσης τους» ανέφερε απειλητικά ο Μπαχτσελί.
«Πρέπει να εξεταστεί με προσοχή πόσο μπορούν να υπάρχουν σχέσεις καλής γειτονίας με τον γείτονα που έχει αυτή τη λογική» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο εθνικιστής πολιτικός και εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν ξέχασε και τον Νίκο Δένδια: «Τις προηγούμενες ημέρες επισκέφθηκε το νότιο τμήμα του νησιού ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας (Νίκος Δένδιας), και έκανε δηλώσεις και επιχείρησε να αμαυρώσει τις εορταστικές εκδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων και είπε πως “είναι γιορτές ντροπής”, εξέφρασε την ενόχληση του για την παρουσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων… είναι δειλία, θράσος, και αλαζονεία».
Αναφερόμενος στα Κατεχόμενα υποστήριξε ότι «η διεθνής κοινότητα πρέπει να θέσει αμέσως τέλος στην παράνομη απομόνωση στην οποία έχει καταδικαστεί ο τουρκοκυπριακός λαός, η οποία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Το ‘’τουρκοκυπριακό κράτος’’, πρέπει να αναγνωριστεί».
«Ό,τι συνέβη με την Κρήτη επιχειρήθηκε να γίνει και με την Κύπρο. Αν δεν είχε επέμβει ο τουρκικός στρατός οι Τουρκοκύπριοι θα είχαν την ίδια μοίρα των Τούρκων του Κιρκούκ, όσα συμβαίνουν στο ανατολικό Τουρκεστάν και τη Γάζα» ισχυρίστηκε ο Μπαχτσελί.