Πιστοί στο ετήσιο ραντεβού τους νέοι και νέες ποντιακής καταγωγής από την Ελλάδα και το εξωτερικό βρίσκονται και φέτος στο Συναπάντημα της Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων στην Παναγία Σουμελά, στους πρόποδες του Βερμίου.
Το 26ο Συναπάντημα, που άρχισε την Πέμπτη και ολοκληρώνεται την Κυριακή 21 Ιουλίου, είναι αφιερωμένο στη συμπλήρωση 50 ετών από την τουρκική εισβολή και την παράνομη κατοχή του 37% της Κύπρου.
Η Οργανωτική Επιτροπή του Συναπαντήματος και τα ΔΣ του Σωματείου και του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» υποστηρίζουν και «ενώνουν τη φωνή τους με τους αδελφούς Κυπρίους, συμμετέχοντας στον αγώνα για να σταματήσει η παράνομη αυτή κατοχή εδάφους χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Η άφιξη και το πρώτο γλέντι
Οι αποστολές των Σωματείων έφθασαν στο Βέρμιο την Πέμπτη το απόγευμα. Η πρώτη συνάντηση «νέων και παλιών» συμμετεχόντων στο Συναπάντημα έγινε το ίδιο βράδυ στην παραδοσιακή ποντιακή βραδιά στης «Σαντάς τ’ οσπίτ» όπου το λόγο είχαν η μουσική και οι χοροί του Πόντου.
«Πρόκειται για μοναδική εμπειρία», δήλωσε στο pontosnews.gr ο Παναγιώτης Στεφανίδης από το Σύλλογο Ποντίων «Παναγία Σουμελά» Κατερίνης, που δίνει το παρών από το 2002 με μια αποχή 10 ετών. Έκανε λόγο για απίστευτο συναίσθημα και κάλεσε την ποντιακή νεολαία να συμμετέχει πιο ενεργά, δίνοντας παράλληλα συγχαρητήρια στην Οργανωτική Επιτροπή που καταφέρνει να κρατάει σε υψηλό επίπεδο το Συναπάντημα.
Ο Σάββας Ορφανίδης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μπαφραίων «Ηλίας Πάνου» τόνισε πως το Συναπάντημα κάθε χρόνο είναι καλύτερο και μια γιορτή για όλους τους Πόντιους.
Ένα από τα παλαιά μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, ο Τάσος Φαχουρίδης είπε πως το Συναπάντημα κάθε χρόνο είναι τόπος συνάντησης νεολαίων απ’όλη τη χώρα και το εξωτερικό και ευχήθηκε με τη Χάρη της Παναγίας να καταφέρνουν να συναντώνται.
Η πρώτη μέρα και η επίσημη έναρξη
Με ένα καλό πρωινό και εκδρομή στο Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών άρχισε η πρώτη μέρα του Συναπαντήματος. Νεολαίοι και εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων ξεναγήθηκαν από τον δρ Κλασικής Αρχαιολογίας και ξεναγό Γεώργιο Μάλλιο.
Το απόγευμα της Παρασκευής έγινε η επίσημη έναρξη του 26ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων «Παναγία Σουμελά», στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά και την ποντιακή νεολαία καλωσόρισε ο μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης αφού συνεχάρη τους διοργανωτές και αναφέρθηκε στα πόσα έχουν καταφέρει γενιές Ποντίων μετά τη Γενοκτονία και την Προσφυγιά, μίλησε για την 50ή επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.
«Πενήντα χρόνια μετά το τραγικό γεγονός που συνέβη και έδωσε την αφορμή που ζητούσαν οι γείτονές μας για να εισβάλουν στην Κύπρο μας και να καταλάβουν βίαια τό ένα τρίτο του νησιού, προκαλώντας μία ανεκδιήγητη συμφορά και έναν απερίγραπτο πόνο, οι πληγές είναι ανοικτές.
»Οι πρόσφυγες ζουν ακόμη με την ελπίδα της επιστροφής στα σπίτια και τις περιουσίες τους. Πολλοί αγνοούμενοι παραμένουν μέχρι σήμερα αγνοούμενοι στη γη για την ελευθερία της οποίας αγωνίσθηκαν και θυσιάσθηκαν. Οι εγκλωβισμένοι της Καρπασίας αναμένουν την ελευθερία τους. Ο Πενταδάκτυλος περιμένει την ημέρα που θα ανασηκωθεί και θα αποτινάξει την ξένη σημαία που τον βαραίνει. Η Αμμόχωστος καρτερεί την ημέρα που θα υποδεχθεί και πάλι τους κατοίκους και θα παύσει να είναι η πόλη φάντασμα. Και η Λευκωσία περιμένει να παύσει επιτέλους να είναι αυτή η μόνη διηρημένη πρωτεύουσα της Ευρώπης.
»Πενήντα χρόνια μετά τη θρασύτατη τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τις τραγικές συνέπειές της για τον Ελληνισμό της Κύπρου και όχι μόνο ενώνουμε όλοι οι Έλληνες τη φωνή μας για τα δίκαια της Κύπρου.
Το σύνθημα για την Κύπρο “Δεν ξεχνώ” παραμένει ζωντανό, όχι για άλλους λόγους, αλλά γιατί δεν είναι δυνατόν να ξεχνούμε την ιστορία μας, τις πληγές μας, τις συμφορές μας, τις αδικίες που υποστήκαμε και τα λάθη που κάναμε.
»Το “Δεν ξεχνώ” είναι σύνθημα αγώνος και διαρκούς διεκδικήσεως των δικαίων μας και της δικαιώσεώς μας. Και αυτό μπορεί να το κατανοήσει καλύτερα από κάθε άλλον ο Ποντιακός Ελληνισμός. Διότι, εάν οι Έλληνες του Πόντου φύλαγαν τις Θερμοπύλες του Έθνους στον Βορρά, ο Ελληνισμός της Κύπρου φυλάσσει τις Θερμοπύλες στον Νότο», είπε μεταξύ άλλων.
Χαιρετισμούς απηύθυναν η εκπρόσωπος του πρωθυπουργού υφ. Ανάπτυξης Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, οι βουλευτές Ημαθίας Βασίλης Κοτίδης, Λεωνίδας Στολτίδης και Καλλιόπη Βέτα, ο αντιδήμαρχος Βέροιας Καλλίστρατος Γρηγοριάδης
και ο πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» Γεώργιος Τανιμανίδης.
Μαγνητοσκοπημένα μηνύματα με αποδέκτη την ποντιακή νεολαία απέστειλαν η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κύπρου Αννίτα Δημητρίου, ο γγ Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του ΥΠΕΞ Γιάννης Χρυσουλάκης, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Σταύρος Αυγουστίδης και ο γενικός πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη Κωνσταντίνος Πολυκάρπου.
Στην εναρκτήρια συνεδρία, την οποία παρουσίασε το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Χαράλαμπος Φανιάδης, η Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου έκανε εισήγηση με θέμα Η σημασία της συμμετοχής των νέων στη διατήρηση της πολιτιστικής μας παράδοσης.
Μετά το δείπνο, εκεί στο θρονί της Κυράς του Πόντου, και υπό την επιμέλεια του Αλέξη Στεφανίδη δόθηκε η συναυλία Κλαδία Γενεάς.
Συμμετείχαν το Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών, το Τμήμα Ποντιακής Λύρας και Παραδοσιακών Κρουστών του Αλεξάνδρειου Δημοτικού Ωδείου Γιαννιτσών και το Τμήμα εκμάθησης ποντιακής λύρας, νταουλιού, αγγείου του Εξωραϊστικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Νέας Σαμψούντας «Η Αμισός».
Γεμάτη γνώση η 2η Συνεδρίαση
Με το εργαστήριο φιλαναγνωσίας και δημιουργικής γραφής της συγγραφέως Ελένης Σβωρόνου άρχισε η 2η Συνεδρίαση του 26ου Συναπαντήματος. Το θέμα με το οποίο ασχολήθηκαν οι συμμετέχοντες ήταν Από τον Πόντο στην Κύπρο: γέφυρες αφήγησης και γραφής. Διαβάζουμε και γράφουμε τις δικές μας ιστορίες απότο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.
Τη σκυτάλη πήρε ο υποψήφιος διδάκτωρ Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας Χαράλαμπος Γάππας που έκανε εισήγηση με θέμα Η αποστολή Σταυριδάκη-Καζαντζάκη στον Καύκασο και η Έξοδος του ελληνικού πληθυσμού του Καρς.
Την παράσταση όμως έκλεψε ο «Γιωρίκας», το ρομπότ που έφερε μαζί του ο Νικόλαος Φαχαντίδης, πρόεδρος του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΠΑΜΑΚ, διευθυντής του εργαστηρίου “Lires”, ο οποίος μαζί με μέλη του εργαστηρίου ανέπτυξαν το θέμα Θα έρθουν ποτέ δίπλα μας τα κοινωνικά ρομπότ;
Το απόγευμα του Σαββάτου βρίσκονται σε εξέλιξη βιωματικά εργαστήρια γαστρονομίας (Σύλλογος Ποντίων Επταμύλων Ν. Σερρών «Ακρίτες»), γλυπτικής (γλύπτης Γιώργος Κικώτης), ενδυμασίας (δρ Θεολογίας Κωνσταντίνος Στεφανίδης) και παιχνιδιών (χοροδιδάσκαλος Βασίλης Ασβεστάς), ενώ η Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων θα παρουσιάσει την ποντιακή θεατρική παράσταση Αφορισμένον Ινιάτ.
Το Συναπάντημα ολοκληρώνεται την Κυριακή 21 Ιουλίου.
Στις 08:00 θα τελεστεί η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του μητροπολίτη Παντελεήμονα και θα γίνει κατάθεση στεφάνων. Μετά το πρωινό θα ακολουθήσει η έγκριση ψηφίσματος και θα δοθούν τιμητικές διακρίσεις. Στις 12:00 αναμένεται να αρχίσει ο αποχαιρετιστήριος ποντιακός χορός στον αύλειο χώρο του Ιερού Προσκυνήματος και να ληφθεί η καθιερωμένη αναμνηστική φωτογραφία. Μετά το μεσημεριανό γεύμα θα πραγματοποιηθεί η 1η Συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του 27ου Συναπαντήματος και θα αρχίσει η αναχώρηση των αποστολών.
Και του χρόνου!
• Δείτε φωτογραφίες εδώ.
• To pontosnews.gr είναι χορηγός επικοινωνίας του 26ου Συναπαντήματος της Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων.