Ένα ταξίδι γευσιγνωσίας, βασισμένο στη μακραίωνη παράδοση της ποντιακής κουζίνας, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν χθες Σάββατο στο «7ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας» στην πλατεία του Θρυλορίου.
Στο πλαίσιο των πολυήμερων εκδηλώσεων «Παρακάθ’ κι Αροθυμίας» για τη γιορτή της Αγίας Μαρίνας, συνολικά 16 ποντιακά σωματεία από όλη την Ελλάδα μαγείρεψαν με μεράκι και πρόσφεραν στον κόσμο χαψία, βαρένικα, πισία, πιροσκί, ωτία και αρκετά ακόμη είδη ποντιακών εδεσμάτων.
Σύμφωνα με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποντίων «Η Κερασούντα και το Γαρς», που διοργάνωσε την εκδήλωση σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, στόχος είναι η προβολή και η ανάδειξη του διατροφικού πολιτισμού των Ποντίων και της ιστορικής διαδρομής που έχει διανύσει ποντιακή κουζίνα συνδυάζοντας την νοστιμιά με την υγιεινή διατροφή.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 12 Ιουλίου, με την υποδοχή του λειψάνου του Αγίου Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις.
Το βράδυ της Δευτέρας 15 Ιουλίου θα προβληθούν αποσπάσματα από τις παραστάσεις που ανέβασε θεατρικά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου σε κείμενα του Σάββα Σαλπιγγίδη, ενώ οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Τρίτη 16 Ιουλίου με τον Πανηγυρικό Εσπερινό στο εξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας, τον οποίο θα ακολουθήσει φεστιβάλ παραδοσιακών χορών με τη συμμετοχή των χορευτικών συγκροτημάτων των συλλόγων «Αργοναύτες» Προαστίου Δράμας, και Γυναικών Νέας Καλλίστης «Ο Άγιος Δημήτριος».
Στη συνέχεια, στην πλατεία του Θρυλορίου θα λάβει χώρα παραδοσιακή ποντιακή βραδιά με καταξιωμένους Πόντιους καλλιτέχνες: Γιώργος Ιωαννίδης (τραγούδι), Μπάμπης Κεμανετζίδης (λύρα και κλαρίνο), Λάκης Παναγιωτίδης (πλήκτρα), Γιώργος Πετρίδης (ντραμς), Γιάννης Τσακλίδης (τραγούδι), Κώστας Σαπρανίδης (λύρα), Σταύρος Προσαλέντης (λύρα), Ιορδάνης Σπυρίδης (αγγείο), Στέφανος Αυγετίδης (αρμόνιο), Μαρία Αποστολίδου (νταούλι), Λάζαρος Ελευθεριάδης (νταούλι) και Νίκος Παπαδόπουλος (νταούλι) εγγυώνται πολύωρο κέφι!
Οι εκδηλώσεις κλείνουν το πρωί της Τετάρτης στην Αγία Μαρίνα, με την πανηγυρική Θεία Λειτουργία.