Φέτος, για πρώτη φορά, εφαρμόζεται στην Ελλάδα (σε πιλοτικό στάδιο) το βιομετεωρολογικό σύστημα προειδοποίησης HEAT-ALARM με βάση το οποίο εκδίδονται προειδοποιήσεις σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας για ημέρες κατά τις οποίες η θερμή επιβάρυνση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας (π.χ. θερμική εξάντληση), ή ακόμα και στο θάνατο (θερμοπληξία).
Πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όπως αυτές που επηρεάζουν την Ελλάδα από τις αρχές της εβδομάδας, αποτελούν σημαντική απειλή για την ανθρώπινη υγεία λόγω της θερμής επιβάρυνσης που προκαλείται στον ανθρώπινο οργανισμό.
Έτσι, με βάση τις τελευταίες διαθέσιμες εκτιμήσεις του HEAT-ALARM, αυξημένη επικινδυνότητα λόγω θερμής επιβάρυνσης αναμένεται σήμερα (Τετάρτη 10 Ιουλίου) σε βόρεια, κεντρικά και δυτικά τμήματα της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, όπως και σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Όπως φαίνεται στον παραπάνω χάρτη, οι περιφερειακές ενότητες που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο, φτάνοντας έως και το ακραίο επίπεδο επικινδυνότητας, περιλαμβάνουν την Καβάλα, τη Χαλκιδική, το Κιλκίς, την Πέλλα, την Ημαθία, την Πιερία, τη Θεσπρωτία, την Κέρκυρα, την Ηλεία, τη Μεσσηνία, τη Σάμο, την Ικαρία και την Κάλυμνο.
Επιμονή των πολύ θερμών για την εποχή καιρικών συνθηκών, κατά τη διάρκεια τόσο της ημέρας όσο και της νύχτας, αναμένεται την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Ιουλίου, με αποτέλεσμα τη διατήρηση της επικινδυνότητας λόγω θερμής επιβάρυνσης σε πολύ υψηλό έως και ακραίο επίπεδο στη νησιωτική και παράκτια Δυτική Ελλάδα, στο Ανατολικό Αιγαίο και στην βόρεια και κεντρική ηπειρωτική χώρα.
Σημειώνεται ότι η επικράτηση ισχυρών ανέμων βόρειας διεύθυνσης πάνω από το Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας αναμένεται να συμβάλει στη διατήρηση της επικινδυνότητας λόγω θερμής επιβάρυνσης σε χαμηλά σχετικά επίπεδα (μέτριο έως υψηλό) καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου 10-12 Ιουλίου σε αυτές τις περιοχές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η ανατολική Αττική, οι Κυκλάδες και η Κρήτη.
Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στις επιβαρυμένες βιομετεωρολογικά περιοχές η επικινδυνότητα είναι ακόμα υψηλότερη για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας (65+), και ιδιαίτερα γυναίκες ηλικιωμένες, και για ανθρώπους που εργάζονται σε εξωτερικό περιβάλλον. Η εφαρμογή μέτρων προστασίας (π.χ. αποφυγή εξωτερικών δραστηριοτήτων μεταξύ 10:00 και 16:00) ιδιαίτερα για αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες κρίνεται απολύτως απαραίτητη.