Στην Ουάσινγκτον, για την επετειακή Σύνοδο του ΝΑΤΟ, βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με διπλωματικές διεργασίες να είναι παράλληλα σε εξέλιξη για το ενδεχόμενο ενός τετ α τετ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Εφόσον οι προσπάθειες καρποφορήσουν, το πιθανότερο είναι οι δύο ηγέτες να συναντηθούν αύριο, Τετάρτη.
Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για διμερείς συναντήσεις εκτός προγράμματος, ενώ ο γενικός διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού Πάνος Αμυράς δήλωσε στην ΕΡΤ: «Δεν αποκλείω, ιδίως και αύριο που είναι κυρίως ημέρα της Συνόδου, να υπάρξει μια συνάντηση των δύο ηγετών, κάτι που ενδεχομένως είχε προαναγγελθεί στην τελευταία τους συνάντηση, αν και η βασική συνάντηση και οι βασικές επαφές προγραμματίζονται να γίνουν τον Σεπτέμβριο στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία φορά που οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν κατ’ ιδίαν συνομιλίες ήταν τον Μάιο, στην Άγκυρα.
Εκτός όμως από τα ελληνοτουρκικά, στην πρωθυπουργική ατζέντα βρίσκεται και η Συμφωνία των Πρεσπών, με φόντο τις προκλήσεις που προέρχονται από τα Σκόπια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει την ανάγκη «να εφαρμόζονται οι διεθνείς συμβάσεις», σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από την άλλη πλευρά.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, από τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν τηρείται ιδίως το erga omnes στην ονομασία της χώρας. «Αποτέλεσμα της συμφωνίας αυτής είναι η παρουσία των Βορειομακεδόνων στο ΝΑΤΟ. Αλλά δεν σέβονται ούτε την πρώτη σελίδα της συμφωνίας» επισήμανε.
Η Σύνοδος και η ατζέντα
Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ έχει φέτος ιδιαίτερο συμβολισμό, λόγω της 75ης επετείου από την ίδρυση της Συμμαχίας. Θα είναι επίσης η πρώτη που θα διεξαχθεί με 32 συμμάχους, μετά την ολοκλήρωση της διεύρυνσης με την προσχώρηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας.
Στην ατζέντα της Συνόδου θα βρεθούν η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων και η μεγαλύτερη συνεισφορά από ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και τον Καναδά για την υλοποίηση των προβλεπόμενων αμυντικών επενδύσεων, η επιβεβαίωση της στήριξης της Ουκρανίας, καθώς και η συνεργασία του ΝΑΤΟ με εταίρους όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η IndoPacific 4 (Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα).
Σε ό,τι αφορά την δέσμευση για αμυντικές δαπάνες που θα φτάνουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ, η χώρα μας βρίσκεται στον πυρήνα των συμμάχων χωρών που υπερβαίνουν αυτό το ποσοστό, όπως επισημαίνεται από την κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός από κοινού με τον Πολωνό ομόλογό του έχουν καταθέσει πρόταση για μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας.