Εκατόν δέκα σελίδες γεμάτες από την Ακρινή και τους ανθρώπους της. Εκείνους που έφθασαν στην περιοχή πριν από περίπου 101 χρόνια και αφού δημιούργησαν τον ποντιακό αγροτικό ορεινό οικισμό, φρόντισαν να ριζώσουν για τα καλά και να φυτέψουν σπόρους πολιτισμού από την αλησμόνητη πατρίδα.
Σ’ αυτούς αναφέρεται ο καλλιτέχνης Γιώργος Πουλαντσακλής στο βιβλίο του 100 χρόνια Ακρινή, 1923-2023 – Λαϊκοί οργανοπαίχτες του χωριού μου (εκδ.: Αφοί Κυριακίδη) που παρουσιάστηκε, τον Ιούνιο, στο Πολύκεντρο Ακρινής, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ποντιακός Σύλλογος Ακρινής.
Η παρουσίαση του καρπού της κοπιώδους προσπάθειας του Γιώργου Πουλαντσακλή και όλων όσοι συστρατεύθηκαν για την ολοκλήρωση του βιβλίου ήταν συγκινητική, ενώ η ατμόσφαιρα αποτύπωνε το σεβασμό των ομιλητών και του κοινού προς τον συγγραφέα, γέννημα-θρέμμα της Ακρινής.
Τον κόσμο καλωσόρισε ο Κωνσταντίνος Τσαντεκίδης, εκπροσωπώντας τον διοργανωτή Ποντιακό Σύλλογο Ακρινής.
Αφού εξήγησε πως πρόκειται για ένα αμιγώς ποντιακό χωριό με τους πρώτους κατοίκους να κατάγονται από το Ατά Παζάρ, έδωσε το λόγο για τους χαιρετισμούς και στους ομιλητές. Χαιρέτισαν ο ιερέας της Ακρινής πατέρας Χρήστος, η πρόεδρος του διοργανωτή συλλόγου Σοφία Ελευθεριάδου και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ακρινής Γεώργιος Αντωνιάδης.
Οι ομιλητές Παναγιώτης Εμμανουηλίδης, Παύλος Γαλελαλίδης και Ευστάθιος Κοτίδης, υπό το συντονισμό του δημοσιογράφου και διευθυντή της εφημέριδας Εύξεινος Πόντος Φόρη Πεταλίδη, παρουσίασαν το βιβλίο, μίλησαν για την αφοσίωση του Γιώργου Πουλαντσακλή στη διατήρηση της ποντιακής μουσικής παράδοσης αλλά και για τον χαρακτήρα του.
Το βιβλίο περιέχει στοιχεία από τη μακροχρόνια έρευνα και καταγραφή στοιχείων του Πουλαντσακλή για τη μουσική κουλτούρα της Ακρινής αλλά και των 62 λαϊκών οργανοπαιχτών στους οποίους αναφέρεται και που έζησαν στο χωριό κατά τη διάρκεια ενός αιώνα. Ο πλούτος των πληροφοριών που εμπεριέχονται στο βιβλίο είναι βέβαιο πως θα αποτελέσει βάση για νέες έρευνες στο μέλλον.
Ο συγγραφέας ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και τα καλά τους λόγια, «όρθιος» όπως ο ίδιος εξήγησε θέλοντας να τους τιμήσει. «Όπως κάνουν οι Εύζωνες» για να τιμήσουν κάποια πρόσωπα.
Η συγκίνηση του Γιώργου Πουλαντσακλή ήταν τόσο έκδηλη που υπήρξαν φορές κατά τις οποίες κόμπιασε. Συνέχισε με το ενθαρρυντικό χειροκρότημα του κοινού!
Την παρουσίαση του βιβλίου έντυσαν μουσικά φίλοι του συγγραφέα από τη Φιλαρμονική Μπάντα αποδίδοντας ορχηστρικά κομμάτια.
Με ορχηστρικά από την ποντιακή μουσική παράδοση συνέχισαν και καλλιτέχνες από το Μουσικό Εργαστήρι του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου».
Όμως το θερμότερο χειροκρότημα απέσπασαν τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Ακρινής με το παραδοσιακό ποντιακό τραγούδι «Τη Ακρινής παιδία».
Καλοτάξιδο το βιβλίο!