Πόσα τραγούδια στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό, έχουν κάνει δεύτερη καριέρα επειδή ακούγονται π.χ. σε μια διαφήμιση; Ή ακόμα και σε ένα reality αν θυμηθούμε το 2001, το Big Brother και το «Τι σου κανα και πίνεις;» που τραγουδούσε μέσα στο σπίτι μια παίκτρια και όλοι έψαχναν να το βρουν;
Το φετινό καλοκαίρι στη χώρα μας κυριαρχεί το «Βαριέμαι». Ένα μοναδικό, ελληνικό τζαζ τραγούδι του 1962 που μέσα στη σπουδαιότητά του μοιάζει τόσο ξένο με τους σημερινούς ήχους. Και όμως εξαιτίας μιας πετυχημένης διαφήμισης το τραγούδι ακούγεται παντού. Και πιο ψαγμένοι αναζητούν την εργογραφία της σπουδαίας γυναίκας που το τραγουδάει. Της Μαίρης Λω.
Λω από Μαντωνανάκη
Κάποιες πήγες γράφουν ότι γεννήθηκε το 1928, άλλες το 1932. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μεγάλωσε στο Παλαιό Φάληρο και από μικρή ήθελε να ασχοληθεί με το τραγούδι. Βρισκόμαστε στη μεταπολεμική Ελλάδα που οι ευρωπαϊκοί ήχοι κυριαρχούν. Και βγαίνουν σπουδαία τραγούδια.
Αρχικά η νεαρή Μαίρη μαζί με τις κολλητές και γειτονοπούλες της, τη Μαρί και την μετέπειτα μεγάλη ηθοποιό Βέρα Ζαβιτσιάνου κάνουν ένα φωνητικό τρίο, το «Τρίο Σταρ». Και ηχογραφούν στα ελληνικά το «Ρούμι και κόκα κόλα» των… Αμερικανίδων ομολόγων τους (αλλά με ελληνικές ρίζες) Andrew Sisters.
Με την είσοδο βέβαια της Βέρας Ζαβιτσιάνου στο θέατρο, το τρίο διαλύθηκε.
Η Μαίρη Λω –μετέπειτα μπήκε και το Γιάκοβλέφ στο επίθετο της– ήταν από τις κορυφαίες τραγουδίστριες εκείνης της εποχής. Και ακολούθησε όλη την πορεία του συγκεκριμένου είδους που διακρίθηκε και στα φεστιβάλ του εξωτερικού. Την ίδια στιγμή που στη χώρα μας είχε αρχίσει η μπουζουκο-εισβολή. Αλλά και τη δεκαετία του ’50 διεύρυνε το ρεπερτόριο της αφού ηχογράφησε και τραγούδησε και Μάνο Χατζιδάκι. Και μπορεί π.χ. το «Μην τον ρωτάς τον ουρανό» να έγινε γνωστό από την Τζένη Καρέζη και την ταινία του Ντίμη Δαδήρα Το νησί των γενναίων όμως ηχογραφήθηκε από τη Μαίρη Λω.
Ο ξεχωριστός Νίκυ Γιάκοβλεφ
Η Μαίρη Λω τον είχε περιγράψει ως έναν πανέμορφο, γοητευτικό άντρα με σαγηνευτικά μάτια. Ο Νίκι Γιάκοβλεφ ήταν συνθέτης και πιανίστας της ελαφράς μουσικής. Είχε καταγωγή από τη Ρωσία, αριστοκρατικό ύφος και συνήθιζε να φορά μονόκλ. Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1934, όπου τον επόμενο χρόνο η οικογένειά του άνοιξε το πολυτελές, διακοσμημένο σε ρυθμό αρ ντεκό και πολύ γνωστό στην εποχή του ζαχαροπλαστείο «Πέτρογραδ» στην οδό Σταδίου 29, όπου και ο ίδιος συχνά έπαιζε πιάνο, προς τέρψιν των θαμώνων.
Με την Μαίρη Λω γνωρίστηκαν σε μια ακρόαση, όπου εκείνη είχε πάει με δύο φίλες της. Και προέκυψε κεραυνοβόλος έρωτας. Και όπως φάνηκε στην διαχείριση της εικόνας του ήταν και οι δύο άνθρωποι χαμηλών τόνων. Ο Γιάκοβλεφ έγραψε σπουδαία τραγούδια όμως σήμερα ελάχιστοι τον θυμούνται ως περσόνα, γιατί ως συνθέτης ακούγεται μέσα από τα τραγούδια του που έχουν μείνει.
Εκτός όμως από ταλαντούχος, ήταν και ένας δραστήριος επιχειρηματίας. Και μπορεί το 1969 να έκλεισε το ζαχαροπλαστείο, ωστόσο άνοιξε μαζί με τη σύζυγό του, μαγαζί με πίνακες κοντά στο Χίλτον. Και όταν λέμε σύζυγό του, εννοούμε φυσικά τη Μαίρη Λω με την οποία παντρεύτηκαν το 1951 και απέκτησαν δυο παιδιά, ένα κορίτσι και ένα αγόρι. Έμειναν μαζί, μέχρι το θάνατο εκείνου το 1981.
Δύο δεκαετίες πριν και συγκεκριμένα στις 3 Σεπτεμβρίου 1960, με τη συνεργασία της ΔΕΗ βγαίνει στον αέρα το πρώτο πειραματικό τηλεοπτικό πρόγραμμα. Όχι από την Αθήνα , αλλά από τη Θεσσαλονίκη λόγω της Διεθνούς Εκθέσεως. Από την Αλίκη Βουγιουκλάκη μέχρι την Ελένη Βλάχου έδωσαν το παρών και πέρασαν στην ιστορία ως οι πρώτοι που εμφανίστηκαν στον εγχώριο τηλεοπτικό αέρα. Όσο για το τραγουδιστικό μέρος η Μαίρη Λω πέρασε στην ιστορία ως η πρώτη τραγουδίστρια που εμφανίστηκε στην ελληνική μικρή οθόνη. Φυσικά τη συνόδευσε ο σύζυγός της.
Η κυρία Μαίρη και το «Βαριέμαι»
Ήδη από τη δεκαετία του ’70 και με την αλλαγή του μουσικού σκηνικού στη χώρα μας, άρχισαν να κάνουν επιλεγμένα πράγματα και να αποτραβιόνται από τη δημοσιότητα, που ούτως ή άλλως δεν ήταν και το αγαπημένο τους. Το 1983, δύο χρόνια μετά το θάνατο του Γιάκοβλεφ, η Μαίρη Λω εμφανίστηκε στην εκπομπή του Γιώργου Παπαστεφάνου «Οι παλιοί μας φίλοι» που ήταν αφιερωμένη σε αυτήν.
Με τα χρόνια η Μαίρη Λω έγινε ένας μύθος που οι «ψαγμένοι» προσπάθησαν να τον ανακαλύψουν. Ειδικά μετά το 2012 που το τραγούδι ανακαλύφθηκε από έναν dj και άρχισε να παίζεται σε bar αλλά και σαν σχολιαστική ατάκα σε τηλεοπτική εκπομπή. Η νέα γενιά ανακαλύπτει ένα ξεχασμένο τζαζ κλασικ που το 2017 γίνεται και διασκευή από την Μυρτώ Ναούμ με ένα πολύ διαφορετικό και σημερινό βίντεο κλιπ.
Ναι το τραγούδι που γράφτηκε για τις αστικές αθηναϊκες σάλες των αρχών του ’60, έγινε αγαπημένο της χίπστερ γενιάς των 10s
Όσο για τη Μαίρη Λω, όταν είχε εμφανιστεί στο Ηρώδειο ο ελληνικής καταγωγής βραβευμένος με όσκαρ συνθέτης Alexandre Desplat, παρακολούθησε τη συναυλία αφού εκτός από λάτρης της καλής μουσικής είναι και καλή φίλη με την Ελληνίδα μητέρα του.
Όσον αφορά το «Βαριέμαι» μακάρι να ανακαλυφθούν και άλλα χαμένα διαμάντια που δεν βαριέσαι να τα ακούς.
Σπύρος Δευτεραίος