Αέρα… ελευθερίας αναπνέει πλέον ο Τζούλιαν Ασάνζ έπειτα από 14 χρόνια – δικαστήριο στη νήσο Σαϊπάν, η οποία ανήκει στην επικράτεια των ΗΠΑ και βρίσκεται στον Ειρηνικό, περίπου 6.000 χιλιόμετρα δυτικά της Χαβάης, επικύρωσε τη συμφωνία του ιδρυτή του WikiLeaks με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
«Υπέφερε πάρα πολύ στον αγώνα του για την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία του Τύπου. Η δίωξη κατά του Τζούλιαν Ασάνζ είναι άνευ προηγουμένου στα 100 χρόνια του Νόμου περί Κατασκοπείας. Αποκάλυψε αληθείς, αξιοσημείωτες πληροφορίες» είπε στους δημοσιογράφους ο Αμερικανός δικηγόρος του Μπάρι Πόλακ.
Julian Assange Free At Last!!! pic.twitter.com/Vpzcxr6lbi
— Stella Assange #FreeAssangeNOW (@Stella_Assange) June 26, 2024
Η συμφωνία έγινε γνωστή χθες, ωστόσο ο 52χρονος Τζούλιαν Ασάνζ ήδη από το απόγευμα της Δευτέρας δεν βρισκόταν στη φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Λονδίνο, όπου ήταν έγκλειστος για 5 χρόνια. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης μπήκε σε ιδιωτικό τζετ με προορισμό την πατρίδα του, την Αυστραλία. Αναμένεται να φτάσει στην Καμπέρα στις 11:41 ώρα Ελλάδας (18:41 τοπική ώρα).
Μάλιστα, η σύζυγός του Στέλλα με αναρτήσεις της ζητά να γίνουν δωρεές ώστε να καλυφθεί το κόστος των 520.000 δολαρίων για το τζετ που μίσθωσε η αυστραλιανή κυβέρνηση, καθώς δεν δόθηκε άδεια να ταξιδέψει με αεροσκάφος της γραμμής.
Για να αποκτήσει την ελευθερία του, ο Τζούλιαν Ασάνζ ενώπιον του δικαστηρίου δήλωσε επίσημα ένοχος για συνωμοσία με στόχο την παράνομη απόκτηση και τη διάδοση απόρρητων πληροφοριών, σε μια από τις μεγαλύτερες διαρροές διαβαθμισμένων εγγράφων στην αμερικανική στρατιωτική ιστορία.
Ερωτηθείς από τη δικαστή Ραμόνα Μανγκλόνα να περιγράψει τι έκανε είπε: «Δουλεύοντας ως δημοσιογράφος ενθάρρυνα την πηγή μου [σ.σ. την Αμερικανίδα στρατιωτικό Τσέλσι Μάνινγκ] να παράσχει πληροφορίες που λέγεται ότι ήταν απόρρητες προκειμένου να δημοσιευθούν. Πιστεύω ότι η Πρώτη Τροποποίηση προστάτευε αυτή τη δραστηριότητα. Πιστεύω ότι η Πρώτη Τροποποίηση και ο Νόμος περί Κατασκοπείας έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους, αλλά αποδέχομαι ότι θα ήταν δύσκολο να κερδίσουμε μια τέτοια υπόθεση δεδομένων όλων αυτών των συνθηκών».
Το μεγαλύτερο νησί και πρωτεύουσα των Βορείων Μαριανών Νήσων επελέγη διότι ο ιδρυτής του WikiLeaks δεν επιθυμούσε να βρεθεί στις ηπειρωτικές ΗΠΑ – μάλιστα, είχε φτάσει να εκφράζει φόβους για τη ζωή του. Επίσης, η νήσος Σαϊπάν βρίσκεται πιο κοντά στην Αυστραλία.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, «απαγορεύεται να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς άδεια». Ωστόσο, η Στέλλα Ασάνζ είπε στο Reuters ότι θα ζητήσουν χάρη για την καταδίκη του – εάν γίνει δεκτό το αίτημα, τότε δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός.