Με ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων –που περιλάμβανε διαλέξεις, εκθέσεις, σεμινάρια κ.ά.–, από τις 19 έως τις 29 Μαΐου, τίμησε η ομογένεια της Μελβούρνης την 105η επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και γενικότερα την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική παρουσία των Ποντίων στη Μικρά Ασία, με διοργανωτή φορέα το Educational Institution «Hellenism of Anatolia – From the Aegean Sea to Pontos».
Στο πλαίσιο αυτού του δεκαημέρου εντάχθηκε και η προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ Lethal Nationalism: Genocide of the Greeks 1913-1923 του Ελληνικού Κέντρου Έρευνας για τη Μικρά Ασία και τον Πόντο (ΕΚΕΜΑΠ), υπό την ευθύνη του προέδρου του, Γεώργιου Μαυρόπουλου.
Το ντοκιμαντέρ διερευνά τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης μεταξύ 1913 και 1923 – την πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα, σύμφωνα με μελετητές και πανεπιστημιακούς απ’ όλο τον κόσμο. Στη διάρκειά του καταγράφεται η συστηματική και βάναυση εξολόθρευση των ελληνικών κοινοτήτων της Μικράς Ασίας, ενώ περιγραφές από επιζώντες δίνουν συνταρακτικές λεπτομέρειες.
Το έργο προβλήθηκε την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων, στις 19 Μαΐου, σε ένα κατάμεστο κινηματοθέατρο όπου μίλησε αρχικά ο συνεργάτης του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μακεδονικών Σπουδών (ΑΙΜΣ), ιστορικός Σταύρος Σταυρίδης, και έπαιξαν λύρα και ποντιακούς σκοπούς στελέχη της ποντιακής κοινότητας. Τη συντονιστική ευθύνη είχε η δραστήρια και δημιουργική Συμέλα Σταματοπούλου, με σύμμαχο το ΑΙΜΣ και την εκπρόσωπό του Χριστίνα Κοτσιφάκη-Σαρρή.
Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν προσφέρθηκαν στο Ελληνικό Κέντρο Έρευνας για τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, στο Σικάγο.
Με απόφαση του ΔΣ του ΑΙΜΣ, στα έσοδα από το ντοκιμαντέρ προστέθηκαν (ως δωρεά προς το ΕΚΕΜΑΠ) 1.000 δολ. Αυστραλίας, ως ένδειξη εκτίμησης της προσφοράς του Γεώργιου Μαυρόπουλου στην προβολή του ποντιακού ελληνισμού.