Ανοιχτή επιστολή προς τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη στέλνουν οι μαθητές της της Δ1 τάξης του 34ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, διευθυντής στο οποίο είναι ο εκπαιδευτικός και εμβριθής μελετητής του Πόντου Ευστάθιος Ταξίδης.
Αφορμή για την επιστολή, ένα κοινότατο (δυστυχώς) λάθος.
~
Αξιότιμε Δήμαρχε κύριε Στέλιο Αγγελούδη,
Αξιότιμοι/ες κυρίες/οι Δημοτικοί Σύμβουλοι,
Τη φετινή χρονιά με τη δασκάλα της τάξης μας κα Σοφία Αξονίδου, με τη δασκάλα της Μουσικής κα Αθανασία Πλακωτή και με τον Διευθυντή του Σχολείου μας κ. Ευστάθιο Ταξίδη κάναμε το πρόγραμμα «Πρόσφυγες: Είναι μακρύς, μακρύς ο δρόμος…», τμήμα του οποίου παρουσιάσαμε στο Δημαρχείο, στις 15 Μαΐου 2024, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων.
Μέσα από τις εργασίες αυτού του προγράμματος μάθαμε πράγματα που αφορούν στην Ιστορία, στον Πολιτισμό, στη Γεωγραφία, στους πολέμους και στις συμφορές που αυτοί προκαλούν, μάθαμε για άλλες χώρες και για άλλους λαούς, μάθαμε για την αξία της ειρήνης.
Πράγματα θαυμάσια αλλά μερικές φορές στενάχωρα, λυπητερά, τραγικά…
Μάθαμε όμως και για την Ιστορία των προσφύγων προγόνων μας από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία. Ανάμεσα στα σπουδαία αυτά πράγματα που μάθαμε ήταν και για μια σημαντική προσωπικότητα του Ποντιακού Ελληνισμού, για τον Λεωνίδα Ιασονίδη, βουλευτή-διοικητή Βορείου Ελλάδας και υπερασπιστή των δικαιωμάτων των προσφύγων. Το όνομά του φέρει και μία από τις οδούς στις οποίες βρίσκεται το Σχολείο μας (Ιασονίδου 6 και Αρριανού 3).
Η πόλη μας τίμησε δίκαια με την ονοματοδοσία της συγκεκριμένης οδού τον άξιο αυτό άνδρα – αλλά και με ανδριάντα στη συμβολή των οδών Εγνατία και Ελευθερίου Βενιζέλου – ωστόσο έγραψε το «Ιασονίδη» το -σο- με ωμέγα όμως αντί του σωστού με όμικρον. Γιατί κατά πως μας έμαθαν οι δάσκαλοι και οι δασκάλες μας στη Γραμματική τα περισσότερα ονόματα, κύρια και κοινά, με κατάληξη -(ο)νας, γράφονται με -ω- ωμέγα.
Π.χ. ελαιώνας, σιτοβολώνας, στρατώνας κρυψώνας, Αγάθωνας, Ζήνωνας, Ιλαρίωνας, Τρύφωνας, Απόλλωνας, Ποσειδώνας, Πλάτωνας Σόλωνας, Κίμωνας, Ίωνας, Ιάπωνας, Λάκωνας, Λάπωνας, Μαραθώνας, Πλαταμώνας, Ελικώνας, Πάρνωνας, Κιθαιρώνας.
Από τα κύρια ονόματα γράφονται με -ο- όμικρον τα ονόματα των μη Αθηναίων π.χ. Αγαμέμνονας Αρίονας, Ιάσονας, Φιλήμονας, το Μακεδόνας, τα ονόματα των ποταμών της Μακεδονίας Αλιάκμονας, Στρυμόνας και τα κοινά παροξύτονα π.χ. ηγεμόνας, αλαζόνας, κανόνας, κηδεμόνας και τα προπαροξύτονα αρχιτέκτονας, γείτονας, βραχίονας, δαίμονας, άξονας – γι’ αυτό και το επίθετο της κυρίας μας Αξονίδου γράφεται στο -ξο- με όμικρον – κίονας, επιστήμονας κτλ.
Εξ άλλου όπως μας είπε και ο Διευθυντής του Σχολείου μας, ο οποίος ασχολείται πολύ με την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού αφού έγραψε και σχετικά βιβλία, ο ίδιος ο Λεωνίδας Ιασονίδης έτσι έγραφε το όνομά του.
Μας έδειξε και σχετική ιδιόχειρη κάρτα του Ιασονίδη την οποία και σας στέλνουμε σε φωτοτυπία.
Μετά από όλα αυτά αξιότιμε κύριε δήμαρχε της πόλης μας ζητάμε να αποκατασταθεί η ορθογραφία του ονόματος του αείμνηστου και άξιου αυτού άνδρα, του υπερασπιστή των δικαιωμάτων των προσφύγων προγόνων μας.
Ελπίζοντας πως θα βρει θετική ανταπόκριση το δίκαιο αίτημά μας σας ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων (αυτό το τελευταίο μας είπε να το γράψουμε ο κ. Διευθυντής).
Για τους μαθητές της Δ1 του 34ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης,
Ο Διευθυντής του Σχολείου
Ευστάθιος Ταξίδης