Στην αποκάλυψη ότι δεν υπάρχει φιρμάνι, δηλαδή έγγραφο με την σφραγίδα του Σουλτάνου που επιβεβαιώνει την πώληση των Μαρμάρων του Παρθενώνα στον πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας, τον Λόρδο Έλγιν προχώρησε η εκπρόσωπος της Τουρκίας Ζεϊνέπ Μποζ στην 24η Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής της Unesco στο Παρίσι.
«Δεν είναι σε γνώση μας η ύπαρξη οποιουδήποτε εγγράφου που να νομιμοποιεί αυτή την αγορά, η οποία έγινε τότε από τους αποικιοκράτες του Ηνωμένου Βασιλείου, οπότε δεν νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο να συζητήσουμε τη νομιμότητά της, ακόμα και σύμφωνα με τον νόμο της εποχής» δήλωσε ενώπιον όλων η Ζεϊνέπ Μποζ, αδειάζοντας ουσιαστικά το επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου ότι έχει αποκτήσει νόμιμα τα ελληνικά Μάρμαρα.
«Εταιρική σχέση» ζητά τώρα το Βρετανικό Μουσείο
Κληθείς από το ΕΡΤNews να σχολιάσει την τουρκική θέση, εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε ότι «το Βρετανικό Μουσείο αναγνωρίζει την έντονη επιθυμία της Ελλάδας να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα ζήτημα με πολύ μακρά ιστορία και κατανοούμε και σεβόμαστε τα έντονα συναισθήματα που προκαλεί αυτή η συζήτηση.
»Είμαστε πρόθυμοι να αναπτύξουμε μια νέα σχέση με την Ελλάδα – μια “εταιρική σχέση Παρθενώνα” – και να διερευνήσουμε τη δυνατότητα καινοτόμων τρόπων συνεργασίας (με τους Έλληνες φίλους μας,) με την ελπίδα ότι η κατανόηση των Γλυπτών του Παρθενώνα θα εμβαθύνει και θα συνεχίσει να εμπνέει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
»Το Βρετανικό Μουσείο φροντίζει τα Γλυπτά του Παρθενώνα για πάνω από δύο αιώνες και η βαθιά μας επένδυση στα γλυπτά είναι κάτι που έχουμε κοινό με τους Έλληνες εταίρους μας. Ελπίζουμε ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη νέα σχέση και τις ρεαλιστικές λύσεις που επιδιώκουμε».