Μέσα σε κλίμα πένθους και οδύνης τελέστηκε στη Λευκωσία η κηδεία τεσσάρων ΕΛΔΥΚάριων πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και κατά την περίοδο 1963-1964, τα οστά των οποίων ταυτοποιήθηκαν για πρώτη φορά.
Ταυτόχρονα, τελέστηκε και επιμνημόσυνη δέηση για άλλους έντεκα Ελλαδίτες, ορισμένα οστά των οποίων είχαν ταυτοποιηθεί στο παρελθόν και στο μεταξύ οι αρμόδιες υπηρεσίες εντόπισαν και ταυτοποίησαν μερικά ακόμη.
Η κηδεία και η δέηση πραγματοποιήθηκαν παρουσία συγγενών των ηρώων, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, του πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο Ιωάννη Παπαμελετίου, καθώς και της επικεφαλής των Ανθρωπιστικών θεμάτων για αγνοούμενους και εγκλωβισμένους Άννα Αριστοτέλους.
Στην ομιλία του, ο Κύπριος πρόεδρος έκανε λόγο για «συγκλονιστικές στιγμές», αναφέροντας ότι «τιμούμε εκείνους που θυσίασαν τη ζωή τους υπέρ πίστεως και πατρίδος, για αδελφούς Έλληνες», οι οποίοι έφτασαν στην Κύπρο «για να ενισχύσουν την προάσπιση των εδαφών μας, για να διασφαλίσουν την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας, για να αντικόψουν τις ορδές του Αττίλα».
«Κάθε φορά», πρόσθεσε ο Ν. Χριστοδουλίδης «που τελούνται νεκρώσιμες ακολουθίες Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών «που θεωρούνταν αγνοούμενοι και των οποίων τα λείψανα ταυτοποιήθηκαν, ακόμα και μετά από 50-60 χρόνια, τα γεγονότα της βάρβαρης τουρκικής εισβολής εκείνο το μαύρο καλοκαίρι του 1974, αναβιώνουν και ζωντανεύουν ακόμη περισσότερο».
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας παρέδωσε στους συγγενείς των ηρώων που βρέθηκαν στην Κύπρο, το μετάλλιο ανδρείας και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.
Μετά την τελετή στην εκκλησία, τα οστά έξι εκ των ΕΛΔΥΚάριων μεταφέρθηκαν στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου πραγματοποιήθηκε η ταφή τους.
Οι ταυτότητες των ηρώων
Έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι απέναντι στους τουρκικούς βομβαρδισμούς, κατά τις επικές μάχες στο Στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής και τα οστά τους θα επαναπατριστούν στην Ελλάδα:
• Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΠΖ) Κρατημένος Αναστάσιος του Κωνσταντίνου από τα Λαγκάδια Καλονερίου Γορτυνίας, Νομού Αρκαδίας. Το Μετάλλιο θα παραλάβουν ο αδελφός του ήρωα Παναγιώτης Κρατημένος και η αδελφή του Μάγδα Κρατημένου.
• Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΔΒ) Αναλυτής Γεώργιος του Βασιλείου από την Αλεξάνδρεια και με διαμονή την Αθήνα.
• Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΠΖ) Τσιτιρίδης Κωνσταντίνος του Ιωάννη από την Κρύα Βρύση Νομού Πέλλας.
• Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΜΧ) Ηλιόπουλος Ιωάννης του Σταύρου από τα Άνω Λιόσια Αττικής.
Έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι απέναντι στους τουρκικούς βομβαρδισμούς, κατά τις επικές μάχες στο Στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στην πρώτη φάση της Τουρκικής εισβολής στις 20 Ιουλίου 1974 και τα επιπρόσθετα οστά των ηρώων μας ενταφιάστηκαν στον Τύμβο Μακεδονίτισσας:
• Συνταγματάρχης (ΠΖ) Μπινάκης Γεώργιος του Κωνσταντίνου από τα Χανιά Κρήτης.
• Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΤΧ) Ξανθόπουλος Αθανάσιος του Ιωάννη από το Παλαιόκαστρο Χαλκιδικής.
Οι ήρωες, που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι, κατά τις επικές μάχες στο Στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής, για τους οποίους πραγματοποιήθηκαν επιπρόσθετες ταυτοποιήσεις και τα οστά τους θα επαναπατριστούν είναι:
• Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΠΖ) Χριστόπουλος Αλέξιος του Ηλία από το Μετόχι Πατρών Αχαΐας.
• Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΠΖ) Ηλιόπουλος Παναγιώτης του Αγγελή από την Κυπαρισσία Μεσσηνίας
• Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΠΖ) Μαρτζάκλης Γεώργιος του Απόστολου από την Μάνεσι Ερυμάνθου Τριταίας
• Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΠΖ) Κουκουλάρης Χρίστος του Κωνσταντίνου από την Νέα Χαλκηδόνα Αττικής
• Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΠΖ) Μπουρέκας Ασημάκης του Μενέλαου από την Μόρια-Λέσβου
• Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΠΖ) Τούλης Ηλίας του Αθανάσιου, από τον Μάραθο Ηρακλείου Κρήτης, καταδρομέας, ο οποίος έπεσε ηρωικά στις 22 Ιουλίου 1974, με το πολεμικό μεταγωγικό αεροσκάφος «ΝΟΡΑΤΛΑΣ», στην επιχείρηση με την ονομασία «ΝΙΚΗ».
Οι ήρωες της περιόδου 1963/64:
• Έφεδρος Ανθυπολοχαγός (ΠΖ) Τσαγκαλίδης Κωνσταντίνος του Απόστολου, από τον Μεγαπλάτανο Αριδαίας Νομός Πέλλας, τα λείψανα του οποίου θα επαναπατριστούν στην Ελλάδα.
• Στρατιώτης Χίος Φράγκο του Χρίστου από τον Πύργο Σάμου, που τάφηκε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.
• Στρατιώτης Σαρλιάν Χαράλαμπος του Αρτίνη από την Κεραμωτή Καβάλας. Όσον αφορά στον Σαρλιάν Χαράλαμπο, πρόκειται για τον ήρωα που δυστυχώς δεν υπάρχει άτομο της οικογένειάς του εν ζωή, για να παραλάβει τα οστά και να τα κηδεύσει. Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και το μετάλλιο και τις σημαίες για την θυσία του παρέλαβε εκπρόσωπος του ελληνικού στρατού.