Δύο και πλέον χρόνια μετράει πλέον ο πόλεμος στην Ουκρανία, όσα και τα χρόνια που είχαν να ανταμώσουν οι Έλληνες της Αζοφικής. Το κατάφεραν το περασμένο Σάββατο στο Κίεβο, στο πανηγύρι (πανοΰρ, όπως λέγεται στα ποντιακά) που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων. Πάνω από 20 χορευτικά και μουσικά συγκροτήματα έλαβαν μέρος, σε μια εκδήλωση που άλλοτε γινόταν στα χωριά της περιοχής του Ντονέτσκ.
«Υπήρχε μεγάλη συγκίνηση, πολλά χαμόγελα, μαζί με δάκρυα. Συγκεντρώθηκαν περίπου 3.000 άτομα, συμπατριώτες από κατεχόμενα ελληνικά χωριά και πόλεις. Όλοι αυτοί, βέβαια αναγκάστηκαν να φύγουν σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας και στο εξωτερικό ως πρόσφυγες πολέμου», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη Σοφία Προκοπίδου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Στέφανος Μαχσμά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν μια ευκαιρία για τους Έλληνες της Αζοφικής να δείξουν ότι παραμένουν αισιόδοξοι για τη νίκη και ενωμένοι, ότι κρατούν τις παραδόσεις και τα έθιμα, και ότι μιλούν τη γλώσσα τους, τα ρωμαίικα. Μάλιστα, σε μια οδό της ουκρανικής πρωτεύουσας τοποθετήθηκαν πορτρέτα Ελλήνων που σκοτώθηκαν στα πολεμικά μέτωπα.
«Είναι γνωστό ότι η μορφή των πανηγυριών των Ελλήνων της Αζοφικής είναι συνέχεια των παραδόσεων από την Αρχαία Ελλάδα. Στο επίκεντρο των εορτασμών βρίσκεται μια ενωμένη οικογένεια. Ως εκ τούτου, ήταν λυπηρό να παρακολουθώ τις ελληνικές οικογένειες που χάσανε ανθρώπους, στερήθηκαν τα πατρικά τους σπίτια και τη γη τους λόγω του πολέμου», ανέφερε ο Στέφανος Μαχσμά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντα υπάρχει η ελπίδα της επιστροφής, ώστε στη Μαριούπολη, στα ελληνικά χωριά, να κυματίζουν οι σημαίες της Ουκρανίας και της Ελλάδας. «Αν και η ρωσική προπαγάνδα προσπαθεί να δείξει ότι όλοι οι Ουκρανοί ελληνικής καταγωγής υποστήριξαν τη Ρωσία, τα περισσότερα ελληνικά χωριά της Αζοφικής και της Μαριούπολης, τα οποία παρέμειναν στην κατοχή των Ρώσων, λένε “Όχι” στην κατοχή, αλλά φοβούνται να εκδηλωθούν», πρόσθεσε.