Ελληνικά… μιλάει η γη της Μικρασίας, και το αποδεικνύει η αρχαιολογική σκαπάνη. Η τελευταία ανακάλυψη έρχεται από την Άσπενδο στην Παμφυλία, και πρόκειται για δύο αγάλματα ηλικίας 2.000 ετών, του Δία και της Αφροδίτης.
Σύμφωνα με ανάρτηση του Τούρκου υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι, τα αγάλματα ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που έγιναν στο πλαίσιο του έργου «Heritage to the Future».
Η Άσπενδος ήταν αποικία Αργείων. Ιδρύθηκε περί το 1000 π.Χ. στις όχθες του Ευρυμέδοντα που ήταν πλωτός, σε απόσταση περίπου 10 χλμ από τις εκβολές του ποταμού στη Μεσόγειο.
Κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. η πόλη ήταν η σημαντικότερη της Παμφυλίας, κέντρο εμπορίου στην περιοχή, με μεγάλες εξαγωγές γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.
Το 333 π.Χ. την κατέλαβε ο Μέγας Αλέξανδρος και το 190 π.Χ. περιήλθε στους Ρωμαίους μετά από μεγάλη καταστροφή. Από το τέλος της Ρωμαϊκής περιόδου και στη συνέχεια κατά τη Βυζαντινή η Άσπενδος πήρε το λατινογενές όνομα Πριμόπολις, λόγω της εμπορικότητάς της, η οποία όμως άρχισε σιγά σιγά να φθίνει.
Geleceğe miras bırakmak için çalışıyoruz!
Aspendos Antik Kenti’nde Geleceğe Miras Projemiz kapsamında yürütülen kazı çalışmalarında Roma İmparatorluk Dönemi’ne ait iki muhteşem heykel keşfedildi.
Zeus ve Aphrodite’nin 2000 yıllık büyüleyici zarif tasvirleri İki Katlı… pic.twitter.com/szsAMQYdXp
— Mehmet Nuri Ersoy (@MehmetNuriErsoy) May 27, 2024
Στην ανάρτηση που έκανε στο Χ ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας γράφει:
«Εργαζόμαστε για να αφήσουμε μια κληρονομιά για το μέλλον. Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου μας “Heritage to the Future” στην αρχαία πόλη της Ασπένδου, ανακαλύφθηκαν δύο υπέροχα αγάλματα από τη Ρωμαϊκή περίοδο.
»Συναρπαστικές, κομψές απεικονίσεις του Δία και της Αφροδίτης, 2.000 ετών, αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν. Ελπίζω ότι όσα έρθουν στο φως θα είναι ωφέλιμα για την πολιτιστική και τουριστική ζωή της χώρας μας».
Κατά τις τελευταίες ανασκαφικές περιόδους έχουν εντοπιστεί διώροφα κτήρια. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι εκεί πωλούνταν ή αποθηκεύονταν πολύτιμα εμπορεύματα, ή χρησιμοποιούνταν και ως «γραφεία». Πρόκειται για ένα οικοδομικό συγκρότημα ακριβώς στο κέντρο της πόλης, δίπλα στην αγορά, το οποίο… έδωσε άφθονα νομίσματα που χρονολογούνται στην Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο.