Και ξαφνικά χθες η πλατεία Θάνου Ζελέγκου στη Γουμένισσα Παιονίας, πλημμύρισε με κόσμο διαφορετικό και πολύ ταλαντούχο. Τόσο ταλαντούχο που κατάφερε να συγκινήσει με τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του όλους όσοι βρέθηκαν εκεί αλλά και εμάς που δεν ήμασταν παρόντες.
Ο λόγος για τους μαθητές από το 1ο, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Γουμένισσας, το Ειδικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Γουμένισσας και το ΚΔΑΠ ΜΕΑ Αποσπερίτης Ασβεστοχωρίου Θεσσαλονίκης που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Ποντιακού Συλλόγου Γουμένισσας για να συμμετέχουν στην 3η Μαθητική Έκθεση Καλών Τεχνών και… έσκισαν!
Το θέμα της έκθεσης ήταν η μαύρη επέτειος από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Οι μαθητές που έλαβαν μέρος, ενημερώθηκαν γύρω από το ζήτημα της Γενοκτονίας στις 25 και 26 Απριλίου και κατόπιν τους ανατέθηκε να εκπονήσουν ένα εικαστικό δημιούργημα με βάση τα όσα ειπώθηκαν αλλά και με προσωπική έρευνα.
Την ημέρα της δράσης, μαθητές και εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν στην ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Γουμένισσας, όπου τους υποδέχθηκαν, με τις ευλογίες του μητροπολίτη Δημητρίου, ο πρωτοσύγκελλος της μητρόπολης, ηγούμενος της μονής, αρχιμανδρίτης Σφονδυλιάς Αγαθάγγελος και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Εκεί έγινε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στα γεγονότα της Γενοκτονίας από τη γραμματέα του συλλόγου Δέσποινα Λαζαρίδου αλλά και αναφορά στην εγκατάσταση των Ποντίων στη Γουμένισσα και τη γύρω περιοχή, και υπεδείχθη η «ποντιακή γειτονιά» που βρίσκεται πλησίον της Μονής. Στον προαύλιο χώρο, μαθητές και εκπαιδευτικοί χόρεψαν ομάλ’ και πήραν το δρόμο για την πλατεία Θάνου Ζελέγκου, όπου και συνεχίστηκε η δράση.
Στην κεντρική πλατεία, πιο όμορφη από ότι συνήθως καθώς είχε «στολιστεί» τα σπουδαία έργα των παιδιών, τους υποδέχτηκαν τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου όπως και μέλη και φίλοι του Συλλόγου. Τη σκυτάλη πήρε ο πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Χριστόφορος Λαζαρίδης ο οποίος περιέγραψε αναλυτικά τη διαδικασία διαλογής των έργων για το διαγωνιστικό μέρος της έκθεσης. Αφού δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές να δουν τα έργα, απονεμήθηκαν οι έπαινοι.
Ειδικό βραβείο έλαβαν για την ομαδική συμμετοχή τους το ΚΔΑΠ ΜΕΑ Αποσπερίτης και το Ειδικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Γουμένισσας.
Διακρίθηκαν για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό οι Ολυμπία Νταμαζέτι, Ραφαηλία Βούζα και Βασιλική Καρακαφτάνη, Ιουλίττα Λαζαρίδου, Άννα Καρατζιά και μαθητής της Ε’ τάξης του Ειδικού Σχολείου Γουμένισσας. Το 3ο βραβείο έλαβε η Αικατερίνη Δίγκα, το 2ο βραβείο η Γεωργία Τραϊανού και το 1ο βραβείο με ισοψηφία απονεμήθηκε στους Αΐρντο Τζύρα και σε ομαδικό έργο των Ζωή Κρόντη και Δήμητρα Ασαρτζή.
Δείτε τα έργα που διακρίθηκαν με τυχαία σειρά:
⇒ Όλο το φωτογραφικό υλικό είναι από το προφίλ του Ποντιακού Συλλόγου Γουμένισσας στο facebook.