Με σεβασμό στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στις αρχές του 20ού αιώνα, οι πραγματοποιήθηκαν εκδήλωσεις μνήμης που διοργάνωσε, ανήμερα της μαύρης επετείου, ο Σύλλογος Ποντίων Ρόδου «Ο Διγενής Ακρίτας».
Το πρωί της 19ης Μαΐου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού Θεοτόκου και στη συνέχεια η Επιμνημόσυνη Δέηση για τους 353.000 νεκρούς Έλληνες του Πόντου.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους πολιτικών φορέων και πολιτιστικών συλλόγων στο «Βωμό της Πατρίδος».
Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο δραστήριος Σύλλογος παρουσίασε την εκδήλωση Ν’ αϊλί εμέν, στον επιβλητικό χώρο του Προμαχώνα Αγίου Γεωργίου στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Η εκδήλωση που περιελάβανε οπτικοακουστικές προβολές, απαγγελίες κειμένων και παρουσίαση τραγουδιών καθώς και χορού, συγκίνησε τον κόσμο και ανέδειξε το μήνυμα της ημέρας πένθους.
Πρωταγωνιστές ήταν τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που απέκτησαν φωνή μέσα από τους συντελεστές της εκδήλωσης.
Τη σκηνοθεσία υπέγραψε ο Απόστολος Μαριεττής που είχε τη γενική επιμέλεια της παράστασης και συμμετείχε στην αφήγηση μαζί με την Αντελίνα Κεσίδου. Στη λύρα και το τραγούδι ήταν ο Δημήτρης Συμελίδης, στο νταούλι ο Λεωνίδας Τριανταφυλλίδης και στο χορό ο Χρήστος Τοπκαράς, πρόεδρος του Συλλόγου. Στην παράσταση έπαιξαν οι ηθοποιοί Μαρία Ορφανού, Μαρία Ευθυμιάδου, Έφη Κωνσταντάκη, Σταματία Σαλαχούρη, Αντελίνα Κεσίδου, Μαρία Φωτιάδου και Φωτεινή Φωτιάδου.
Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Ρόδου Γεώργιος Συμεωνίδης, η εκπρόσωπος του Αρμενικού Πολιτιστικού και Μορφωτικού Σωματείου Χαμασκαΐν Ρόδου Άννα Σαακίδου, η πρόεδρος του Συλλόγου Θρακομακεδόνων Ρόδου «Ο Μέγας Αλέξανδρος», η εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παστίδας «Το Καμάρι» Αλεξάνδρας Χαρίση.
⇒ Όλες οι φωτογραφίες είναι από το realvoice995.gr.