Με τριήμερες εκδηλώσεις τίμησαν την ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ο Δήμος Ωραιοκάστρου και η Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων (ΕΠΩΦ).
Οι εκδηλώσεις άρχισαν την Παρασκευή με ομιλία από τον Κωνσταντίνο Φωτιάδη στην Αίθουσα Πολιτισμού «Νέλλυ Δελή» στο Δημοτικό Κτήριο «Παύλος Μελάς».
Ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας μίλησε για τα εγκλήματα που ξεκίνησαν οι Νεότουρκοι σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου το 1916, καθώς και για τα δραματικά γεγονότα που ακολούθησαν μετά την άφιξη του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα και κατέληξαν στη Γενοκτονία των Ελλήνων.
Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Ταμέρ Τσιλινγκίρ, συγγραφέας και ακτιβιστής, εξισλαμισμένος Έλληνας του Πόντου που έχει διωχθεί στην Τουρκία. Το κοινό στην εκδήλωση καλωσόρισε η πρόεδρος της ΕΠΩΦ Χρυσούλα Κουρουκερέζη και χαιρέτισε η αντιδήμαρχος Ευαγγελία Δρόσου.
Το Σάββατο έγινε λαμπαδηφορία στο κέντρο του Ωραιοκάστρου. Μέλη της ΕΠΩΦ, στελέχη της διοίκησης του Δήμου και δημοτικοί σύμβουλοι συναντήθηκαν στο Μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και κρατώντας φαναράκια με αναμμένα κεριά κινήθηκαν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν χθες το πρωί, ανήμερα της μαύρης επετείου. Στο ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου τελέστηκε μνημόσυνο και στη συνέχεια η Έρνα Λαζαρίδου, μέλος της ΕΠΩΦ, συγκίνησε τον κόσμο αναφερόμενη στους Έλληνες που μεγαλούργησαν στον Πόντο, στα βασανιστήρια, στις δολοφονίες που διέπραξαν σε βάρος τους οι Νεότουρκοι, στα δραματικά γεγονότα της Γενοκτονίας, στον ξεριζωμό και στην εγκατάσταση των προσφύγων στη μητέρα Ελλάδα.
«Τιμούμε τη μνήμη αυτών που θυσιάστηκαν για την πατρίδα, τιμούμε τη μνήμη των προγόνων μας και ζητάμε από την Τουρκία να αναγνωρίσει το έγκλημα της Γενοκτονίας», τόνισε.
Στη συνέχεια στο Μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων.
Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν η Παιδική Χορωδία της ΕΠΩΦ και η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Ωραιοκάστρου που παιάνισε τον Εθνικό Ύμνο.