Σε κλίμα συγκίνησης και σεβασμού, στην πλατεία Αγίας Σοφίας της Θεσσαλονίκης, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος τίμησε την 105η μαύρη επέτειο από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Πολλές εκατοντάδες άτομα, κρατώντας σημαίες του Πόντου και λάβαρα ποντιακών συλλόγων, και φορώντας μαύρα μπλουζάκια με το λογότυπο της Γενοκτονίας, απέτισαν φόρο τιμής στα 353.000 αθώα θύματα των τραγικών γεγονότων αλλά και στους εκατοντάδες χιλιάδες ξεριζωμένους από την αλησμόνητη πατρίδα, υπογράμμισαν ότι η ιστορία δεν μπορεί να παραγραφεί και διατράνωσαν το αίτημά τους για διεθνή αναγνώριση του εγκλήματος.
Η εκδήλωση της ΠOΕ άρχισε με επιμνημόσυνη δέηση για τα αθώα θύματα, η οποία τελέστηκε μπροστά από το άγαλμα της Πόντιας Μάνας – μνημείο της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας και Ερμού.
Ακολούθησε εμβατήριο προσευχής από τη Φιλαρμονική του δήμου Θεσσαλονίκης και αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνων. Στεφάνια κατέθεσαν ο πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ο υφυπουργός Εσωτερικών και αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Ασλανίδης, ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Ελευθέριος Αλεξανδρίδης, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής Αρμενίων Τιγκράν Σαρκισιάν, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων Βασίλης Μωυσίδης, ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης Ιωάννης Αποστολίδης και το μέλος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Σοφία Ιακωβίδου.
Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και η επιμνημόσυνη δέηση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
«Σύγχρονος ήρωας του Πόντου» ο Μ. Χαραλαμπίδης
Σειρά είχαν οι χαιρετισμοί, με πρώτο τον πρόεδρο της ΠΟΕ Γ. Βαρυθυμιάδη, ο οποίος αναφέρθηκε στις τρεις επετείους που συμπίπτουν με τη φετινή 19η Μαϊου, τα 50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο, τα 20 χρόνια από την ίδρυση της ΠΟΕ και τα 30 χρόνια από το ψήφισμα αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, με πρωτεργάτη τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη, τον οποίο μάλιστα χαρακτήρισε «σύγχρονο ήρωα των Ποντίων» και στη μνήμη του τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.
Αναφερόμενος στην ανάγκη διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας, υπερτόνισε ότι πρέπει να υπερασπιζόμαστε το ιστορικό δίκαιο, καθώς άρνησή της αποτελεί εγγύηση συνέχειας.
«Ζήτημα όλου του ελληνισμού η αναγνώριση»
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο υφυπουργός Εσωτερικών Στάθης Κωνσταντινίδης, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι οι προσπάθειες αναγνώρισης θα συνεχιστούν μέχρι να γίνει η 19η Μαΐου ημέρα δικαίωσης για τους απανταχού Πόντιους, ενώ συμπλήρωσε ότι το αίτημα της αναγνώρισης δεν είναι μόνο ποντιακό, αλλά «είναι ζήτημα όλου του ελληνισμού».
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο υφυπουργός Εσωτερικών Στάθης Κωνσταντινίδης, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι οι προσπάθειες αναγνώρισης θα συνεχιστούν μέχρι να γίνει η 19η Μαΐου ημέρα δικαίωσης για τους απανταχού Πόντιους, ενώ συμπλήρωσε ότι το αίτημα της αναγνώρισης δεν είναι μόνο ποντιακό, αλλά «είναι ζήτημα όλου του ελληνισμού».
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στις πληγές που άφησαν πίσω τους τα τραγικά γεγονότα της Ποντιακής Γενοκτονίας και της Μικρασιατικής Καταστροφής, τα οποία χαρακτήρισε «ακρωτηριασμό» του ελληνισμού και πρόσθεσε ότι οι πρόσφυγες ήταν αυτοί που βοήθησαν την Ελλάδα του 20ου αιώνα «να σηκώσει το κεφάλι της».
«Ποντιακό κίνημα»
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης αναφέρθηκε στα 353.000 θύματα τα οποία «πλήρωσαν το τίμημα του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας», καθώς «ο Πόντος ανέβηκε πρώτος τον σταυρό του μαρτυρίου», ενώ αναφέρθηκε στη ρήση του Πολυχρόνη Ενεπεκίδη ότι η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου «ήταν ένα Άουσβιτς εν ζωή, οι άνθρωποι αυτοί αναγκάστηκαν να περπατήσουν μέχρι να πεθάνουν». Τέλος, δήλωσε ότι «δεν μιλάμε για ένα ποντιακό ζήτημα, αλλά για ποντιακό κίνημα».
Ο ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής Αρμενίων Τιγκράν Σαρκισιάν αναφέρθηκε εκτενώς στη Γενοκτονία των Αρμενίων, καθώς ο θύτης και στις δύο περιπτώσεις είναι η Τουρκία και παρότρυνε τον κόσμο να πολεμήσει το δίκιο του ισχυρού με το δίκιο της αλήθειας.
«Μια συγγνώμη ζητά ο ελληνισμός κ. Ερντογάν!»
Με τη φράση «μια συγγνώμη ζητά ο ελληνισμός κ. Ερντογάν!», ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Παρχαρίδης, εισέπραξε θερμό χειροκρότημα και εκτίμησε ότι αν η Ελλάδα βάλει το θέμα του Πόντου στις διμερείς σχέσεις θα βγει κερδισμένη, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για την Τουρκία, καθώς «θα μπορέσει να καθίσει στο τραπέζι με τους πολιτισμένους ανθρώπους».
«Δεν θα παραδώσουμε ποτέ την ανεξαρτησία μας»
Τέλος, ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, πρόεδρος του τμήματος Νομικής του πανεπιστημίου Frederick στη Λευκωσία, Χρήστος Κληρίδης έκανε μια εκτενή αναφορά στα ιστορικά γεγονότα που έχουν οδηγήσει στη διχοτόμηση της Κύπρου και επέκρινε ιδιαίτερα τη διεθνή κοινότητα «που μένει άπραγη», τη στιγμή που η Τουρκία έχει στόχο την πλήρη κατάληψη του νησιού.
Ωστόσο, έσπευσε να συμπληρώσει ότι «δεν θα δεχθούμε ποτέ να παραδώσουμε την ανεξαρτησία μας. Θα επιμείνουμε μέχρι να αποχωρήσει και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης από τα εδάφη μας», κερδίζοντας το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού.
Η εκδήλωση έκλεισε με τον Αλέξη Παρχαρίδη να ερμηνεύει τα τραγούδια «Πάρθεν η Ρωμανία» και «Την πατρίδα μ’ έχασα», με τη συνοδεία του Γιάννη Τσανασίδη στη λύρα και του Νίκου Φιλιππίδη στο νταούλι και τον Πυρρίχιο Σέρρα από την επίλεκτη ομάδα χορευτών του ΣΠΟΣ νομού Θεσσαλονίκης.
Πορεία στο τουρκικό προξενείο
Με συνθήματα όπως «Το αίμα των αθώων δεν στεγνώνει, δημόσια συγγνώμη οι γενοκτόνοι», «Να μπει μεσ’ στα σχολεία του Πόντου η ιστορία, να μάθει ο κόσμος όλος για τη γενοκτονία» και «Πόντος, Κύπρος, Αρμενία, όχι άλλη γενοκτονία» ο κόσμος συγκεντρώθηκε με πανό και λάβαρα και κατευθύνθηκε στο τουρκικό προξενείο.
Εκεί, ο πρόεδρος της ΠΟΕ Γ. Βαρυθυμιάδης, συνοδευόμενος από τον επίτιμο πρόεδρο Γιώργο Παρχαρίδη και τον καθηγητή Χρήστο Κληρίδη, επιχείρησαν να επιδώσουν ψήφισμα, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό μετά από παρέμβαση εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος επικαλέστηκε διακρατικές συμφωνίες με την Τουρκία και πρότεινε να κολληθεί το ψήφισμα σε παρακείμενο δέντρο.
Ο Γ. Βαρυθυμιάδης χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη πρόταση «προσβολή στους προγόνους μας» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «προτιμώ να το βάλω στο μαξιλάρι μου».
Κείμενο, φωτογραφίες: Έλλη Τσολάκη, Ρωμανός Κοντογιαννίδης
Βίντεο: Έλλη Τσολάκη