Η λέξη «σούπα», όπως και να το κάνουμε, παραπέμπει σε κρύο καιρό, χειμωνιάτικο. Υπάρχουν όμως και σούπες που έχουν …ανακαλυφθεί για να μας δροσίσουν, όπως για παράδειγμα αυτή η πολίτικη κρύα γιαουρτόσουπα.
Άλλωστε, και να θέλαμε να την φτιάξουμε χειμώνα, δεν θα μπορούσαμε γιατί τώρα είναι η εποχή που βρίσκουμε στη λαϊκή γλιστρίδα (ή αντράκλα ή πιρπιρίμια, ή όπως αλλιώς λέγεται αυτό το υπέροχο εδώδιμο ζιζάνιο).
Και αν σε κάποιους θυμίσει τανωμένον σορβά, λογικό είναι!
ΥΛΙΚΑ
για το kisir1 (ή πλιγουροσαλάτα)
300 γρ. ψιλό πλιγούρι |
3 κ.σ. πελτέ ντομάτας |
1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια, σε λεπτές ροδέλες |
½ μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο |
3 κ.σ. δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο |
2 κ.σ. δυόσμο ξερό, τριμμένο |
2 κ.γ. πουλ μπιμπέρ (λέγεται και χαλέπικο πιπέρι, μοιάζει με το μπούκοβο και είναι τριμμένες αποξηραμένες πιπεριές συγκεκριμένης ποικιλίας – το βρίσκουμε σε μπαχαράδικα) |
1 κ.γ. ξινό (σε όλα τα μεγάλα σουπερμάρκετ) |
80 ml μελάσα ροδιού (γλυκόξινο άρτυμα από σπόρους ροδιού, το βρίσκουμε σε παντοπωλεία, ντελικατέσεν και μπαχαράδικα ως molasses ροδιού ή σαν μαρμελάδα –θα είναι πιο πηχτό από τη μελάσα– ή σαν πετιμέζι ροδιού – πιο αραιό)2 |
χυμό από 1 λεμόνι (ή κατά το γούστο μας) |
550 ml νερό καυτό, αλλά όχι βραστό |
150 ml ελαιόλαδο |
ανθό αλατιού |
πιπέρι φρεσκοτριμμένο |
για τη γιαουρτόσουπα
500 γρ. στραγγιστό πρόβειο γιαούρτι |
300 ml κρύο νερό |
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη |
1 κ.σ. μηλόξιδο |
5 κ.σ. φύλλα αντράκλας (γλιστρίδα) |
2 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο |
150 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το σερβίρισμα |
ανθό αλατιού |
λευκό πιπέρι |
2 κ.σ. φρέσκα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα, για το σερβίρισμα |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
kisir
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το πλιγούρι, το ξινό και τον ανθό αλατιού.
- Προσθέτουμε το καυτό νερό, που μόλις θα τα σκεπάζει.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 20’, μέχρι να φουσκώσει το πλιγούρι.
- Ξεσκεπάζουμε, ανακατεύουμε το πλιγούρι για να μείνει σπυρωτό και αφράτο και προσθέτουμε τον πελτέ (τον οποίο προαιρετικά μπορούμε να τον τηγανίσουμε σε λίγο ελαιόλαδο για περισσότερη γευστική ένταση) και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το ελαιόλαδο και τη μελάσα ροδιού.
- Το ανακάτεμα σε αυτήν τη συνταγή μοιάζει περισσότερο με ελαφροχέρικο ζύμωμα, γιατί θέλουμε τα υλικά να ενωθούν σε ένα σώμα, προκειμένου η κάθε μπουκιά να τα έχει όλα.
- Στο τέλος προσθέτουμε και το ελαιόλαδο και τη μελάσα ροδιού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
- Η απίθανα νόστιμη πλιγουρόπαστα θα έχει ένα ήπιο κόκκινο χρώμα με μυρωδιαστές πράσινες πιτσιλιές.
- Αφού τελειώσουμε με το ελαφρύ ζύμωμα, καλύπτουμε ξανά με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 60’.
- Στο σερβίρισμα μπορούμε να προσθέσουμε λίγο αγουρέλαιο και χυμό λεμονιού.
γιαουρτόσουπα
- Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι και προσθέτουμε σταδιακά το νερό ανακατεύοντας.
- Θέλουμε ένα ρευστό, αλλά όχι πολύ υδαρές αποτέλεσμα.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, το ξίδι, το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο. Αναμιγνύουμε με αυγοδάρτη πολύ καλά, μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.
- Στο τέλος ρίχνουμε την αντράκλα και τον άνηθο.
σερβίρισμα
- Με μια κουτάλα σερβιρίσματος σούπας γεμίζουμε ένα βαθύ πιάτο με γιαουρτόσουπα.
- Αφήνουμε μέσα 3-4 κενέλ (οβάλ μπάλες που πλάθουμε με 2 κουτάλια) από την πλιγουροσαλάτα.
- Τελειώνουμε με λίγες σταγόνες από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και φρέσκα φύλλα δυόσμου.