Σε διάβημα προς την UNESCO για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος προέβη η ελληνική κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στην UNESCO Γιώργος Κουμουτσάκος συναντήθηκε με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της UNESCO και αρμόδιο για θέματα Πολιτισμού Ερνέστο Οττόνε, καθώς και με στελέχη του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Η κίνηση της Αθήνας γίνεται πέντε ημέρες μετά τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Μονής από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και λίγο πριν από το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει «αχρείαστη» τη μετατροπή και δεσμεύτηκε ότι θα θέσει το θέμα στον Τούρκο πρόεδρο κατά τη συνάντησή τους.
Μάλιστα, σε τηλεοπτικές δηλώσεις του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «είναι καλύτερα να μιλάμε παρά να είμαστε με το δάκτυλο στην σκανδάλη», αναφορικά με την επικείμενη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν.
Αναφερόμενος στην μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί την χαρακτήρισε ως προκλητική ενέργεια και τόνισε ότι θα ζητήσει την αντιστροφή της απόφασης.
Γιατί τώρα
Αν και η σχετική απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης είχε ληφθεί προ τετραετίας, διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η επιλογή επίδοσης του διαβήματος στον συγκεκριμένο χρόνο, υπογραμμίζει πέραν πάσης αμφιβολίας την ενόχληση της Αθήνας για το ζήτημα. Επιπλέον, αποτελεί και μια κίνηση με σαφή στόχευση να απαντήσει στις επικρίσεις περί υποτιθέμενης επιλογής της κυβέρνησης να κρατήσει χαμηλά τους τόνους προκειμένου να μη χαλάσει το κλίμα της συνάντησης την επόμενη Δευτέρα.
Το διάβημα επιδόθηκε χθες, πρώτη ημέρα λειτουργίας της UNESCO μετά τις αργίες των τελευταίων ημερών στη Γαλλία (Ημέρα της Ευρώπης και σχετικοί εορτασμοί στο Παρίσι).
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ο Γ. Κουμουτσάκος έθεσε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τέμενος και της παραβίασης του χαρακτήρα ενός μνημείου της UNESCO που είναι απαράμιλλης πολιτιστικής αξίας και αποτελεί πολύτιμο τμήμα της κληρονομιάς της ανθρωπότητας.
Επιπλέον, ο Γ. Κουμουτσάκος εξέφρασε την ανησυχία της Αθήνας για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η απόφαση για τη φθορά και την αλλοίωση του ίδιου του μνημείου και της άυλης, όπως σημείωσε, πολιτιστικής κληρονομιάς, της οποίας είναι φορέας επί αιώνες.
Ο Ερ. Οτόνε δεσμεύθηκε ότι η UNESCO θα εξετάσει σε βάθος το ζήτημα, πάντα σε συμφωνία και με τις διαδικασίες που διαθέτει ο διεθνής οργανισμός.
Στο παρακάτω βίντεο με τίτλο «Η προσευχή της Παρασκευής τελέστηκε για πρώτη φορά μετά από 79 χρόνια στο Τζαμί Καριγιέ» περιλαμβάνονται στιγμιότυπο από τη χθεσινή προσευχή των μουσουλμάνων στη Μονή της Χώρας.