Με εκδηλώσεις σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ) θα τιμήσει και φέτος τα θύματα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, τις 353.000 ψυχές που χάθηκαν άδικα από το μαχαίρι των Νεότουρκων και των Κεμαλιστών, και ένα μεγάλο μέρος αυτών έμεινε άταφο στη γη των προγόνων του στις αλησμόνητες πατρίδες.
Η φετινή επέτειος συμπίπτει με τα 20 χρόνια από την ίδρυση της ΠΟΕ, τα 30 χρόνια από την αναγνώριση της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης από τη Βουλή, και τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Από τη Δευτέρα 13 μέχρι την Κυριακή 19 Μαΐου στην Αθήνα και μέχρι το Σάββατο 18 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας θα λειτουργεί ενημερωτικά περίπτερα σε Σύνταγμα και Αριστοτέλους αντίστοιχα.
Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 20:00 ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ν. Ελλάδος και Νήσων και ο Δήμος Πειραιά θα παρουσιάσουν στο «Πυρρίχιο Πέταγμα» στην Πλατεία Αλεξάνδρας στον Πειραιά ένα μουσικό-αφηγηματικό δρώμενο τιμής και μνήμης, σε καλλιτεχνική επιμέλεια και σκηνοθεσία του Ηλία Υφαντίδη.
Η κεντρική εκδήλωση της Αθήνας, την Κυριακή 19 Μαΐου, θα ξεκινήσει με την επιμνημόσυνη δέηση στη Μητρόπολη Αθηνών, στις 11:00 – ομιλία από τον πρόεδρο της ΠΟΕ Γιώργο Βαρυθυμιάδη.
Στις 12:00 στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη θα γίνει αλλαγή φρουράς με τους Πόντιους Εύζωνες. Ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς θα απευθύνει χαιρετισμό, ενώ επίσημος προσκεκλημένος είναι ο δρ Κλέαρχος Κυριακίδης, επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus.
Στις 13:00 θα ξεκινήσει η πορεία προς την πρεσβεία της Τουρκίας, ώστε να γίνει επίδοση του ψηφίσματος.
Στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 18 Μαΐου στις 20:30 στο περίπτερο που θα στηθεί στην Αριστοτέλους θα παρουσιαστεί ένα αφιέρωμα με μουσική και αφηγήσεις, και θα γίνει ζωντανή σύνδεση με το «Πυρρίχιο Πέταγμα». Στις 23:00 από το λιμάνι θα αφεθούν στον ουρανό φαναράκια για τις 353.000 ψυχές.
Η κεντρική εκδήλωση της Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 19 Μαΐου, θα ξεκινήσει με την επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Γενοκτονίας που βρίσκεται στην Πλατεία Αγίας Σοφίας, στις 18:30. Κεντρικός ομιλητής ο δρ Χρίστος Κληρίδης, πρόεδρος του Τμήματος Νομικής στο Πανεπιστήμιο Frederick.
Στις 20:15 θα ξεκινήσει η πορεία προς το προξενείο της Τουρκίας, ώστε να γίνει επίδοση του ψηφίσματος.