Σε 500 συλλήψεις ανηλίκων προχώρησε το τελευταίο δίμηνο η ΕΛΑΣ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου για την παραβατικότητα ανηλίκων.
Όπως επισημαίνεται, ο σχεδιασμός υλοποιείται σε όλη τη χώρα, με τη συμμετοχή περισσότερων από 13.500 αστυνομικών, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει: 40.638 ελέγχους ανηλίκων, 1.418 προσαγωγές και 500 συλλήψεις ανηλίκων. Μεταξύ άλλων, 50 για ναρκωτικές ουσίες, 40 για κλοπές – διαρρήξεις, 19 για κατοχή όπλων και 13 για σωματικές βλάβες.
Οι έλεγχοι γίνονται κυρίως τις βραδινές ώρες Παρασκευής, Σαββάτου και Κυριακής, κατά τις οποίες «υλοποιείται δράση ήπιας αστυνόμευσης, από εκπαιδευμένες γυναίκες και άντρες αστυνομικούς, σε γειτονιές, πλατείες και σημεία που συγκεντρώνονται νέοι και έχουν σημειωθεί περιστατικά παραβατικότητας. Η δράση στοχεύει στην αποτροπή εκδηλώσεων βίας και επιθέσεων σε βάρος των νέων και στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των ίδιων και των γονέων τους, μέσω της εμφανούς αστυνομικής παρουσίας».
Όσον αφορά στις περιπτώσεις εκείνες που εκδηλώθηκαν περιστατικά βίας και παραβατικότητας, το υπουργείο επισημαίνει ότι «πραγματοποιήθηκαν προσαγωγές και συλλήψεις. Η δράση ήπιας αστυνόμευσης έχει αποτιμηθεί θετικά από τους ανηλίκους και τους γονείς, οι οποίοι πλησιάζουν τους αστυνομικούς, συνομιλούν μαζί τους και ενημερώνονται για ζητήματα που τους απασχολούν».
Στην Αττική πραγματοποιήθηκαν 8.078 έλεγχοι, έγιναν 135 προσαγωγές και εννέα συλλήψεις ανηλίκων, ενώ στη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα, 2.345 έλεγχοι και επτά προσαγωγές ανηλίκων.
Παράλληλα, η ΕΛΑΣ έχει χαρτογραφήσει τις περιοχές και τα σημεία, στα οποία εκδηλώνεται συνεχής και αυξανόμενη παραβατικότητα, με στόχο την υλοποίηση συγκεκριμένων παρεμβάσεων, ενώ υλοποιείται σημαντικός αριθμός δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σε συνεργασία με φορείς της εκπαίδευσης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Κοινωνίας των Πολιτών.
Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα 1.250 διαλέξεις σε σχολεία και άλλους χώρους, τις οποίες παρακολούθησαν συνολικά 101.969 άτομα καθώς και 86 συναντήσεις με δήμους, Μ.Κ.Ο, αθλητικούς ομίλους, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και άλλους φορείς.