Τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη, τον ιδεολόγο και οραματιστή Πόντιο, τον ένθερμο πατριώτη που συνέβαλε στη διάσωση και διάδοση της ιστορίας και του πολιτισμού, αλλά και τον άνθρωπο που αγωνίστηκε για τη διατήρηση της μνήμης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, αποχαιρετά η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών.
«Καταγόμενος από το Αετοχώρι, ποντιακό χωριό της Αλεξανδρούπολης, συνέδεσε τη ζωή του από νωρίς με τα ποντιακά ζητήματα, εντρύφησε σε αυτά και με εφόδια τη διορατικότητά του και τις σπουδές του στις Πολιτικές-Οικονομικές Eπιστήμες και την Κοινωνιολογία έγινε ευρέως γνωστός εκδίδοντας σχετικές μελέτες και αναλύσεις και απευθυνόμενος με τις ομιλίες του στο ευρύ ποντιακό κοινό» αναφέρεται σε ανακοίνωση.
Υπενθυμίζεται ακόμα ότι πρωτοστάτησε στον αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού¹, «και ο αγώνας αυτός δικαιώθηκε το 1994 με την υιοθέτηση της πρότασής του από το Ελληνικό Κοινοβούλιο για την αναγνώριση της 19ης Μαΐου ως ημέρας μνήμης. Η αναγνώριση αυτή άνοιξε το δρόμο και για περαιτέρω επιδιώξεις σε διεθνές επίπεδο».
Η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών σημειώνει ακόμα ότι ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης «εισηγήθηκε στο 2ο Παγκόσμιο Ποντιακό Συνέδριο (1988) τη δημιουργία μιας πόλης στα παράλια της Θράκης, κοντά στη Μακεδονία, με την ονομασία “Ρωμανία”², με σκοπό να φιλοξενήσει Πόντιους μετανάστες, πρόταση που, παρά τις προσπάθειές του, δεν υλοποιήθηκε».
Η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής: «Αναμφισβήτητα, θα λείψει από τον ποντιακό κόσμο το γνήσιο ενδιαφέρον και η μαχητικότητα του αγωνιστή Πόντιου που πάλεψε ανιδιοτελώς για τις ιδέες και τα οράματά του».
____