Στην κεντρικότερη πλατεία της Μελβούρνης, στη Federation Square, κυμάτισε η ελληνική σημαία για τα 203 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης κατά της τουρκοκρατίας, ανήμερα της 25ης Μαρτίου.
Η γαλανόλευκη έμεινε κρεμασμένη στον ιστό για ένα 24ωρο, με πρωτοβουλία της Επιτροπή Εθνικής Επετείου της πολιτείας της Βικτόριας, δίπλα στην σημαία της Αυστραλίας και εκείνες των Αβορίγινων και Νησιωτών στα Στενά Τόρες. Την ίδια στιγμή, στη απέναντι ηλεκτρονική οθόνη δέσποζε μια εικόνα της Ακρόπολης θυμίζοντας στους περαστικούς την εθνική επέτειο της Ελλάδας.
Την προηγούμενη ημέρα, την Κυριακή της Ορθοδοξίας, είχε τελεστεί μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των Ηρώων του 1821 και δοξολογία για την εθνική επέτειο, ενώ αργότερα ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Πεσόντων.
Υψωμένη και σε γερανό
Την μεγαλύτερη εντύπωση όμως προκάλεσε μια ελληνική σημαία που κυμάτιζε σε ένα γερανό στο Mount Alexander Road, στο Έσεντον.
Ο ομογενής κουρέας Αντώνης Κυριακίδης δήλωσε στην ομογενειακή ιστοσελίδα «Νέος Κόσμος» ότι χιλιάδες άνθρωποι την είδαν να κυματίζει. «Ανάμεσά τους και ο πατέρας μου, που βούρκωσε μόλις την αντίκρισε».
Πρόσθεσε ότι οι ιδιοκτήτες του γερανού είναι ελληνικής καταγωγής και με αυτό τον τρόπο θέλησαν να τιμήσουν την εθνική μας επέτειο.
Παρέλαση στις 14 Απριλίου
Η φετινή παρέλαση της ελληνικής παροικίας για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου προγραμματίστηκε για τις 14 Απριλίου, στις 13:00, στο Lakeside Stadium, στο Albert Park, και θα τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, στο πλαίσιο της επετείου των 100 χρόνων από την ίδρυσή της.
Την παρέλαση θα την τιμήσει με την παρουσία του ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Μελβούρνη Εμμανουήλ Κακαβελάκης.
Στην Αδελαΐδα
Ο ελληνισμός της Αδελαΐδας τίμησε και αυτός με επισημότητα και φέτος την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας. Η εκδήλωση μνήμης, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο και συμπίπτει με τη γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ξεκίνησε με τη μεγάλη δοξολογία. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και τελετή κατάθεσης στεφάνων στον προαύλιο χώρο του καθεδρικού ναού.
Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, οι εορταστικές εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στο Ολυμπιακό Μέγαρο, όπου η δήμαρχος Αδελαΐδας, Dr Jane Lomax Smith μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους τις αναμνήσεις της από όταν είχε μετακομίσει στην πόλη 40 χρόνια πριν.
«Η ελληνική Διασπορά ήταν παντού τότε. Η Αδελαΐδα είναι μια ελληνική πόλη. Έχει χτιστεί και διαμορφωθεί από τη Διασπορά», είπε.
Μάλιστα συμπλήρωσε ότι η Αδελαΐδα έχει αρχίσει συνομιλίες περί αδελφοποίησης με την Αθήνα «επειδή είμαστε άλλωστε η Αθήνα του Νότου», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τραγούδια και απαγγελία ποιημάτων από τους μαθητές του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νότιας Αυστραλίας (Ε.Ο.Κ.Ν.Α.).